Home Jonge lezers Striptips voor Jonge Lezers 2024: editie 1

Striptips voor Jonge Lezers 2024: editie 1

De eerste editie van 2024 van de striptips voor jonge lezers is een feit! In deze ronde vind je redelijk veel vervolgverhalen van Klaw, Lulu en Nelson, Hexeleintje, De Legendariërs, Animal Jack en nog veel meer.

Door Martijn Douma en Bastiaan van Esch


Hexeleintje 4: ‘Dagdromen en nachtmerries’

Scenario: Sylvia Douye
Tekeningen: Paola Antista
Inkleuring: Lowenael

Uitgeverij: Diedeldus (Daedalus)
48 pagina’s / softcover / € 10,25
Leeftijd: 10+

Een van de succesvolle reeksen van Diedeldus is Hexeleintje. De titel klinkt wat kinderlijk, maar het is een stripverhaal dat uitermate goed in elkaar steekt. In het vierde verhaal is het meisje met de magische krachten in groot gevaar.

Hexeleintje kan fabeldieren zien en dat is een slecht voorteken. Wanneer ze in een diepe coma belandt, klampt ze zich zo goed mogelijk vast aan het leven. Maar er wordt een geheim over haar onthuld. En wat als haar kracht nou eens verbonden zou zijn met haar afkomst? Professor Balzar moet eerst haar leven redden. En dat terwijl er op school grote onrust heerst!

‘Dagdromen en nachtmerries’ is een goed opgebouwd verhaal en nieuwe karakters worden rustig gebracht. Het verhaal komt geloofwaardig over en de tekeningen en inkleuring zijn adembenemend mooi. (BvE) *****


Anya 1: ‘De blauwe vogel’

Scenario: Fred Besson
Tekeningen en inkleuring: Didier Crisse
Uitgeverij: Silvester Strips
32 pagina’s / kleine hardcover op oblongformaat / € 11,95
Leeftijd: 6+

Het kleine meisje Anya woont met haar hond Kozak aan de rand van het Wonderbos, bij haar opa Vassili. Opa maakt houten speelgoed, waar hij zijn geld mee verdient. In de stad kan hij zijn speelgoed niet verkopen vanwege de moeilijke economische omstandigheden. Intussen laat Anya een aantal opgesloten vogels vrij, waaronder een bijzondere blauwe, die kan toveren.

Dit verhaal lijkt op een klassiek Russisch sprookje. De kleine Anya is ondeugend en aandoenlijk, en heeft een goede band met haar hond Kozak. De tekeningen, met veel sneeuwscènes, zijn prachtig. Leuk boekje om voor te lezen aan kleuters of zelf te laten lezen door iets oudere kinderen. Het had wel iets dikker gemogen! (MD) ****


Klaw 5: ‘Monkey’

Scenario: Ozanam
Tekeningen: Joël Jurion

Uitgeverij: Diedeldus (Daedalus)
48 pagina’s / softcover / € 10,25
Leeftijd: 12+

Ange heeft zich na de gebeurtenissen in China gevestigd in Parijs en lijkt zijn leven weer te hebben opgebouwd: hij heeft zijn innerlijke tijger nu onder de knie en in zijn nieuwe baan als reclamemaker kan hij zich ten volle ontplooien.

Maar dat is zonder rekening te houden met de komst van een onverwachte dhizi, een mooie Russische vrouw met de behendigheid van een aap. En daarbij wordt hij ook nog eens goed in de smiezen gehouden door bijzondere figuren.

Klaw zit als reeks ontzettend sterk in elkaar. Het goed opgebouwde, doorlopende verhaal en de uitstekende tekeningen vol actie zorgen voor veel leesplezier! (BvE) ****


Animal Jack 3: ‘De apenplaneet’

Scenario: Kid Toussaint
Tekeningen en inkleuring: Miss Prickly
Uitgeverij: Dupuis
104 pagina’s / softcover op klein formaat / € 13,99
Leeftijd: 8+

Over de hele wereld komen apen samen in grote groepen. Ze zijn in paniek omdat Numan, de beschermer van alle apen op aarde, is verdwenen. Jack reist op de rug van een draak naar Numans wachters, die verspreid over de aardbol wonen en misschien weten waar hij is. Zijn klasgenoot Malek wordt meegesleurd op dit avontuur.

Jack kan in elk dier veranderen dat hij wil, omdat hij eigenlijk een cikavac is, een bosgeest. Maar de draak heeft hem verteld dat hij vanaf nu nog meer één keer in een bepaald dier kan veranderen. Opletten geblazen dus!

Origineel verhaal, waarin de noodzaak om de apen te beschermen verwerkt is zonder dat het er te dik bovenop ligt. De tekeningen van veel uiteenlopende dieren zijn weer om van te smullen. (MD) ****


De Legendariërs Missies 1: ‘Het ontwaken van Kilimatsjoe’

Scenario: Patrick Sobral
Tekeningen: Philippe Cardona

Uitgeverij: Silvester Strips
48 pagina’s / softcover / € 9,95
Leeftijd: 9+

In de spin-off van de populaire reeks ‘De Legendariërs’ is er iets ernstigs gebeurd. In een ultiem gevecht tussen goed en kwaad ging de mythische steen van Jovenia per ongeluk kapot. Iedereen op aarde is weer kind geworden. En dat wordt de Legendariërs niet in dank afgenomen.

In de streek gebeuren bovendien rare dingen. De dieren worden plots bang, de aarde schudt en beeft zoals nooit tevoren. De vulkaan Kilimatsjoe is de oorzaak. De Legendariërs proberen de oorzaak te onderzoeken, maar de dorpsbewoners willen hen niet helpen. Maar de Legendariërs ontmoedig je niet zomaar!

De tekeningen zijn in manga-stijl getekend en zien er keurig uit. De karakters zijn goed bedacht, maar het verhaal is toch wel aardig dun. Het is wel een heerlijke strip voor jonge kinderen om kennis te maken met genres als avontuur en fantasy. (BvE) ****


Frigiel en Fluffy 7: ‘Het rode poeder’

Scenario: Frigiel en Jean-Christophe Derrien
Tekeningen en inkleuring: Minte
Uitgeverij: Silvester Strips

46 pagina’s / softcover / € 9,95
Leeftijd: 8+

Frigiel, zijn hondje Fluffy en hun vrienden Abel en Alice belanden in een stad die gebouwd is met rode stenen. Ze zijn gemaakt van het rode poeder dat onder de stad te vinden is. Het leven in de stad lijkt een fijne plek om te wonen, maar Frigiel komt erachter dat dat maar zo lijkt. Maar ze mogen de stad niet uit.

De personen in deze strip zien er wat hoekig uit, zoals Legopoppetjes. Maar dat is nu eenmaal de tekenstijl van Minecraft en dus helemaal oké. De stad ziet er futuristisch uit. Het verhaal biedt aanknopingspunten om het eens te hebben over onderdrukking en vrijheid. Best aardige strip, die bij jonge Minecraft-liefhebbers hoge ogen zal gooien! (MD) ***½


Pol 4: ‘wordt nat’

Scenario: Per Sanderhage en Brrémaud
Tekeningen en inkleuring: Perr Capezzone

Uitgeverij: Silvester Strips
48 pagina’s / softcover / € 9,95
Leeftijd: 8+

Op zee beuken Pol en zijn vrienden tegen de golven aan. Maar ineens voelen ze een enorme knal. Het blijkt een boomstam te zijn. En dat worden er steeds meer. Waarom drijven er boomstammen midden op de oceaan?! Pol gaat op onderzoek uit en begint samen zijn vrienden en een grappige kapitein aan een spannend nieuw avontuur.

Het vriendenclubje vertrekt richting de Zuidpool. Daar hopen ze antwoorden te vinden op hun vragen. Ze willen het bomenmysterie oplossen.

Een heerlijke strip voor de beginnende striplezers. Heel toegankelijk en ook nog eens educatief, want je leert er ook nog eens veel van. De tekeningen zijn vrij basic, maar in orde. (BvE) ***


Het magieboek van Elfie 1: ‘Bretagne’

Scenario: Christophe Arleston en Audrey Alwett
Tekeningen: Mini Ludvin
Inkleuring: Hélène Lenoble
Uitgeverij: Silvester Strips

80 pagina’s / softcover / € 11,95
Leeftijd: 10+

Nadat hun moeder is overleden, gaan de 11-jarige Elfie en haar 12-jarige zus Magda in een Engelse dubbeldekkerbus wonen. Die is door hun oudste zus Louise omgetoverd in een rijdende boekwinkel! Met zijn drieën rijden ze door Frankrijk om boeken te verkopen. ’s Ochtends zijn Elfie en Magda bezig met schoolwerk, ’s middags zijn ze vrij.

Elfie heeft van haar moeder een toverboek geërfd en daar blijkt ze in te moeten schrijven om wonderlijke dingen te kunnen laten gebeuren. Dat zal ze ook moeten doen wanneer ze op een eiland komen waar de hele bevolking ruzie heeft.

Mysteries oplossen, een tikkeltje magie erbij én de beslommeringen van drie zussen met verschillende karakters: een leuke mix die een fris en vrolijk avonturenverhaal oplevert! De tekeningen zijn vrolijk en toegankelijk. Leuke strip! (MD) ****½


Te paard 9: ‘Laat ze maar aanmodderen’

Scenario: Laurent Dufreney
Tekeningen: Miss Prickly

Uitgeverij: Silvester Strips
48 pagina’s / softcover / € 9,95
Leeftijd: 8+

Nu de zomer is aangebroken is het tijd voor rust. De lessen zijn afgelopen, dus is er nu ruimte voor vakantiekampen. De vierbenige vrienden doen allerlei spelletjes en logeren in tenten. Kortom: het leven op de manege is een kleurrijk geheel. Er gebeurt elke dag wel wat en de paarden maken er het beste van. Maar het zijn net mensen. Een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd.

De paginalange verhalen zijn gebundeld en vertellen steeds weer een andere belevenis. De tekeningen zijn van een goed niveau, maar heel gedetailleerd is het niet. Vooral de achtergronden blijven veelal egaal. Het tekenen van paarden is een kunst op zich, dus het is verder gewoon een leuke strip voor paardenliefhebbers. (BvE) ***


De Smurfen 42: ‘Gargamel de Smurfenvriend’

Scenario: Alain Jost en Thierry Culliford
Tekeningen: Alain Peral
Inkleuring: Nine Culliford
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij

48 pagina’s / softcover / € 8,50
Leeftijd: 8+

Gargamel heeft na al die jaren zijn interesse in de Smurfen verloren: hij is ervan overtuigd dat hij de blauwe wezentjes toch niet nodig heeft om goud te kunnen maken. Ze vertrouwen zijn nieuwe houding natuurlijk niet. Natuuronderzoeker Pepijn Paljas wil juist een boek over het bijzondere volkje schrijven: zoiets heeft hij nog nooit gezien! De Smurfen moeten hun best doen om van hem af te komen.

Een amusant verhaal in het vrolijke wereldje van de Smurfen. Er zitten verwijzingen in naar actuele zaken, zoals hoe belangrijk schoonheid wordt gevonden en de gevolgen van desinformatie. Nieuwe tekenaar Alain Peral, al jaren werkzaam voor Studio Peyo, heeft de Smurfen goed in zijn vingers. Waarom de naam Smurffatje nog niet is aangepast in iets smurfigers is mij overigens een raadsel. (MD) ***½


De onderzoeken van Enola Holmes 5: ‘Het geheim van de verloren boodschap’

Scenario, tekeningen en inkleuring: Serena Blasco
Uitgeverij: Diedeldus (Daedalus)
72 pagina’s / softcover / € 11,25
Leeftijd: 10+

Weer een nieuwe Enola Holmes! Heb je de twee films op Netflix inmiddels al gezien? De strip is minstens zo leuk!

Londen, juni 1889. Als Enola thuiskomt ontdekt ze dat haar nieuwe thuis een puinhoop is en stelt ze vast dat Mrs. Tupper, haar geliefde huisbazin werd ontvoerd. Enola start snel met haar onderzoek. Ze komt erachter dat de oorzaak van deze verdwijning verband houdt met een raadselachtige boodschap die op het lint van een van Mrs. Tuppers jurken geborduurd is.

Wat een originele strip! De tekeningen en inkleuring zijn prachtig uitgevoerd en het verhaal zit ook nog eens goed in elkaar. De stijl moet je wel liggen, want het is flink smaakgevoelig! (BvE) *****


Lulu en Nelson 2: ‘Het leeuwenrijk’

Scenario: Charlotte Girard en Jean-Marie Omont
Tekeningen: Aurélie Neyret
Uitgeverij: Silvester Strips
66 pagina’s / softcover / € 9,95
Leeftijd: 9+

Nu haar vader in de gevangenis zit, mag Lulu op de boerderij van Mary wonen. Met Nelson gaat ze op zoek naar een groep leeuwen, want ze wil er nog steeds een vangen om haar vader, die leeuwentemmer is, weer aan werk te helpen. De buurman van Mary heeft een appeltje met haar te schillen. Hij bedenkt een gemeen plan, waar Lulu en Nelson ook last van krijgen.

Het avontuur van Lulu en Nelson wordt spannender in dit tweede deel. De tekeningen van de savanne en wilde dieren zijn werkelijk prachtig! Alleen daarom al de moeite van het lezen waard. (MD) ****


Animal Jack 4: ‘De terugkeer van de dodo’

Scenario: Kid Toussaint
Tekeningen en inkleuring: Miss Prickly
Uitgeverij: Dupuis
104 pagina’s / softcover op klein formaat / € 13,99
Leeftijd: 8+

In het afgelegen dorp waar de opa van Jack woont worden ongelukken veroorzaakt door onbekende, grote dieren. Jack duikt natuurlijk meteen in dit mysterie. Vreemd genoeg kan hij niet met de dieren praten…. Het lijken diersoorten te zijn die al lang zijn uitgestorven, zoals de dodo! Hoe kan dat?

In het vorige deel vloog Animal Jack de hele wereld over, deze keer is het platteland de setting. Met de nodige humor probeert Jack het raadsel op te lossen. En ik herhaal het nog maar een keer: de dieren, ook de uitgestorven soorten, zijn heel knap getekend. (MD) ****½