De meest duistere serie ooit geschreven rondom Doyles wereldberoemde creatie komt tot haar ontknoping. In het laatste deel van de Sherlock Holmes Society komen we eindelijk te weten of onze detective af weet te rekenen met Het Concilie.
Door Gerriën Groen
Goed om vooraf te weten…
Van 1891 tot 1894 heeft Holmes een verborgen leven geleid. Scenarist Cordurié omschrijft deze periode in zijn voorwoord als De grote leegte. Slechts een enkeling wist dat Sherlock zijn onfortuinlijke val in de watervallen van Reichenbach heeft overleefd. Hierna stapt hij uit de schaduw en vervolgt zijn roemrijke carrière als consulting detective.
Zijn eerste zaak is een ernstige: alle bewoners van Keelodge zijn in bloeddorstige kannibalen getransformeerd. Al snel ontdekt onze speurneus dat het Concilie achter de besmettingsgolf zit. Door omstandigheden wordt Holmes door zijn broer Mycroft van de zaak gehaald en lijkt zijn bijdrage aan het onderzoek naar de Keelodge-affaire te stranden. Dan maakt hij kennis met Hyde: een weerzinwekkend mannetje dat met de dood wordt bedreigd. Samen slaan ze de handen ineen en proberen de daders te vinden die de bewoners van Keelodge hebben vergiftigd.
Dan het vervolg: De Besmetting
Engeland, eind 19e eeuw: Binnen een apocalyptisch landschap is Victoriaans Londen het strijdtoneel. Duizenden ‘zombies’ overspoelen de stad. De ‘zombies’ blijken slachtoffers van een dodelijk gif te zijn. Na eerder een besmettingsgolf in Keelodge te hebben ontketend, heeft het Concilie ditmaal als doel de Londense samenleving te ontwrichten.
Zombies!?
De grote Sherlock Holmes, beste detective ooit, in het epicentrum van een zombie-epidemie. Het zorgde in eerste instantie voor kortsluiting in mijn hoofd. Tuurlijk, Victoriaans Londen heeft grote schurken gekend en het was een schimmige periode in de Engelse geschiedenis. Om daar nu ook nog horrorelementen aan toe te voegen, leek mij wat overbodig. Gaandeweg het verhaal bleek er een ‘logische’ verklaring te zijn voor de uitbraak. Cordurié’s plot is (op vier pagina’s na) donker, gewelddadig, onheilspellend en spannend.
Dr. Watson
De bloeddorstige kannibalen zijn overal. Alleen de London Underground is een safe area. Middenin de strijd met de zieke monsters moet Sherlock zijn trouwe makker Dr. Watson zien terug te vinden. Na een mislukte moordaanslag op Holmes is hij gewond geraakt en zweeft ergens tussen het land van de levenden en doden. Londens beroemdste detective gaat met meerdere missies op pad: Watson opsporen, een tegengif vinden om de epidemie te beëindigen en afrekenen met Het Concilie.
Onbeantwoorde vragen
Het is mogelijk om aan het vierde deel van de serie te beginnen zonder de eerste drie delen te hebben gelezen. Gedurende het verhaal ploppen er vragen naar boven die grotendeels beantwoord worden. Enkele vragen blijven echter boven het verhaal zweven: Hoe komt Hyde aan zijn Hulkachtige uiterlijk, wat is nu precies Dr. Watsons verhaal? En waarom is hij in het ziekenhuis beland? Op een aantal momenten verwijst Cordurié naar eerdere delen uit de reeks. Desondanks raad ik aan eerst deel één tot en met drie te lezen voordat je aan Besmetting begint.
Interessant slot
De personages zijn gedurende de reeks goed uitgediept. Doordat er tegengestelde belangen spelen, wordt het verhaal iets gelaagder. Iets, want het we volgen vooral Holmes die de snode plannen van Het Concilie probeert te dwarsbomen. Het is wat mij betreft niet alleen maar glorie en halleluja. De scenarist valt op enkele momenten in herhaling door cliffhangers op identieke wijze op te bouwen. Ook voor de grande finale van het verhaal heeft Curdurié interessante keuzes gemaakt. Het gaf mij niet de voldoening waarop ik gehoopt had.
Donker, zwart, duister
Het kleurgebruik is duister als het duister moet zijn en kleurrijk wanneer hoop aan de horizon gloort. Tekeningen zijn gedetailleerd: bloed, onthoofdingen, alles erop en eraan, geen taboe wordt gemeden. Gelaatsuitdrukkingen worden realistisch tot uiting gebracht. De psychopathische grimassen van Hyde zorgen voor rillingen op je rug. En och! Die indringende, priemende ogen. Hoogtepunt is wat mij betreft de manier waarop Toulhoat het bewusteloos raken van Holmes door de ogen van de detective zelf weergeeft. Eén ding vooropgesteld: dit album is niet voor de tere zieltjes.
Collectie 1800
Besmetting is het vierde en tevens laatste deel uit de Sherlock Holmes Society-reeks. De serie is onderdeel van Daedalus’ Collectie 1800, samengesteld door Jean-Luc Istin. Naast de avonturen van Holmes zijn er ook andere personages (tevens eeuwgenoten van Holmes) die een eigen stripreeks hebben binnen de collectie. Jack the Ripper en Dorian Gray zijn hier enkele voorbeelden van.
Sherlock Holmes Society 4: Besmetting
Scenario: Sylvain Cordurié
Tekeningen: Ronan Toulhoat
Uitgeverij: Daedalus
56 pagina’s / €22,50 / hardcover