Home Nieuws De Strip Speeddates van november 2022

De Strip Speeddates van november 2022

De feestdagen staan voor de deur! Sinterklaas, Kerst, zoveel mogelijkheden om je geliefden te verrassen met een prachtig stripboek. Maar welk album? En voor wie? Check snel de maar liefst 26 Speeddates hieronder voor de perfecte match!

Door Jeroen van Esch, Martijn Douma, Gerriën Groen, Jolijn Hooijveld en Bastiaan van Esch


De kronieken van Amoras 11: ‘Schanulleke’

Scenario: Marc Legendre
Tekeningen: Charel Cambré
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
48 pagina’s / softcover / € 8,99

Amoras SchanullekeMet De zaak Sus Antigoon werd al duidelijk dat over dit iconische personage nog lang niet alles gezegd en getekend is. In Schanulleke, het 11e album in de reeks, ontdekken we hoe de haat tussen de Vetten en de Mageren op Amoras ontstond. Dat ging niet over een ruzie na een verloren potje voetbal. Er is echt iets aan de hand.

In een rauw en snel relaas zien we nieuwe, duistere verbanden. Maar ook een mooie verhaallijn over Lambik en Jerom. Schanulleke is een sterk nieuw album: Charel Cambré lijkt zich volledig kwijt te kunnen in het originele scenario van Marc Legendre.
Wat een gouden combinatie heeft Standaard hier toch in handen. (JvE) ****½


Louisiana: De kleur van bloed – deel 3/3

Scenario en inkleuring: Léa Chrétien
Tekeningen: Gontran Toussaint
Uitgeverij: Dargaud
56 pagina’s / softcover / € 9,99

Het is nog steeds 1961 en de oude Louise Soral rondt het vertellen van het verhaal van haar familie af. 1865: Jean keert terug naar de suikerrietplantage na in de Burgeroorlog te hebben gevochten. Maar hij is niet meer dezelfde. Zijn vrouw en dochter Louise moeten met lede ogen toezien hoe hij met zijn zoon Lazarus naar New Orleans vertrekt. Maar dan heeft hij niet op zijn moeder Joséphine gerekend, een nogal harde vrouw. En ook een ontmoeting met de voodookoningin Marie kan niet uitblijven.

De familiegeschiedenis die Léa Chrétien heeft bedacht, gebaseerd op waargebeurde feiten, is meeslepend en intrigerend. Tegen de achtergrond van de Burgeroorlog, en daarna, schetst ze een beeld van hoe het met voormalige slaven ging in de Verenigde Staten. De realistische tekenstijl van Toussaint, voorzien van een stemmige inkleuring, past hier uitstekend bij. Sterk slot van een dito drieluik. (MD) ****


Dating voor Geeks 13: ‘Apocalypse’

Scenario en tekeningen: Kenny Rubenis
Uitgeverij: Uitgeverij L
48 pagina’s / softcover / € 9,95

Daten in tijden van een pandemie. Dating voor Geeks is een strip die je kunt lezen in Eppo Stripblad. De stroken worden ook gepubliceerd op datingforgeeks.nl. Bij een select gezelschap vallen de grappen in goede aarde en Kenny Rubenis heeft een ware fanbase.

Deze nieuwe bundeling beslaat een hele periode waarin corona een grote rol speelde. Gelukkig liggen de hoogste pieken inmiddels al even achter ons, maar het is erg herkenbaar. De typetjes hebben allemaal hun ongemakken en ook Kenny zelf komt weer regelmatig voorbij.

De humor is echter niet zozeer aan mij besteed. Vaak wat te flauw of gewoon niet leuk genoeg. (BvE) ***


De Spectaculairen 2: ‘De goddelijke minnares’

Scenario: Régis Hautière
Tekeningen: Arnaud Poitevin
Inkleuring: Christophe Bouchard
Uitgeverij: Silvester Strips
56 pagina’s / softcover / € 9,95

Parijs, 1909. Er worden meerdere aanslagen gepleegd op levende theaterlegende Sarah Bernhardt. Bovendien ontvangt ze dreigbrieven. Professor Prosper Pipolet en de Spectaculairen begeleiden Bernhardt en haar entourage naar haar afgelegen landhuis in Bretagne, om aan de dreiging te ontsnappen. Maar de bedreiger, de Mantis, reist ongemerkt met ze mee. Het is aan het samengeraapte stel circusartiesten genaamd de Spectaculairen om de Mantis te stoppen.

Een actiespektakel gecombineerd met een whodunnit: je moet er maar op komen. Maar het werkt! Grappige typetjes, goede settings zoals een trein en een landhuis, en grappige tekeningen. (MD) ***½


Storm en de Kronieken van Roodhaar 7: ‘De parasiet van Danakill’

Scenario: Robbert Damen
Tekeningen: Romano Molenaar
Uitgeverij: Uitgeverij L
48 pagina’s / softcover / € 9,95

In deze spin-off van Storm worden de belevenissen van Roodhaar in de mysterieuze Diepe Wereld verteld. En de vijand waar ze dit keer tegen strijdt is de parasiet van Danakill. Deze parasiet is een vrouw die zich naar binnen gewerkt heeft in Danakill om vervolgens dood en verderf te zaaien met haar zogeheten Danakillers.

Roodhaar wordt gevangen genomen in een vesting, die juist beschermd had moeten zijn tegen deze gepantserde killers, maar ze weten toch binnen te dringen. De roodharige vechter is niet van plan om te dienen als onderdaan en doet er alles aan om wraak te nemen op die verdorven parasiet.

Ik ben over het algemeen tevreden over het scenario. Het is een verhaal met een duidelijk begin, een goed te volgen verhaalverloop, maar het plot vind ik enigszins kort door de bocht. De tekeningen vind ik van een goed niveau, al zijn ze wel wat statisch. (BvE) ***


Het echte verhaal van de Far West 2: ‘Wild Bill Hickok’

Scenario: Dobbs
Tekeningen: Ennio Bufi
Inkleuring: Greg Lofé
Dossier: Farid Ameur
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
56 pagina’s inclusief dossier (8 pagina’s) / softcover / € 9,99

Wild Bill Hickok: een van de grote namen uit het Wilde Westen! Een zeer opvallende persoonlijkheid die bekend stond om zijn geweldige vaardigheden met de revolver, het feit dat hij met de hand een beer heeft weten te doden, maar ook zijn gokverslaving. In dit album komt een aantal markante gebeurtenissen uit zijn leven voorbij. Zoals zijn tijd als marshal in Abilene (Kansas), zijn acteerwerk in westernshows en zijn heldendaden voor het leger. Om te eindigen in het stadje Deadwood.

De tekeningen zijn in een realistische, maar niet heel strakke, stijl gemaakt. Ze zijn best aardig om te zien, maar aan de statische kant. Het levensverhaal van Hickok komt redelijk nauwgezet voorbij, maar er valt geen goede verhaallijn te ontdekken. Dat is een flink gemis. Het dossier op het eind vertelt in woorden wat je daarvoor te zien hebt gekregen. (MD) *** 


Ekhö 11: ‘Hot tabaaaaasco!’

Scenario: Christophe Arleston 
Tekeningen: Alessandro Barbucci
Uitgeverij: Uitgeverij L
54 pagina’s / softcover / € 9,95

De wereld van Ekhö is in vele opzichten hetzelfde als die van ons, maar toch net even anders. Wij gebruiken vliegtuigen, in Ekhö doen draken dienst als vervoermiddel door de lucht. Maar die gekke preshaunen zijn toch wel van het bizarre soort. Ze zien eruit als knuffelbeestjes, maar praten met een bureaucratisch vocabulaire en lijken de teugels in deze wereld in handen te hebben.

Fourmillle Gratule en Yuri Podrov zijn in Ekhö op een nieuw mysterie gestuit. Fourmille is onderhevig aan de wisseling van haar persoonlijkheid met een onlangs overleden persoon. De timing is niet altijd even gunstig, want tijdens een romantisch onderonsje neemt Juan de controle over haar brein over. Bijkomend probleem: Juan lijdt aan geheugenverlies. Samen met de preshaunen wordt de oorzaak gevonden in Mexico. En zoals wij het ook kennen, zijn daar ook de kartels actief. Volop gevaar!

Ik werd aangenaam verrast door deze strip. Het verhaal is naast dat het goed geschreven is, ook uitermate geestig. Het leest makkelijk weg en de tekeningen zijn van een hoog niveau. Dit grappige fantasieverhaal is mijn tip voor deze maand. (BvE) ****


Nottingham 3: ‘Robin’

Scenario: Vincent Brugeas & Emmanuel Herzet
Tekeningen: Benoît Dellac
Uitgeverij: Le Lombard
56 pagina’s / softcover / € 8,99

De ongure bende De Troglodieten deelt een gevoelige klap uit aan de Merry Men van de sheriff van Nottingham. De oude Scarlett wordt gevangen genomen, er zal een nieuwe confrontatie moeten volgen om haar te bevrijden en deze bende een lesje te leren. Met een hoofdrol voor Robin. De sheriff krijgt intussen bezoek van de meest integere rechter van het rijk, die de vreemde geruchten over Nottingham wil onderzoeken.

Behalve de setting en karakters heeft dit verhaal weinig te maken met het origineel. Dat leest best verfrissend, want je weet niet wat er gaat gebeuren. Maar goed te volgen is het niet altijd. De tekeningen zijn zeer fraai, al valt vooral bij de actiescenes op dat het nogal statisch getekend is. (MD) ***½


De Bloemenman

Scenario: Nicolas Antona
Tekeningen en inkleuring: Derji
Uitgeverij: Arboris (XL-editie)
80 pagina’s / softcover / € 11,95

Op Corsica komt Etienne Pietri na 20 jaar afwezigheid weer aan land. In de jaren dat hij niet op het Franse eiland was, vocht hij grotendeels mee mee met de Franse Special Forces. Een periode die diepe wonden heeft geslagen in zijn mentale gestel.

Met zijn komst naar Ajaccio blijkt hij binnen afzienbare tijd de gevestigde orde in de stad te verstoren. Etienne is op zoek naar werk en in contact gekomen met Vannina, een bloemiste in de hoofdstad. Ze is de ex-vriendin van Pierre-Marie, de leider van de onderwereld, die Ajaccio met zijn mannen in z’n greep houdt. Een razend spannend verhaal ontwikkelt zich tot een sterk plot.

Het verhaal is een lange one-shot in de Arboris XL-reeks. Het is even wennen aan het tekenwerk, maar naarmate het verhaal vordert ga je de tekeningen steeds meer waarderen. Vooral de beschreven nachtmerries van de bloemenman maken indruk. (BvE) ****


Kinderen in het verzet 8: ‘Strijden of sterven’

Scenario: Vincent Dugomier
Tekeningen & inkleuring: Benoît Ers
Uitgeverij: Le Lombard Uitgaven
48 pagina’s / softcover / € 8,99

In de zomer van 1943 treden de Duitsers steeds harder op tegen de lokale bevolking en mogelijke verzetsstrijders. Toch zetten François, Lisa en Eusèbe hun activiteiten onder de schuilnaam Lynx voort. Wanneer ze de opdracht krijgen om een voorraad papier 250 kilometer te verplaatsen is dat niet alleen een enorme uitdaging, het is ook zeer gevaarlijk… François mag aan de bak!

François krijgt veel te verduren tussen de geharde verzetsstrijders en Duitsers. De geloofwaardigheid van zijn acties laten wel wat te wensen over. Genoeg spannende momenten in ieder geval, deze reeks blijft de moeite waard. (MD) ***½


De jaren Pep: De opkomst en ondergang van een stripweekblad (1962-1975)

Scenario: Ger Apeldoorn
Uitgeverij: Uitgeverij L
112 pagina’s / softcover / € 24,95

Het stripblad Pep ontstond in 1962 als poging van uitgeverij De Geïllustreerde Pers om het gat tussen Donald Duck en Revue te vullen. Een hele generatie jongens en meiden groeide op met Asterix, Lucky Luke en Roodbaard. Vele striptekenaars maakten in Pep hun debuut.

Ger Apeldoorn heeft zestig jaar stripgeschiedenis in de Pep in kaart gebracht. In deze editie wordt de periode van 1962-1975 onder de loep genomen. De jaren Pep beschrijft de opkomst en ondergang van dit roemruchte blad.

Kenmerkend is dat het blad meegroeide met zijn lezers en er nooit hetzelfde uitzag. Veel kwalitatief hoogstaande illustraties, covers en biografieën van striptekenaars zoals Dick Matena en Martin Lodewijk zijn inhoudelijk en boeiend om te lezen. (BvE) ***½


XIII 28: ‘Cuba, waar alles begon’

Tekst: Yves Sente
Tekeningen: Iuri Jigounov
Uitgeverij: Dargaud
48 pagina’s / softcover € 8,50 / hardcover € 16,95

Jason MacLane werk als hooggeplaatste veiligheidsadviseur in Washington. Zijn geheugen is gewist, zijn vrouw Janet bepaalt in wezen wat hij doet en laat. Zij is lid van de extreemrechtse Mayflower Stichting, die president Allerton in het zadel heeft geholpen. Ze zou maar zo zelf ambities kunnen hebben richting het presidentschap en stuurt MacLane naar Cuba, om hacker Tadine te bevrijden. Die zou de presidentsverkiezingen kunnen beïnvloeden.

Van een recht-toe-recht-aan verhaal is hier niet echt sprake, dit scenario had wat helderder gemogen. Gelukkig zijn de realistische tekeningen van Jigounov er nog: wederom erg goed! (MD) ***½


Magiërs 6: ‘Yoni’

Scenario: Nicolas Jarry & David Courtois
Tekeningen: Giovanni Lorusso
Inkleuring: Élodie Jacquemoire
Uitgeverij: Daedalus
72 pagina’s / softcover / € 11,25

Yoni behoort tot het volk van de Runen. Zij zijn meesters in het maken van Golems. Dit zijn met de hand gesmede en tot leven gebrachte machines. In tijden van oorlog werden gevechtsrunen gemaakt, die de mensen bescherming boden. De Runenmagiërs brachten deze machinale krijgers tot leven door de ziel van een stervend wezen over te laten gaan in de Golem.

Als Yoni tijdens een rampzalige nacht zijn ouders verliest, blijkt al snel dat ze zijn vermoord. Er blijft voor de jonge Rune maar één ding over: de allersterkte oorlogsgolem produceren om de dood van zijn ouders te wreken.

In deze uiterst vermakelijke Magiërs-strip ligt de lat hoog. De tekeningen zien er flitsend uit en dat komt vooral door de inkleuring. Ook het scenario zit vlot in elkaar. Yoni is eigenwijs, loopt tegen zijn eigen beperkingen aan, maar maakt een geloofwaardige ontwikkeling door. (BvE) ****


Bastaards

Scenario: Tony Fleecs
Tekeningen Trish Forstner
Inkleuring: Brad Simpsons
Uitgeverij: Menlu
152 pagina’s / softcover / €21,99

BastaardsIk haat honden. Omdat ze overal in de wijk schijten en kinderen er vervolgens in trappen. Ja, dat ligt aan het baasje, maar zonder hond geen poep. Dat gezegd hebbende keek ik met enige argwaan naar Bastaards. Een serieuze softcover over het hondje Sophia dat in een huis vol soortgenoten terecht komt. Alleen: hoe? Het lange termijngeheugen van de viervoeters is niet hun sterkste kant, dus maken ze er maar het beste van.

Desondanks ontdekken ze steeds vreemdere dingen. Wat is hier voor akeligs aan de hand? Langzaam, maar heel zeker, ontdek je als lezer dat Bastaards geen kabbelend sprookje is. Dankzij het strakke tekenwerk ook een hele fijne uitgave voor hondenhaters. (JvE) ****


Inferno 2: ‘Coastal Command’

Scenario, tekeningen en inkleuring: Antoine Crespin
Uitgeverij: Silvester Strips
56 pagina’s / hardcover / € 19,95

In september 1943 worden de vier piloten uit deel 1 opgeleid om te vliegen in zogenaamde Beaufighters. Tijdens de opleiding is er ook tijd voor vertier en wordt er wat afgeflirt. Een ongeluk zorgt ervoor dat Jack en Chris een aantal maanden worden uitgeschakeld. Na hun herstel worden ze ingezet voor een aanval op enkele Duitse schepen die in een Noors fjord liggen.

Zeer realistisch getekende vliegtuigen en mensen, mooi om te zien. Met name de luchtgevechten boven zee en de besneeuwde fjorden zien er geweldig uit. Dat verandert niks aan het feit dat het verhaal niet echt blijft hangen. (MD) ***


Luthon-Höge

Scenario: Willem Ritstier
Tekeningen: Michiel Offerman
Inkleuring: Emma Damen & Alex van Koten

Uitgeverij: Personalia
48 pagina’s / softcover / €9,95

Op 18 juli 1952 komt inspecteur Reimst Cloissé aan in Luthon-Höge. Hij neemt de plaats in van de onlangs overleden inspecteur. Op het eerste gezicht lijkt het een rustig dorpje, maar de lijken vallen zo’n beetje uit elke kast waar de kakelverse diender voorbij loopt.
Het ogenschijnlijk vredige dorpje blijkt een klassieke slangenkuil. Wat heeft iedereen toch te verbergen? En welke rol speelt hoofdinspecteur LaCase eigenlijk?

Tekenaar Michiel Offerman heeft erg zijn best gedaan, waarvoor hulde, maar het scenario van Willem Ritstier dobbert net wat te rustig het boek door, zeker omdat de grapjes en namen nogal cliché zijn. Hier had veel meer in gezeten. (JvE) **½


Olympus Mons 6: ‘Einstein’

Scenario: Christophe Bec
Tekeningen en inkleuring: Stefano Raffaele
Uitgeverij: Daedalus
48 pagina’s / softcover / € 11,25

Dit spectaculaire SF-verhaal neemt ons mee naar diverse locaties in het jaar 2026. In de Barentszzee staat Anomalie 1 op het punt te ontploffen. Elena Chevtchenko (Russisch Kosmonaute) blijkt op Mars de aangewezen persoon om het aftellen te laten stoppen. Samen met de intelligente robot Einstein kan zij de mensheid voor haar ondergang behoeden. Intussen krijgt Aaron Goodwin in Iowa visioenen over deze ingrijpende gebeurtenis.

Christophe Bec bewijst wederom een begenadigd scenarioschrijver te zijn. Actie, stilte, locatiewisselingen, cliffhangers zorgen voor aangename spanningswisselingen. Het plot is gelaagd door verschillende verhaallijnen. Deze wisselen elkaar vlot af. Hierbij wordt geen afbreuk gedaan aan de karakterontwikkeling van de personages.

Raffaeles tekeningen zijn gedetailleerd. Emoties worden intens in beeld gebracht. Tekst is op veel plekken niet nodig, de beelden spreken voor zich. Dit is positief. Dat gezichten in long shots worden gereduceerd tot rondjes met stipjes, is Raffaele vergeven. (GG) ****½


Fang 1: ‘Demonenjaagster’

Scenario: Joe Kelly
Tekeningen en inkleuring: Nico Hendrichon
Uitgeverij: Silvester Strips
64 pagina’s inclusief een dossier met schetsen (9 pagina’s) / softcover / € 9,95

In een gevaarlijke middeleeuwse dierenwereld, waar een burgeroorlog heerst, kan het gevaar ook van binnenuit komen. Wanneer een demon weet te infiltreren in een gemeenschap zal die er vroeg of laat door worden verslonden. Gelukkig zijn er demonenjagers, en de kleine vos Fang is er een van. Wanneer een hert Fang vraagt om haar zoon te bevrijden van een demon, komt de demonenjaagster tegenover een clan agressieve beren te staan.

Deze nieuwe reeks knalt er vol in: de spannende actiescènes volgen elkaar snel op! Interessante wereld ook, het dierenrijk met oosterse invloeden. De tekeningen zijn niet strak geïnkt en eerder schetsmatig, maar best fraai. Fang worstelt zelf niet alleen met demonen, maar ook met haar afkomst. Wie of wat is ze eigenlijk? Het gaat regelmatig door haar hoofd. Dit eerste deel belooft veel goeds! (MD) ****


Jeff Rylander 1: ‘Paniek op Curaçao’

Scenario: Willem Ritstier
Tekeningen: Eric Heuvel
Inkleuring: Roberto Burgazzolo Cabrera

Uitgeverij: Personalia
48 pagina’s / softcover / €9,95

Jeff RylanderWillem Ritstier is druk geweest. Hij neemt ons nu samen met Eric Heuvel mee naar Curaçao in het eerste deel van Jeff Rylander. Wellicht kent u het uit het inmiddels terminale stripblad MaXiX.

Jeff is een gemankeerde tekstschrijver die het niet zo nauw neemt met de regels. Hij wordt achtervolgd door zijn verleden en heden. Criminelen, politie, jaloerse echtgenotes. Dat soort dingen. Niet echt handig op een klein eilandje. Rylander belandt in rap tempo in de meest wonderlijke situaties maar weet zich er steeds weer handig uit te redden. De scènes zijn vaak wat al te uitleggend, zodat er maar weinig aan je fantasie wordt overgelaten. Maar overall een prima strip voor in de schoen. (JvE)  ***


De klaagzang van de Verloren Gewesten – De Sudenna’s 2: ‘Aylissa’

Scenario: Jean Dufaux
Tekeningen: Paul Teng
Uitgeverij: Dargaud
60 pagina’s / softcover / € 10,50

De clan van de Greenwalds komt verhaal halen bij Lord Heron vanwege de dood van hun chef Sobold. Een clanoorlog dreigt. Sioban, koningin van de Sudenna’s, heeft het legendarische wapen Harfingg in haar bezit gekregen. Dat vergroot haar macht enorm, omdat ze hiermee het monster Nidhogg kan beheersen. Haar nicht Aylissa, de dochter van Heron, probeert intussen via allerlei intriges haar macht te vergroten.

De verwikkelingen tussen de verschillende clans en het interne gekonkel leveren een intrigerend verhaal op. Voeg daar de prachtige platen van Paul Teng aan toe en het is weer genieten geblazen. (MD) ****


S1ngle 17: ‘Tiny House’

Scenario: Hanco Kolk en Peter de Wit
Tekeningen: Hanco Kolk
Inkleuring: Wilma Leenders
Uitgeverij: Uitgeverij L
48 pagina’s / softcover / €9,95

s1ngle tiny houseFatima dacht eindelijk het geluk gevonden te hebben met Dirk en zijn walk-in closet, maar die droom is jammerlijk uiteengespat. Ze moet nu haar liefdesverdriet verwerken ėn op zoek naar woonruimte in de stad. Een beste uitdaging voor de jonge moeder. Gelukkig krijgt ze de min-of-meer  volledige steun van vriendinnen Stella en Nienke.

Eigenlijk kun je zonder na te denken met de albums van het duo Kolk en De Wit naar de kassa lopen. Het typische, geweldige tekenwerk, de altijd sterke grappen en verfijnde inkleuring van Wilma Leenders (vast geen Leeenders zoals in het colofon vermeld staat) om het helemaal af te maken. Top weer. (JvE) ****


De wouden van Opaal 13: ‘De haven der dromen’

Scenario: Christophe Arleston
Tekeningen en inkleuring: Stefano Martino
Uitgeverij: Uitgeverij L
48 pagina’s / softcover / € 9,95

Het vierde album van de tweede cyclus. Darko’s eeuwenoude verhaal is allang vergeten in Opaal, een wereld bedekt met bossen. Meesterarcheoloog Rodombre probeert de vergeten geschiedenis te ontdekken. Hij is op zoek naar De Titaan van het licht. Deze grootste schat aller tijden bezorgt zijn bezitter bovennatuurlijk veel macht. Tijdens de zoektocht met zijn assistente Altai en de straatjongleur Luksand komt onze oudheidkundige er snel achter dat er een groot gevaar op de loer ligt.

Arleston vertelt het verhaal vanuit drie perspectieven. Dit heeft het plot ook wel nodig, anders dreigt het geheel wel erg dunnetjes te worden. De subtiele humor links en rechts in het boek kan op mijn goedkeuring rekenen.

Door naar de illustraties. Martino’s schouwspel tussen licht en schaduw zorgt ervoor dat de tekeningen van een hoogstaand niveau zijn. Aardig om nog even te vermelden: de heldere en kleurrijke illustraties voelen glad aan. Deze worden afgewisseld met doffere tekeningen die ruw en korrelig zijn. (GG) ****


Januari Jones 12: ‘In de geest van Omare Mukhtar’

Scenario & tekeningen: Eric Heuvel
Inkleuring: Roberto Burgazzoli
Uitgeverij: Uitgeverij L
48 pagina’s / softcover / €9,95

january jones 12Eindelijk is het nieuwe testvliegtuig voor Miss Jones en haar mecanicien Rik klaar voor gebruik. Via Amsterdam reizen ze naar Rome, waar ze het er even lekker van nemen. Hun tripje wordt echter onverwacht een heel andere richting op gedwongen. Het is de daadwerkelijke start van een hachelijk avontuur. De woestijn roept, en is boordevol actie.

De spelfoutjes daargelaten (ook hier weer een slordigheid in het colofon) heeft Eric Heuvel met zijn aantrekkelijke pilote een dito stripalbum afgeleverd. Deze twaalfde in de reeks alweer staat garant voor een lekker ontspannen avondje op de bank. (JvE) ***½


Saul 3: ‘De huurlingen van Barkahn’

Scenario: Willem Ritstier
Tekeningen en inkleuring: Apri Kusbiantoro
Uitgeverij: Personalia
48 pagina’s / softcover / €9,95

Saul 3Het vervolg waar we reikhalzend naar uitkeken. Wanneer hun schip overvaren wordt, nemen Saul en Lea noodgedwongen dienst in het huurlingenleger van Barkahn. Ze zijn op weg naar de stadstaat Ignor, die belegerd wordt door de troepen van Naknamore, de grootvorst van de stadstaat Rongji. Vanaf het moment dat de huurlingen samen met Saul en Lea hun opdracht uit gaan voeren stapelen de problemen zich op. Niets is wat het lijkt.

Het unieke aan deze serie zijn natuurlijk de illustraties van Kusbiantoro. Ze doen onmiddellijk denken aan zijn grote liefde Don Lawrence (Trigië). De platen zijn gedetailleerd, sfeervol en levendig. Willem Ritstier is ook overduidelijk in zijn element. Samen nemen ze ons mee in deze fantasy, op weg naar deel 4. Maakt voort mannen, luidt steevast ons advies. (JvE) ****


Kind aan huis 1: ‘Terug bij af’

Scenario: Jan Dirk Barreveld
Tekeningen: Robby van der Meulen
Uitgeverij: Personalia
48 pagina’s / softcover / €9,95

Kind aan huisWanneer hun jongste dochter het ouderlijk huis verlaat, halen Geke en Herman opgelucht adem: eindelijk vrij! Leuke dingen doen, rust! Maar dan gaat de bel, en kunnen ze hun enthousiasme weer in de la leggen, want er staat een onaangename verrassing op de stoep.

Barreveld en Van der Meulen combineren voor het eerst hun krachten met Kind aan huis. Het resultaat: vrolijke grappen over botsende generaties en ouder worden. Maar ook herkenbare gags die je zelf zomaar kunnen overkomen. Zeker een aanrader. Deze mannen verdienen een kans. (JvE) ***½


Van Istanbul naar Bagdad

Scenario: Arnon Grunberg
Tekeningen en inkleuring: Hanco Kolk
Uitgeverij: Personalia
128 pagina’s / softcover / € 9,95

Van istanbul naar BagdadDe uitsmijter van deze maand. ALWEER HANCO KOLK? JA! Maar nu als heruitgave. In 2010 reisde schrijver Arnon Grunberg per auto en trein van Istanbul naar Bagdad, dwars door Turkije en Syrië. Gewoon, om te kijken of het kan. Ondertussen tekende Kolk in Nederland een graphic novel over de columns die Grunberg erover schreef in het NRC. Een bizarre roadtrip, met even bijzondere reisgenoten. Met als terugkerend thema een dramatische foto en de telefoontjes van Grunbergs moeder.

Het resultaat is verbluffend. Hanco Kolk is fenomenaal. Hij speelt met zwarte schaduwen, elke tekening is een genot om naar te kijken. Tel hierbij de literaire kwaliteiten van Grunberg op en de slotsom is een novel die, heel cliché, niet mag ontbreken in je boekenkast. Heb je ‘m nog niet op de lijst gezet? Haast je verdikkeme. (JvE) *****