Home Nieuws Grensverleggende tekenaars door MoCA vastgelegd

Grensverleggende tekenaars door MoCA vastgelegd

Moca catalogus

We zijn in ons land gezegend met een grote hoeveelheid striptalent. Vanaf het eerste moment dat er strips gemaakt werden, waren er tekenaars of schrijvers die in een groter taalgebied wereldfaam hadden kunnen bereiken. In een tentoonstelling over ‘het beste van Nederland’ verdienen ze allemaal een plaats. En dan had je een museum ter grootte van een voetbalstadion nodig gehad om ze allemaal recht te doen. Daarom koos het Museum of Comic Art (MoCA) in Noordwijk 21 exponenten. En maakte er een luxe catalogus bij.

Door Jeroen van Esch

‘Voor de tweede tentoonstelling van het MoCA hebben we ervoor gekozen om éénentwintig tekenaars te laten zien, die met hun stripwerk en alles daarbuiten nieuwe deuren hebben geopend,’ verklaart het museum.

Moca catalogusWegwijzers
Mensen die de weg wezen, hebben laten zien wat er mogelijk was. In sommige gevallen, zoals bij Marten Toonder, met heel veel navolgers of medewerkers die het anders helemaal alleen hadden moeten doen. Soms, zoals bij Gerrit de Jager en Eric Schreurs, in een soort school van gelijkgezinden. Soms door te laten zien dat eigenheid commercieel kan zijn, zoals Hanco Kolk en Peter de Wit. En soms ook helemaal in hun eentje, zoals Jean Dulieu of Peter de Smet. Of stripmakers die nog maar net beginnen, maar nu al deuren hebben opengezet naar de toekomst, zoals Coco Ouwerkerk.

Moca catalogusAlle ruimte
In de praktische catalogus, gemaakt in een handzaam formaat met mooie hardcover, is zichtbaar alle aandacht besteed aan inhoud en vormgeving. Het begint al met een mooie prent als losse bijlage. Een voorwoord door niemand minder dan Hanco Kolk leidt ons de rest van het boek in. Voor elke tekenaar zijn er zes pagina’s gereserveerd. Foto’s van de kunstenaars, achtergrond informatie en natuurlijk voorbeelden van hun werk. De teksten zijn heel slim in het Nederlands èn Engels afgedrukt, zodat een grote doelgroep kan worden bereikt.

Mocht je de tentoonstelling Grensverleggers bezoeken, dan is de catalogus in het MoCA te koop. Of bestel ‘m online via de website van het museum. De tentoonstelling loopt tot 12 mei 2022.

Grensverleggers / catalogus
144 pagina’s / €29,95 / hardcover