Home Recensies Complete Sophie 4 blijft ongeslepen edelsteen

Complete Sophie 4 blijft ongeslepen edelsteen

Een slim en vindingrijk meisje beleeft allerlei bizarre avonturen. Haar naam: Sophie. Om de schurken en oplichters tegen de lamp te laten lopen, maakt ze handig gebruik van haar omgeving en de nodige futuristische snufjes. Ze was haar tijd ver vooruit!

Door Bastiaan van Esch

In de vierde integrale uitgave van Sophie krijg je een flink aantal verhalen voorgeschoteld. Alle verhalen zijn al eerder gepubliceerd in de Robbedoes tussen de jaren 1970 en 1972. Ze zijn nu samengevoegd in een mooie complete uitgave, beginnend met een dossier voor de echte liefhebber.

Eerste indruk
De Complete Sophie 4
stond al enige tijd in mijn kast te wachten om gelezen en beoordeeld te worden. Mijn eerste indruk is positief. Het boek heeft een kleurrijke omslag en het stevige papier heeft een mooie matte afwerking. Dit zorgt voor een frisse uitstraling. Er wordt bij bepaalde publicaties weleens gekozen voor een zachte, haast kartonachtige papiersoort. Dat is bij Sophie niet aan de orde.

Het dossier en de korte verhalen lezen eenvoudig weg. Ook de langere zijn prima door te komen. De opbouw is altijd hetzelfde: Sophie bevindt zich in een op het oog doodnormale omgeving, maar op wonderbaarlijke wijze raakt ze als slachtoffer betrokken bij een overval of andersoortige misdaad. In het vervolg lukt het haar om samen met haar vader en/of vrienden de vaak dommige boeven met hun ‘geniale’ bazen te slim af te zijn.

Geschikt voor breed publiek
De stripverhalen over Sophie mogen dan wel ruim 50 jaar oud zijn, maar het is nog prima leesvoer voor jong en oud. Zijn de tekeningen buitengewoon goed? Nee. Zijn de verhalen super origineel? Ook niet. Is het een stripverhaal waarbij je het nodige plezier aan kunt beleven? Absoluut. Is het een aanrader om aan te schaffen? Gewoon doen. Zonder je ergens rot over te hoeven voelen, vergeet je voor een bepaald ogenblik de ellende in de wereld. Wat dat betreft is Sophie geschikt voor een breed publiek.

De Complete Sophie 4 – Oud ijzer en edelstenen
Scenario: Vicq (Antoine Raymond)
Tekeningen: Jidéhem
Uitgeverij: Arboris
160 pagina’s / €29,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: