Home Nieuws Eerste editie Nieuwe Garde in Zwolle trekt jong publiek

Eerste editie Nieuwe Garde in Zwolle trekt jong publiek

In de Grote Kerk in Zwolle vond vandaag de eerste editie plaats van de Nieuwe Garde. Een project van 9eKunst. De doelstelling is duidelijk: nieuw talent presenteren en aantonen dat het beeldverhaal springlevend is.

Door Bastiaan van Esch

In de prachtige ambiance van de monumentale kerk waren 75 stands met tekenaars, uitgevers en kunstenaars aanwezig. Ze presenteerden hun werk aan het over het algemeen jonge publiek. De illustrators waren goed benaderbaar en namen alle tijd voor een gesprek over hun werk.

De Nieuwe Garde heeft ook een zogeheten anthologie uitgebracht. Bezoekers konden deze 240 pagina’s tellende bloemlezing aanschaffen voor €20,-. In dit interessante boekwerk worden tientallen striptekenaars gepresenteerd en ontdek je tal van uiteenlopende stijlen. Wellicht ken je het werk van Aimee de Jongh al. Kanyanut ter Meulen laat zich door haar inspireren en klopt zichtbaar op de poort.

Leeminarium alias Lianne Hazendonk kan er ook wat van. Die walst graag door vastgeroeste tradities heen en is gek op fantasy en sf. Momenteel werkt Leeminarium aan een volledig album. Zo zijn er nog veel meer namen te noemen. Het barst van het talent, maar het is duidelijk dat een heel aantal striptekenaars nog wat stappen moeten zetten om door te breken.