Home Recensies Cyril Pedrosa’s debuut Ring Circus is ruwe diamant

Cyril Pedrosa’s debuut Ring Circus is ruwe diamant

Flierefluiter Jerold wordt verliefd op de ster van het Ring Circus en sleept zijn beste vriend met zich mee. De reis naar het verre Ruskovia zullen ze nooit meer vergeten – vanwege de mooie momenten maar ook vanwege alle ellende die ze te wachten staat… Het debuut van Cyril Pedrosa is nu voor het eerst in het Nederlands verkrijgbaar.

Door Martijn Douma

Het begint allemaal wanneer Jerold het stadje weet te behoeden voor een ramp door een losgeslagen dromedaris te vangen. Als dank voor de hulp krijgt hij twee kaartjes voor het circus waar het dier uit ontsnapt was. Komt dat even goed uit, want enkele minuten daarvoor was hij ontslagen in de winkel waar hij werkte. Gelukkig neemt Jerold het leven toch al niet te serieus.

Serieuze Anthonin
Hij neemt zijn beste vriend Anthonin mee naar de circusvoorstelling. Die is zo ongeveer het tegenovergestelde van Jerold: hij is best serieus, studeert geneeskunde en zijn ouders verwachten dat hij netjes afstudeert als dokter. Maar Anthonin is nooit bestand geweest tegen het enthousiasme van flierefluiter Jerold en laat zich – veel vaker dan hem lief is – verleiden tot wilde nachten in het uitgaansleven van de stad, doordrenkt met een waas van alcohol en vrouwen.

Ster van het circus
Het Ring Circus is aan de rand van de stad neergestreken. Jerold valt als een blok voor de absolute ster van het circus. Dat is Blanche: zij kan de meest onwaarschijnlijke trucs op een rijdend paard uitvoeren. Jammer genoeg is ze niet echt onder de indruk van Jerold. Bovendien is ze een stuk ouder dan hij… Arme Jerold!

Verre reis
Maar het circus blijkt in financiële problemen te zijn geraakt, net nu de winter – toch al niet het makkelijkste seizoen – nadert. Een geheimzinnige man gekleed in het wit biedt uitkomst: hij heeft een lucratief optreden in de aanbieding. En wel voor de tsaarissimo van Ruskovia. Het is een lange reis per woonwagen naar het verre Sint Petersburg, maar er zit weinig anders op. Wanneer dit Jerold ter ore komt bedenkt hij zich geen moment en sluit zich aan bij het circus: hij wil ondanks haar afwijzing dichtbij Blanche zijn. De arme Anthonin heeft eigenlijk geen keus en gaat met z’n maat mee. Als verstekelingen aan boord van een dierenwagen glippen ze zo de karavaan in.

Dierenarts en manusje van alles
Anthonin wordt, tegen wil en dank, aangewezen om de dierenarts van het circus te zijn – zo komt zijn afgebroken studie toch nog van pas. Hij sluit vriendschap met een giraffenveulentje, dat hij Géraldine noemt. Jerold wordt aangesteld als manusje van alles – in de praktijk mag hij vooral dierenwagens schoonmaken. En hij probeert zijn gebroken hart te boven te komen. In de nabijheid van hartenbreekster Blanche, dat dan weer wel. Het maakt hem in ieder geval goed depressief. De circuskaravaan vertrekt op een reis die weken gaat duren.

Reis vol avontuur
Het wordt een reis met veel gezichten en vol avontuur, want er gebeurt veel. Zo wordt er iemand van het circus vermoord, er breekt brand uit in een woonwagen, dieren slaan op de vlucht. De ‘man in het wit’ gedraagt zich nogal geheimzinnig… Sinister zelfs, zou ik zeggen. Er duiken tijdens de reis verschillende bijzondere karakters op, sommige met goede bedoelingen, andere met minder goede. Er moeten barre weersomstandigheden te boven gekomen worden. En indringers, inbrekers, rovers, vijandigheden. Gelukkig brengt het kasteel van gravin Arlanov een rustpunt tijdens de reis – maar niet voor iedereen…

Sprookjesachtig met vleugje poëzie
Toen David Chauvel (Rennes, 1969) de scenario’s van het vierdelige Ring Circus schreef was hij al een handvol jaren aan het werk als scenarist. Hij heeft er een aansprekend, haast sprookjesachtig verhaal van gemaakt. Met kleurrijke karakters en een vleugje poëzie speelt hij in op je gevoel en voert je mee op een wonderlijke reis.

Wat hij niet doet is aan het slot alle losse eindjes aan elkaar knopen. Dus zullen er vragen onbeantwoord blijven. Dat gebeurt niet zo vaak tegenwoordig! Al moet ik bekennen dat er bij mij daardoor een onvervuld gevoel bleef hangen nadat ik het album had dichtgeslagen. Ook het vleugje magie dat Chauvel in het scenario verwerkt heeft had hij beter kunnen weglaten, want het voegt niks toe.

De oorspronkelijke Franstalige albums van Ring Circus

Pedrosa’s debuut
Ring Circus
is het eerste gepubliceerde werk van tekenaar Cyril Pedrosa (Poitiers, 1972), die daarna al snel furore maakte met de prachtige oneshots Drie schimmen en Portugal (allebei verschenen bij Silvester Strips) en recent met het tweeluik De Gouden Eeuw. Het eerste album van Ring Circus kwam uit in 1998, toen hij 25 jaar oud was, het vierde en laatste in 2004.

Wel en niet
Waar je soms bij beginnende tekenaars per album een enorme ontwikkeling ziet in de tekenstijl is dat hier wel èn niet zo. Want wanneer je de eerste albums vergelijkt met het laatste zijn het niet zozeer de tekeningen die het verschil maken, maar vooral de inkleuring. Het vierde album is voorzien van een helder kleurenpalet met frisse kleuren, in tegenstelling tot de eerste drie delen, waarin vooral verzadigde herfstkleuren zijn gebruikt. Dat kun je niet echt aan Pedrosa’s ontwikkeling toeschrijven, maar aan het feit dat het vierde album niet door hem zelf is ingekleurd, maar door Christophe Araldi (1975).

Minder is meer
De tekenstijl van Pedrosa heeft zich wel degelijk ontwikkeld, maar op een manier die een stuk subtieler is. Vanaf deel 1 bedient Pedrosa zich al van fraaie perspectieven van waaruit iets in beeld wordt gebracht. De gezichten die hij aan het papier heeft toevertrouwd zijn super hoekig, terwijl zijn lijnvoering wel degelijk vloeiend oogt.

Minder is meer
Zijn tekeningen hebben bovendien iets verzadigds over zich. Door de drukke inkleuring en doordat Pedrosa veel arceert en lijntjes gebruikt die niet per se wat toevoegen aan, bijvoorbeeld, de gezichten. In het verloop van het verhaal probeert hij net zoveel te laten zien, maar dan met minder lijnen. Dat pakt goed uit en wordt nog eens versterkt door de heldere inkleuring in het vierde deel. Een gevalletje ‘minder is meer’ dus!

Al met al is Ring Circus Integraal een meeslepend verhaal over onbeantwoorde en beantwoorde liefde en verraad in een circusfamilie. Een vertelling met een lach en een traan, voorzien van mooie tekeningen door debutant Cyril Pedrosa.

Deze uitgave is in hardcover met een glossy stofomslag al de moeite waard. Maar Silvester Strips heeft ook een collector’s edition van dit album uitgebracht, in een oplage van 100 stuks. Deze heeft een andere cover, een linnen leesrug, een leeslint, een schets- en artdossier en een ex-libris op A4-formaat en kost € 99,95. Voor de echte liefhebber!

Ring Circus Integraal
Scenario: David Chauvel
Tekeningen en inkleuring: Cyril Pedrosa
Inkleuring deel 4: Christophe Araldi
Vertaling: Remco Koning
Grafische verzorging: Patrice van der Linden
Uitgeverij: Silvester Strips
Uitgever: Silvio van der Loo
Hardcover met stofomslag / 184 pagina’s / € 49,95
Collector’s Edition / 208 pagina’s / € 99,95 / ISBN 9789463068635

 
Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online:

Collectors Edition: