Home Recensies Is kleurrijk Antananarivo ook overtuigend verhaal?

Is kleurrijk Antananarivo ook overtuigend verhaal?

Twee pensionado’s: de een lang, dun en wereldreiziger. De ander is notaris, maar vooral ondergeschikt aan zijn vrouw. Zijn dromen zijn altijd dromen gebleven. Als laatstgenoemde op zoek gaat naar een erfgenaam is het moment daar: hij gaat op avontuur.

Door Bastiaan van Esch

Joseph Seigneur
Als Joseph zijn ochtendritueel iets te enthousiast uitvoert, stopt zijn hart met kloppen. Omdat de globetrotter een vrij teruggetrokken leven leidde, hoeft hij niet op hulp te rekenen. Een begrafenis volgt en wordt bijgewoond door een handjevol geïnteresseerden, waaronder zijn overbuurman.

De overledene is naar eigen zeggen ter wereld gekomen in Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar. Met dit ‘feit’ heeft hij zijn hele leven gepocht.

De notaris
Amedée Petit-Jean heeft zijn complete werkzame leven gezwoegd op kantoor. Zijn vrouw is het chagrijn voorbij en daar is onze pantoffelheld flink klaar mee. In zijn hoofd heeft hij menig reis gemaakt, maar het is er nooit van gekomen.

Grootse verhalen
Met enige regelmaat hing hij aan de lippen van zijn buurman Joseph, om te luisteren naar alle wilde avonturen. Liever wegdromen bij zijn buurman, dan luisteren naar het geklaag van zijn echtgenote. Omdat Amedée het vertikt om de erfenis zonder slag of stoot na te laten aan de overheid, gaat hij op zoek naar een erfgenaam. Met een gebroken rug en een verstofte cabrio begint hij aan zijn eerste avontuur. En dat in de herfst van zijn leven.

De notaris komt bij menig ambtenaar aan de balie. Hij spreekt met mensen die Joseph gekend hebben en ontdekt zo steeds meer over het leven van monsieur Seigneur. Ondertussen leeft Joseph verder in het hoofd van Amedée. Ze voeren indringende gesprekken en dat helpt hem in de zoektocht naar die ene erfgenaam.

Tekeningen spreken tot de verbeelding
Het verhaal speelt zich af in Frankrijk, al doet de titel anders vermoeden. Antananarivo is de hoofdstad van Madagaskar. Maar zoals de cover al verklapt, bevinden we ons in de kuststreek nabij Calais en Duinkerke. De typisch Franse sfeer spat van de tekeningen af. Het mooie vind ik ‘ingezoomde’, fotografische perspectieven.

Scenario overtuigt net niet helemaal
Het verhaal is weliswaar origineel, maar ik had er net iets meer van verwacht. Je kunt op een gegeven moment uittekenen hoe het gaat eindigen. Antananarivo is zeker de moeite van het lezen waard, maar het is niet de knaller waar ik op gehoopt had.

Antananarivo
Scenario: Mark Eacersall
Tekeningen: Sylvain Vallée
Inkleuring: Delf
Vertaling: Dieter van Tilburgh
120 pagina’s / €29,95 / hardcover