Home Recensies Leeg-Huis: pakkend tweede boek van De Slang en de Speer

Leeg-Huis: pakkend tweede boek van De Slang en de Speer

Slang en Speer-Oog vervolgen hun onderzoek naar de gruwelijke moorden op jonge vrouwen. Terwijl Speer-Oog zich vooral op het verleden richt, blijft Slang in het nu. Naarmate ze meer te weten komen neemt ook de dreiging toe.

Door Martijn Douma

Hoe zat het ook alweer? In deel 1, ‘Berg-Schaduw’, zien we hoe in het Azteekse rijk de wrede Slang door keizerlijk adviseur Tlacaelel op deze zaak werd gezet. En zijn oud-klasgenoot Speer-Oog door diens jeugdvriend Cozatl. Die laatste is nu de opperpriester van de Orde van Tlaloc. Het bewijsmateriaal wijst in zijn richting en hij wil de naam van de orde en van zichzelf graag gezuiverd zien.

Overlevende
Tijdens zijn speurwerk stuit Slang op een jong meisje dat door de moordenaar lijkt te zijn ontvoerd. Ze is ernstig toegetakeld, maar leeft nog. Ook is ze in shock, ze kan geen woord uitbrengen. Zij zou de sleutel tot het antwoord kunnen zijn. Als ze nu maar kon vertellen wat er is voorgevallen… Horror-achtige taferelen in ieder geval.

Verleden
Speer-Oog gaat op zoek in zijn eigen verleden. “Ernaar teruggaan is net zo pijnlijk als moeilijk”, zegt hij daar zelf over. Z’n herinneringen lijken geblokkeerd te zijn: ze zijn zo troebel dat hij er van alles aan moet doen om dingen uit het verleden terug te kunnen halen. Maar hij is er heilig van overtuigd dat de oplossing daarin verborgen ligt. Als lezer word je heen en weer geslingerd tussen heden en verleden.

Harde opvoeding
Op de jongensschool waar zowel Slang als Speer-Oog hebben gezeten kregen de jongens, ver van huis, een harde Azteekse opvoeding. Hun leermeester, de oud-krijger Berg-Schaduw, is zeer streng. Slechts af en toe mogen ze hun ouders bezoeken. Het gaat er regelmatig ruig aan toe tussen de jongens en ze gaan niet altijd even vriendelijk met elkaar om.

Legende
Dan is er ook nog de legende van de Nagual, ‘de zwerver’, een soort monster dat destijds, volgens de geruchten, in de buurt van de school slachtoffers heeft gemaakt. Zou die wat met deze smerige zaak te maken hebben? Misschien herinnert oud-klasgenoot Leeg-Huis zich nog wat. Maar hij heet niet voor niets zo: er lijkt in zijn bovenkamer niemand thuis te zijn. Stukje bij beetje, met de nodige pijn en moeite, verzamelt Speer-Oog snippers van aanwijzingen. Of de puzzel kan worden opgelost is natuurlijk de vraag. Maar laten we wel wezen: dit is deel 2 van een vijfluik, dus die kans is klein.

Authentiek en fris
Het oog voor detail van Humbert Chabuel, beter bekend als Hub (Frankrijk, 1969), is ongekend. De kostuums, de gebouwen, alles komt behoorlijk authentiek over. De kleuren, van de hand van zijn echtgenote Sophie “Li” Uliana (1974), zijn fris en helder. Dit staat in fel contrast met de duistere kanten van de moorden. De gezichten van de personages zijn bovendien erg sprekend. Hub maakt prachtige plaatjes, genieten dus!

Meer balans
Vergeleken met het eerste deel heeft hij, met behulp van Emmanuel Michalak (bekend van de reeks Aslak), meer balans in het scenario weten te brengen en is er meer aandacht voor de karakters. Hierdoor is het verhaal beter te volgen, begint het steeds meer te leven en neemt de spanning voor jou als lezer toe. Ik ben in ieder geval benieuwd naar hoe dit gaat aflopen, want de beide onderzoekers staan elkaar naar het leven en hun paden gaan elkaar geheid nog kruisen.

De Slang en de Speer 2: ‘Leeg-Huis’ bevat een meeslepende moordzaak in een setting die zowel mysterieus is als ver van ons bed, met hoofdpersonen die elkaar haten maar eenzelfde doel dienen. De geweldige tekeningen maken het af, dit is een heerlijke strip!

Silvester Strips heeft ook nu weer gezorgd voor een tip-top uitgave, inclusief stofomslag op glossy papier. Een collectors edition is ook verkrijgbaar, met de nodige extra’s. De deluxe editie is al uitverkocht.

De Slang en de Speer 2: ‘Leeg-Huis’
Scenario en tekeningen: Hub
Storyboard: Hub en Emmanuel Michalak
Inkleuring: Li
Vertaling: Frits van der Heide
Grafische verzorging: Patrice van der Linden
Uitgever: Silvio van der Loo
Uitgeverij: Silvester Strips
112 pagina’s / hardcover / € 29,95

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: