Home graphic novel De Slang en de Speer 1: heerlijke thriller in sinistere setting

De Slang en de Speer 1: heerlijke thriller in sinistere setting

Een detectiveverhaal waarin brute moorden in het Azteekse Keizerrijk onderzocht worden, is dat wat? Ja, dat is het zeker! Spannend, intrigerend, sinister en luguber, maar soms wel wat ingewikkeld. Bovendien ook nog eens oogstrelend mooi getekend en ingekleurd…

Door Martijn Douma

In het jaar 1454, ongeveer op het toppunt van het Azteekse rijk, worden overal in het land gemummificeerde lijken van jonge vrouwen gevonden. Dit is niet goed voor de reputatie van de keizer en daarom verzoekt onderkoning en keizerlijk adviseur Tlacaelel een van zijn beste mensen, de wrede Slang, om in alle geheim een onderzoek in te stellen. Slang duikt er meteen in en gaat op reis naar de locaties waar de mummies werden aangetroffen.

Rituelen
Ook voor Cozatl, opperpriester van de Orde van Tlaloc, zijn de mummies een slechte zaak: de toegepaste rituelen lijken verdacht veel op de rituelen van zijn orde. Om de Orde niet in opspraak te brengen vraagt hij zijn oude vriend en keiharde zakenman Speer-Oog om de schuldigen zo snel mogelijk op te sporen. Speer-Oog heeft enige… “overreding” nodig om de taak aan te nemen, maar hij doet het uiteindelijk toch. Vervolgens krijgt hij te horen dat zijn oude meester, Berg-Schaduw, naar hem op zoek is geweest terwijl hij op handelsreis door het land trok. Berg-Schaduw lijkt zo zijn eigen bevindingen te hebben gedaan met betrekking tot de mummies.

Het wordt steeds interessanter
Wat het verhaal nog interessanter maakt: meerdere hoofdpersonen hebben een geschiedenis met elkaar. Cozatl, Slang en Speer-Oog hebben allen dezelfde opleiding gehad, in de school van Berg-Schaduw. Dat komt in de vorm van flashbacks voorbij, waaruit ook blijkt dat Speer-Oog en Slang niet bepaald vrienden waren… Mochten ze elkaar tegenkomen dan gaat dat ongetwijfeld vuurwerk opleveren!

Meegezogen in een intrigerende wereld
Oef, wat een verhaal! Het is in het begin een hele klus om de verschillende karakters uit elkaar te houden, eerlijk is eerlijk. Het zijn er dan ook nogal wat. Maar vanaf ongeveer 1/3 van het boek is het kwartje wel gevallen en vanaf dan leest het makkelijker. Je wordt meegezogen in de wereld van de Azteken, een beschaving die vergevorderd was voor die tijd. De hoofdstad Tenochtitlan was destijds zelfs een van de grootste steden ter wereld. Een zeer interessante cultuur, met zijn goden en mensenoffers. De combinatie hiervan met de lugubere vondsten maakt de setting van het verhaal intrigerend.

Lust voor het oog
De tekeningen, van Hub, die ook het verhaal schreef, zijn geweldig, al moet je af en toe wel over een sterke maag beschikken (Iemand trek in een stukje van een kloppend hart? Rottende mummie?). Hij heeft zich uitgeleefd op alle vlakken: kleding, dorpen, steden, woningen, landschappen… Hij speelt met de pagina-indeling en invalshoeken. Een lust voor het oog! De inkleuring, door Li, is ook van hoge kwaliteit.

Lastige Azteekse woorden
Dat Hub zich flink heeft ingelezen in de Azteken blijkt wel uit de vele details die hij naar voren brengt, wat bijdraagt aan de fijne setting. Daarbij vindt hij het nodig om heel regelmatig Azteekse woorden te gebruiken. Dat is toch wel een van de (weinige) minpuntjes: de vertaling staat weliswaar onderaan de pagina maar het maakt het lezen er niet makkelijker op.

Prachtig uitgegeven
Met zijn 180 pagina’s is dit eerste deel van een drieluik een ferm boekwerk geworden, prachtig uitgegeven door Silvester Strips. De fraaie platen en dito inkleuring komen geweldig tot hun recht op het gebruikte papier.

Ik kan me voorstellen dat de prijs, € 39,95, flink kan afschrikken. Maar heb je ook maar een béétje interesse in de Azteken (of vergelijkbare rijken), in de tekeningen van Hub, of kun je een goed detectiveverhaal wel waarderen, dan is dit een dikke aanrader!

De snelle beslisser pakt ook nog eens een fraai stofomslag mee, de first day print edition, zoals het wordt genoemd. Hierdoor ziet het album er nog chiquer uit.

De Slang en de Speer is een heerlijke thriller in een intrigerende setting, met sinistere elementen en magnifieke tekeningen!

Tekst en tekeningen: Hub
Storyboard: Hub en Emmanuel Michalak
Inkleuring: Li
Vertaling: Frits van der Heide
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgeverij: Silvester Strips
184 pagina’s / hardcover / € 39,95 / ISBN 9789463066204