Home Recensies Conquests 3: Avatar, maar dan anders

Conquests 3: Avatar, maar dan anders

Decornum, een planeet twee keer zo groot als de Aarde, met een kleine bevolking. Vruchtbare grond genoeg, een geschikte atmosfeer, geen oceanen maar wel zoetwatermeren. Klinkt als een geschikte planeet om te koloniseren! Maar de lokale bevolking werkt niet echt mee…

Door Martijn Douma

Omdat de voorraden grondstoffen nagenoeg op zijn wordt er snel een versterkte nederzetting opgericht. Die wordt echter binnen enkele uren volledig van de planeetbodem gevaagd, waarna de – van oorsprong Japanse – mensen van de vloot maken dat ze van de planeet af komen.

Blauwhuidig
Piloot Keïto infiltreert vervolgens in een lokale stam. Dat doet hij door zich in een pak te vermommen als een van de blauwhuidige aliens. Hij bouwt er in de loop der jaren vriendschappen op en leert planeet en bewoners kennen. De vreedzame lokale bevolking blijkt door een heel kleine heersende klasse gebruikt te worden als slaven. Deze heersers kunnen wel over enorme hoeveelheden energie beschikken – de bron hiervan is onbekend. De vraag is hoe de kolonisten de heersers kunnen verslaan.

Escalatie
Nadat een conflict tussen de stam en de heersers escaleert verdwijnt Keïto letterlijk van de radar. Zijn vriendin Atsuka, toevallig ook de kapitein van zijn unit, ziet zich genoodzaakt tegen de bevelen in achter hem aan te gaan. En dat zet vervolgens een kettingreactie in gang…

Avatar
Iemand die door middel van een vermomming infiltreert bij een stam buitenaardse wezens, waar ken ik dat van? Dit SF-verhaal is overduidelijk geïnspireerd door Avatar. Hierbij voegt de vriendschap tussen Keïto en enkele wezens een diepere emotionele laag aan het verhaal toe, net als de verbondenheid die hij met de planeet voelt. Zelf heeft hij trouwens een vrij eigengereid karakter en dat pakt wel leuk uit.

Japans
Dat de kolonisten allen van Japanse origine zijn is een interessant uitgangspunt. Het komt wel aan bod, vooral door middel van herinneringen, maar ik heb het gevoel dat daar wel meer in had gezeten. Neemt niet weg dat Nicolas Jarry (Frankrijk, 1976) hier een leuk verhaal mee heeft afgeleverd.

Combinatie SF en fantasy
Zoals we inmiddels gewend zijn van Stéphane Créty (Frankrijk, 1969) zijn de tekeningen van goede kwaliteit. Hij combineert in dit album zijn ervaring op het gebied van fantasyreeksen zoals Drakenbloed, Dwergen en Elfen met zijn ervaring met Star Wars. Dat resulteert in fraai getekende ruimteschepen, spannende aliens en sfeervolle natuurbeelden van de planeet. Ook dit derde album in de reeks Conquests mag er zijn!

Tekst: Nicolas Jarry
Tekeningen: Stéphane Crecy
Inkleuring: Olivier Héban
Vertaling: P. Moretti
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgever: Silvester Strips
Softcover: 80 pagina’s / € 9,95 / ISBN 9789463066181
Hardcover: 80 pagina’s / € 19,95 / ISBN 9789463066174