Home graphic novel Vondst enorme zeeschat ontaardt in juridische thriller

Vondst enorme zeeschat ontaardt in juridische thriller

De grootste zeeschat ooit is gevonden! Dat maakt het schatduikersbedrijf Ithaca Deep Sea in 2007 bekend, vanuit Washington DC. Waar ze deze precies gevonden hebben en wat de naam van het schip is verklappen ze niet. De Spaanse ambassade tipt de jonge diplomaat Alex Ventura dat het vermoedelijk om een Spaans schip gaat. Samen met de onderzoeker Elsa volgt een spannende zoektocht en… een juridische strijd.

Door Martijn Douma

Ithaca is het grootste schatduikersbedrijf ter wereld en beschikt over de meest geavanceerde apparatuur om schatten te zoeken en op te halen. Het bedrijf staat onder leiding van de charismatische ex-effectenmakelaar Frank Stern, die zichzelf ziet als een moderne avonturier. Hij draait zijn hand niet om voor het gewetenloos plunderen van vindplaatsen.

Black Swan
Het schip waarin de schat gevonden is wordt door Ithaca Black Swan genoemd, de naam die in de volksmond al eeuwen gebruikt wordt voor een legendarisch galjoen dat gezonken zou zijn met de volledige schat aan boord. Een toepasselijke naam dus!

Een duik in de archieven
Alex en Elsa en enkele andere mensen van het Ministerie van Cultuur doen hun best om erachter te komen om welk schip het gaat. Want als het inderdaad een Spaans schip is, zal Spanje de inhoud van het wrak uiteraard gaan claimen – vanwege het goud, maar ook om de cultuurhistorie en de nagedachtenis aan de omgekomen landgenoten. Bekend is dat Ithaca enkele maanden in de buurt van de Straat van Gibraltar aan het werk is geweest. De zoektocht in de archieven begint dus bij alle schepen die in die buurt zijn vergaan: veel werk, want dat zijn er nogal wat.

Liefde in de bibliotheek
Intussen is de Amerikaanse advocaat van de Spanjaarden in de Verenigde Staten een proces begonnen tegen de schatzoekers. De tijd begint te dringen, voor zowel het onderzoeksteam als hun Amerikaanse advocaten. Alex en Elsa brengen lange dagen met elkaar door, de tijdsdruk en spanning brengt ze dichtbij elkaar en er ontstaat iets moois.

Waargebeurd verhaal
Dit verhaal is een geromantiseerde versie van het waargebeurde verhaal van de Nuestra Señora de las Mercedes, geschreven door voormalig diplomaat Guillermo Corral van Damme. Corral werkte voor de Spaanse overheid toen het wrak in 2007 werd gevonden en was direct betrokken bij de juridische strijd tegen Odyssey Marine Exploitation (de ‘echte’ Ithaca). Ongeveer halverwege het boek wordt de geschiedenis van het scheepswrak uit de doeken gedaan, wat de verbeelding nog verder aanspreekt.


Boeiend

De schat van de Black Swan is een boeiend verhaal vanuit de originele invalshoek van het onderzoeksteam: je wordt meegezogen in de zoektocht naar de werkelijke identiteit van het scheepswrak, door het teamp(pje) van het ministerie. Met op de achtergrond de juridische strijd, die vooral aan bod komt in de vorm van het in spanning afwachten van de uitspraken van de rechter. De streken die Ithaca uithaalt worden blootgelegd, ze hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat de werkelijke identiteit van het wrak onthuld wordt. Ook juridisch trekken ze van alles uit de kast om hun gelijk te halen. Lekker ethisch verantwoord, het gedrag van dat bedrijf…

Gelaagd
Deze vertelling komt geloofwaardig over, je merkt aan alles dat Corral weet waarover hij het heeft. Dat levert een gelaagd verhaal op, waarin naast de strijd om het goud (de Amerikaanse bad guys tegen de Spaanse good guys) ook het politieke strijdtoneel aan bod komt. Het tempo zit er goed in, er gebeuren regelmatig onverwachte dingen die de aandacht erbij houden. Een paar minpuntjes zijn er in de vorm van niet altijd even boeiende dialogen en een romance die niet helemaal lekker uit de verf komt.

Gestileerd en filmisch
De tekeningen van Paco Roca zijn, als altijd, helder en strak gestileerd. Dat dit verhaal refereert aan enkele stripboeken van Kuifje is zo overduidelijk dat ik het daar maar niet over ga hebben. Verder doen ze filmisch aan, wat er samen met het verhaal zelf aan bijdraagt dat dit maar zo een Hollywoodthriller zou kunnen zijn. En daarmee bevestig ik hierbij het gelijk van het achterkaft.

Tekst: Guillermo Corral
Tekeningen: Paco Roca
Vertaling: Annemart Pilon
Redactie: Sigge Stegeman
Vormgeving en lettering: Frank Boesveld en Sigge Stegeman
Uitgever: Soul Food Comics
216 pagina’s / softcover / € 24,95 / ISBN 9789492882073