Home graphic novel Dragman of transvrouw?

Dragman of transvrouw?

Uitgeverij Podium lanceert een bijzonder boek: Dragman, van Steven Appleby, wiens strips verschijnen in vooraanstaande Europese kranten als The Guardian en de Frankfurter Zeitung. Een vertelling over persoonlijk drama en thematiek in een verrassend superheldenjasje.

Door Jeroen van Esch

dragmanDe hoofdpersoon is August Crimp. ‘Hij worstelt met problemen die ik van nabij ken’ vertelt Appleby. Hij doelt daarmee op zijn besluit in 2007 om zich voortaan te kleden als transvrouw. ‘Ik probeer mezelf te zijn en voel me goed bij mijn vrouwelijke uiterlijk, maar laat me wel gewoon Steven noemen… Daar bestaan toch zeker geen regels voor?’

Superheld
Deze ontwikkeling groeit uit tot een omvangrijke graphic novel over een man die superkrachten krijgt zodra hij zich als vrouw kleedt. Zijn bijnaam wordt Dragman. In die hoedanigheid bindt Crimp de strijd aan met hebzucht, het kwaad en zijn eigen onzekerheid. Hij redt uiteindelijk zichzelf, zijn huwelijk, en – hij doet het niet voor minder – de menselijke ziel. Hij wordt geholpen en tegengewerkt door een heel scala aan frappante andere superhelden, met elk hun eigen symboliek en karakter.

dragmanJoost Pollman
Leuk weetje: de vertaling is verzorgd door onze eigenste stripprofessor Joost Pollman, maar opnieuw uitgeschreven door Steven Appleby, hetgeen een heel natuurlijk resultaat geeft. Het prachtige tekenwerk, dan weer in een enkele kleurtoon, dan weer full color, en gevat in een uitstekend verzorgde, dikke hardcover levert een bijzonder boek op dat de moeite van het ontdekken zeker waard is.

 

Steven Appleby
Uitgever: Podium
Vertaling: Joost Pollman
336 pagina’s / €29,99 / hardcover