Home Nieuws Delafontaine tekent nieuwe Guust Flater

Delafontaine tekent nieuwe Guust Flater

Delaf naar Franquin © Dupuis, Dargaud-Lombard, 2022

In 2022 bereikt Guust Flater, de beroemdste stripheld zonder werk, de respectabele leeftijd van 65 jaar. We hadden kunnen denken dat hij hiervan meteen zou profiteren om met pensioen te gaan… Maar dat zou nogal komisch geweest zijn, na jarenlang luieren op het werk. Guust is juist actiever dan ooit en flatert er weer lustig op los!

Door Jeroen van Esch

Guust Flater
Delaf naar Franquin © Dupuis, Dargaud-Lombard, 2022.

Na de publicatie van de laatste Guust-gag in 1992 kon de wereld dertig jaar lang onbehoedzaam op zijn lauweren rusten. Niemand hoefde zich nog zorgen te maken over ontploffende experimenten, rampzalige uitvindingen en ellendige fratsen. Maar ondanks de grote terreur die hij aanricht op kantoor, heeft Guust een hart van goud en maakt hij de wereld een stukje beter met zijn ongeremde humor, dromerige onbevangenheid en positieve waarden. Conclusie? De wereld is niet dezelfde zonder onze favoriete antiheld – en daar moet verandering in komen! Maar wie laat Guust opnieuw van de ene flater naar de andere strompelen? Sterker nog: wie doet het, in alle bescheidenheid, Franquin na? Marc Delafontaine, beter bekend als Delaf.

Delafontaine
Delafontaine is de bedenker en auteur van de succesvolle serie Mooie navels. Hij kreeg de opdracht toevertrouwd om een nieuw album te maken als vervolg op de reeks van Franquin. Door zijn liefde voor Guust, zijn talent als gagman, zijn perfectionisme en zijn respect voor de meester Franquin, was Delaf een voor de hand liggende keuze. Marc verdiepte zich vol overgave en passie in het werk van Guusts geestelijke vader. Hij bestudeerde het volledige oeuvre, ontleedde elke penseelstreek en Indische inktlijn en leefde zich in de werkfilosofie van Franquin in door alle interviews te lezen die hij in zijn rijke carrière had gegeven. De terugkeer van Guust is hét grootste cadeau dat uitgeverij Dupuis aan haar fans geeft ter ere van haar honderdste verjaardag én het vijfenzestigjarig bestaan van de reeks Guust. Het album Flater slaat weer toe! verschijnt wereldwijd op 19 oktober 2022.

© JF Perreault

Delaf
Scenarist en tekenaar Marc Delafontaine – pseudoniem: Delaf – is geboren op 9 oktober 1973 in Sherbrooke (Québec, Canada). Al op jonge leeftijd las hij De Smurfen, Asterix, Lucky Luke en Bollie & Billie, en ontdekte hij een bijzondere genegenheid voor schurken zoals Iznogoedh en Jaap. Maar pas bij het lezen van Guust raakt hij voor het eerst echt gefascineerd door het tekenwerk, meer bepaald de kracht en perfectie van Franquins lijn. Delaf groeide op in een artistieke omgeving met een vader die beeldhouwer was en zijn voorbereidingen vaak tekende. Na het lezen van het album Het ontwaken van Z van Tome en Janry vindt Marc zijn roeping en besluit hij zelf stripauteur te worden.

Lange tijd legt hij zich in de stripwereld toe op inkten, lay-outen en storyboarding. Delafontaine illustreerde ook enkele jeugdboeken en publiceerde korte stripverhalen in een aantal Québecse tijdschriften. In 2022 gaat voor Marc Delafontaine een droom in vervulling door het iconische personage Guust Flater opnieuw tot leven te wekken.

Afbeeldingen Guust: Delaf naar Franquin © Dupuis, Dargaud-Lombard, 2022
Foto Delaf: © JF Perreault