Een meisje met een laag zelfbeeld ontwikkelt een eetstoornis. Het gebrek aan een luisterend oor en het willen voldoen aan het schoonheidsideaal en het verwachtingspatroon van de omgeving duwen Janne steeds meer in een isolement. Dit beeldverhaal is geschreven voor kinderen én hun ouders en tevens een visueel handvat om met elkaar het gesprek aan te gaan.
Door: Bastiaan van Esch
De vraag ‘wat is er eigenlijk met jou gebeurd’ wordt niet zo vaak gesteld. Dit is een open vraag en gaat veel dieper dan de vraag hoe het met je gaat. Met een open vraag maak je ruimte om in gesprek te gaan. Wat speelt er in iemands hoofd en waarom laat iemand afwijkend gedrag zien?
Extrinsieke motivatie
Janne wijkt in haar uiterlijk af van haar gezin. Het liefst verstopt ze zich, maar juist door haar doen en laten zorgt ze ervoor dat ze opvalt. Ze eet steeds meer en ongezonder en komt nog meer aan.
In plaats van te praten met hun dochter, belonen haar ouders Janne met geld. Per afgevallen kilo krijgt ze een ‘mooi’ bedrag. Welke boodschap krijgt ze hiermee? Je bent niet oké zoals je nu bent. Ze pakken de symptomen aan, maar de kern van het probleem blijft bestaan.
Schoonheidsideaal
De emmer druppelt steeds verder vol en in plaats van dat ze haar hart kan luchten, moet ze gaan voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal. Een patroon om in de pas te lopen met haar omgeving laat slechts de buitenkant veranderen. Op school gaat het haar ook niet makkelijk af, want ze is het pispaaltje van de klas. De pestkoppen zeggen dat ze stinkt en dat is goor. Als klasgenoten al aardig doen, dan wordt dat luid en duidelijk afgekeurd. Elke keer dat stemmetje in je hoofd dat je goor bent of lelijk…
Kantelpunt
Als ze op een gegeven moment doorslaat in het afvallen en haar sociale contacten tot het vriespunt zijn gedaald, lukt het eindelijk om in gesprek te gaan. Daar is echter wel een confrontatie voor nodig. Haar moeder ontdekt haar dagboek. Ze vermeldt onder andere haar gewicht.
Janne wil maar één ding: horen dat het oké is hoe je bent. Het maakt een wereld van verschil! Ook op school ontdekt ze dat er wel degelijk mensen zijn die haar zien staan en accepteren zoals ze is.
Toegankelijke tekeningen
De tekenstijl is cartoonachtig. Details worden uitvergroot, maar het staat het verhaal niet in de weg. De illustraties zijn mooi ingekleurd en voorzien van warme tinten. Het lijnenspel zorgt ervoor dat de tekeningen simpel ogen, maar dat is niet het geval.
Wat is er eigenlijk met jou gebeurd is een uitstekend boek om te laten lezen aan je kind. Het is goed om het gesprek aan te gaan over wat er speelt in het hoofd van jouw kind, want er gebeurt momenteel nogal veel in hun leven.
Prijzenwinnende debutant
Scenarist, cartoonist Jenny Jordahl debuteert met deze graphic novel, gemaakt voor jonge lezers. De Noorse won er in haar thuisland direct twee prijzen mee. De Pondusprijs voor beste graphic novel en de Brage-prijs voor beste kinderboek.
Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?
Scenario en tekeningen: Jenny Jordahl
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
216 pagina’s / € 19,99 / hardcover