Home Nieuws Margreet de Heer geeft de pijp aan Herman

Margreet de Heer geeft de pijp aan Herman

Margreet de Heer

Margreet de Heer, die sinds 2017 de functie van Stripmaker des Vaderlands bekleedt, geeft straks het stokje door aan collega Herman Roozen en pakt nog één keer uit met een speciale gids die aanbevelingen doet voor het gebruik van strips in het literatuuronderwijs.

“In 2018 lanceerde ik de gids ‘Graphic Novels voor de Leeslijst’, speciaal voor docenten Nederlands, met daarin 55 titels van Nederlandstalige beeldromans die wat mij betreft op de leeslijst horen,” zegt de 48-jarige Amsterdamse, die vooral bekend is van haar educatieve ‘In Beeld-‘strips. “In de afgelopen twee jaar zijn er weer zoveel mooie nieuwe titels bij gekomen dat ik dacht: er móet een aanvullingenlijst komen!”

Graphic novel gidsSamen met stripkenner Bas Schuddeboom en docent Nederlands Willard Mans verzamelde zij nog eens 33 titels in een nieuwe, digitale gids, gratis te downloaden op stripmakerdesvaderlands.nl.

Graphic novel gids“De gids is bedoeld voor docenten en hun leerlingen, maar hij is natuurlijk leuk voor iedereen. Bladeren door de gids is net als rondneuzen in een snoepwinkel: veel mooie kleurtjes en lekkere voorproefjes. We hopen dat veel mensen hierdoor de smaak te pakken krijgen!”

Het gaat goed met de Nederlandse strip
“Net als veel andere creatieve beroepen hebben stripmakers het nu zwaar. Nog los van corona is het al jaren steeds moeilijker om geld te verdienen met strips in traditionele media. Maar als je kijkt naar de stijging in het aantal kwalitatief hoogwaardige stripromans, de aanwas van heel veel nieuw talent en de positieve aandacht in media en onderwijs, dan kan ik alleen maar concluderen: het gaat juist heel goed met de Nederlandse strip!”

Graphic novel gidsDe gids ‘Graphic Novels voor de Leeslijst’ én de kersverse aanvullingen hierop zijn gratis te downloaden op stripmakerdesvaderlands.nl

Foto Margreet de Heer: Paul Tolenaar