Home Nieuws Studio Jan van Haasteren wint P. Hans Frankfurtherprijs

Studio Jan van Haasteren wint P. Hans Frankfurtherprijs

Jan van Haasteren

Als er iets is dat Nederlanders in het coronajaar 2020 hebben gedaan, dan is het puzzelen. Een grote kans dat de populaire legpuzzels afkomstig waren van Studio Jan van Haasteren. ‘Het is dan ook bijna vanzelfsprekend de striptekenaars van Studio Jan van Haasteren te belonen met deze prijs voor bijzondere verdiensten, de P. Hans Frankfurtherprijs’ zo maakte de jury zojuist bekend in een persbericht.

Door Jeroen van Esch

De winnaars werden tijdens een brainstormsessie verrast in de vorm van een zogenaamde Centprent door de stripmaker des vaderlands, Herman Roozen.

centprent Herman Roozen

Stripverhaal
Compleet gelinkt aan de periferie van het stripverhaal zijn de puzzelplaten ontstaan uit het brein van Jan van Haasteren. Als stripmaker heeft hij de lach aan zijn kont hangen. Als geen ander weet hij absurditeit om te zetten tot een visueel spektakel. Hierdoor kon het niet uitblijven dat dit ooit zou worden omgezet tot de Comic puzzle. In meer dan drie decennia heeft de ‘oude’ meester zijn hilarische hersenspinsels weten te vertalen naar puzzelplaten. En met succes, ze gaan als zoete broodjes over de toonbank. Van Haasteren heeft bij velen een snaar geraakt. Door fanclubs, verzamelaars en een grote schare liefhebbers is Van Haasteren uitgegroeid tot een fenomeen. Elke plaat is een stripverhaal op zich te noemen.
Jan van Haasteren team

Absurd
Niet raar dat juist ten tijde van corona wordt gegrepen naar de absurde en volslagen groteske tekeningen uit deze studio. Omdat de jaren gaan tellen heeft Van Haasteren zijn opvolging goed geregeld. De laatste jaren is er een heuse Studio Jan van Haasteren opgezet. Rob Derks en Dick Heins zijn de gelederen komen versterken. Waardoor niet alleen de kwaliteit en het erfgoed bewaakt blijft. Maar ook de stripmakers kunnen worden voorzien van een inkomen en hierdoor weer strips kunnen blijven maken.

Populair
Er is momenteel geen andere stripmaker die zo populair is als Jan van Haasteren. Hij mag dan de 85 jaar aantikken, hij gaat onverminderd door. Afgelopen jaar kon je geen blad of krant openslaan of er was aandacht voor Jan en zijn makkers. Op stripbeurzen zijn de heren een graag geziene gast. Nooit eerder was het zo druk tijdens een signeersessie als bij de stand van dit drietal. Ook stripbladen als StripGlossy en Eppo pakken graag uit met items en strips over dit onderwerp en de makers.