Een ernstig verwaarloosde tuin opknappen: je moet het maar zien zitten… Maar Simon en zijn vrouw doen het. Ze kopen een huis met zo’n tuin. Zonder kennis of ervaring, maar puur op gevoel gaat hij aan de slag om de tuin om te toveren in een waar paradijsje. Stap voor stap word je als lezer meegenomen in dit proces en wegwijs gemaakt in de flora en fauna van de tuin.
Door Martijn Douma
We zien Simon delen van de tuin opruimen en leegmaken, waarna bij hem het besef indaalt dat een leeg stuk tuin niet per se nieuw plantenleven en dierenleven oplevert. Dus gaat hij planten, poten, stekken en herplanten. Er komen dingen tot bloei en dat trekt insecten en andere dieren aan. Het fiksen van een vijver levert weer een geheel eigen dynamiek op. Langzamerhand, in tien jaar tijd, wordt de tuin omgetoverd in een lusthof. Biodiversiteit ten top!
Praktische manier
De getekende versie van auteur Simon Hureau (Caen, 1977) vertelt jou, de lezer, wat hij aan het doen is en waarom. In zijn tekeningen laat hij zien wat het resultaat is. Op een praktische manier wordt er verteld over zijn ervaringen en deelt hij zijn kennis van de bloemen, planten en beestjes die hij zoal tegenkomt. Het enthousiasme druipt ervan af! Hureau’s vertelsels zijn doordrenkt van een groot respect voor de natuur.
Een beetje lief
Wat Hureau hier eigenlijk laat zien is dat je niet veel kennis, ervaring of geld hoeft te hebben om op een goede, verantwoorde manier met de natuur bezig te zijn. Zelf heeft hij dan wel de beschikking over een flinke tuin, zijn manier van doen kun je ook op kleine tuintjes toepassen. Zolang je er maar tijd in steekt en een beetje lief met de natuur omgaat. Op die manier bouw je aan een betere toekomst: de natuur en het klimaat hebben het immers al zwaar genoeg. Moeder Aarde is je vast dankbaar…
Slowread
Klinkt allemaal best aardig. Het enthousiasme van de auteur kan aanstekelijk zijn: je zou er bijna zin van krijgen om je eigen tuin(tje) aan te gaan pakken, in de hoop dat het ook leidt tot zo’n paradijsje op aarde. Zie bijvoorbeeld dit Franstalige interview. Maar Hureau slaat er flink in door en komt regelmatig belerend over. We hebben het hier dan ook niet over een verhaal met karakters en diepgaande dialogen, maar een beschrijving van een proces en het delen van kennis. De auteur houdt hierbij een monoloog, al laat hij af en toe ook anderen aan het woord. Dat maakt als vanzelf al dat hier sprake is van een ‘slowread’ graphic novel – een zenmomentje, zeg maar. Oase van rust mag ook. Het puntje van je stoel ga je in ieder geval niet raken.
Fraaie insecten
De tekeningen en inkleuring van de bloemen, planten en dieren zijn dik voor elkaar. Vooral die van de insecten, vlinders en vogels springen eruit: fraai om te zien! Google Afbeeldingen heb je hier niet voor nodig. Gezien de exotische namen van de insecten zal de vertaler haar handen er vol aan hebben gehad (al heeft het vast geholpen dat de Latijnse namen erbij vermeld staan). Verder heeft Hureau zowaar ook wat humor in zijn tekeningen ingebakken, wat gezien de hoeveelheid informatie een welkom pluspuntje is.
Als je zelf groene vingers hebt, een klimaatvechter bent of een insectenliefhebber dan is ‘De oase – kleine geboorte van een biodiverse tuin’ een aanrader. Al moet je dan wel door het belerende toontje prikken. Ben je dat niet dan zijn de tekeningen de moeite van het bekijken waard, maar zal het je verder niet bij blijven.
Tekst, tekeningen en inkleuring: Simon Hureau
Vertaling: Simone Woudt
Handlettering: Frits Jonker
Redactie en vormgeving: Sigge Stegeman
Uitgeverij: Soul Food Comics
116 pagina’s / hardcover / € 24,95 / ISBN 9789492882097
Koop De oase bij je favoriete winkel of direct online: