Home Nieuws Systemische invalshoek in ‘De dag waarop de nacht viel’ raakt juiste snaar

Systemische invalshoek in ‘De dag waarop de nacht viel’ raakt juiste snaar

Het is hartje winter in Parijs. Vlak voor de avond valt schiet een aantal mensen nog vlug een boekwinkel in om een stripboek of roman te scoren. Maar een sneeuwstorm heeft het openbare leven platgelegd. De klanten beseffen dat ze niet meer naar huis kunnen en dat zij de nacht tussen de boeken door zullen moeten brengen.

Door Bastiaan van Esch

In de boekwinkel van Clementien vindt een signeersessie plaats. De ene klant probeert nog een exemplaar te scoren van Chantal, haar favoriete auteur. De ander zoekt een hoekje op en bladert door een stripboek om de tijd op een uiterst aangename manier te doden.

Maar bij alle aanwezigen daalt het besef in dat naar huis gaan geen zin meer heeft. Als klap op de vuurpijl valt de stroom ook nog eens uit. De gestrande boekenliefhebbers raken onder sfeervol kaarslicht diep met elkaar in gesprek.

Kindertijd
De conversatie komt al snel op het onderwerp over hoe vormend hun kinderjaren zijn geweest. Allemaal hebben ze teleurstellingen meegemaakt en die beïnvloeden nog altijd het dagelijkse leven. Naori en Guillaume zijn net verhuisd naar de lichtstad en proberen hun leven op te bouwen. Om beurten nemen ze het woord, net als elke andere aanwezige. Iedere vertelling wordt treffend in beeld gebracht. Het persoonlijke verdriet, met alle krassen en deuken die tijdens de opvoeding opgelopen zijn, worden blootgelegd.

Systemische benadering
Het thema van dit stripboek is de systemische werking in gezinnen. In iedere familie werken de dynamieken verschillend. Hoe kijk je aan tegen je ouders, hoe word je gezien door de mensen die jou verzorgd en gevoed hebben? Bepaalde karaktereigenschappen van jouw vader en moeder zijn confronterend en trekken een wissel op jou als individu. Maar dat geldt ook bij gemis, ziekte en verwachtingen waar je als kind niet aan wil of kan voldoen. Ook na al die jaren zitten de woede en de frustratie aan de oppervlakte.

Het gaat over jou en mij
De kracht van dit stripverhaal zit hem vooral in het feit dat het over het echte leven gaat. In welke levensfase je ook zit, de kinderjaren hebben tot op de dag van vandaag een grote invloed op hoe je denkt over jezelf, de keuzes die je maakt en hoe je jouw eigen positie ziet in het gezin. Het is mooi om te zien dat je in deze vertelling merkt dat je altijd een keuze hebt om iets aan een negatieve situatie te veranderen.

Breed publiek
De illustraties zijn op het oog eenvoudig. Dit is geen kritiek, maar juist een groot compliment. De inkleuring van ‘de dag waarop de nacht viel‘ is voorzien van zachte tinten en is erg sferisch. Het maakt dit verhaal daarom toegankelijk voor een grote doelgroep. Het boek is een prachtig geschenk voor jezelf, maar ook voor je familie, vriendengroep en collega’s.

De dag waarop de nacht viel
Scenario: BeKa
Tekeningen: Marko
Inkleuring: Maëla Cosson
Uitgeverij: Daedalus
64 pagina’s / hardcover / € 22,50