Home Nieuws Alles aan de kant voor ‘Ik haat Sprookjesland’

Alles aan de kant voor ‘Ik haat Sprookjesland’

Ik haat Sprookjesland is de nieuwe comic van New York Times bestsellerauteur en Eisner Award-winnaar Skottie Young. Een bizar boek over Gertrude; een volwassene van bijna dertig in het lichaam van een zesjarig meisje. Ze ziet er schattig uit, maar is een… tikje agressief.

Door Jeroen van Esch

Gertrude zit dus al een tijdje vast. Ze kan alleen terug naar onze wereld als ze de juiste sleutel weet te bemachtigen. Maar haar aartsvijand, koningin Cloudia, stuurt haar steevast met een kluitje in het bontgekleurde riet. De jarenlange opsluiting heeft het meisje geen goed gedaan: ze is veranderd in een extreem kwaadaardig schepsel. Zeker als ze zich ontfermt over de strijdbijl van haar zoveelste tegenstander.

Mierzoet
Als je de cover ziet en vluchtig door het boek bladert, springt het glazuur van je tanden. Heel veel roze, groene krullen, mierzoete kleuren en vormen. Totdat je het album gaat lezen. Dan blijkt al dat schattigs bedekt met een laagje vers bloed en de nodige andere lichaamssappen.

Skottie Young
Tekenaar en scenarist Skottie Young, die je wellicht kent van The wonderful wizard of Oz en Rocket Raccoon, heeft zichzelf simpelweg een carte blanche gegeven. Zonder gezeik van opdrachtgevers of scripts lekker helemaal losgaan. Een wraakzuchtig klein meisje dat alles op haar pad afslacht in een, op het eerste oog, blije sprookjeswereld. Bedenk het maar eens.

Sneltrein
Het knappe is dat het geen moment verveelt. Als een sneltrein dender je mee met onze lieftallige sociopaat, in gevecht met Koningin Cloudia. Doordat Young niet alles vertelt en omdat er zoveel gebeurt, weet je bijna niet waar je kijken moet en ga je je als vanzelf focussen om het verhaal weer op te pikken. De vergelijking met Deadpool is qua sfeer snel gemaakt. Hoe absurd ook, gedurende het lezen vind je alles volkomen normaal en vanzelfsprekend. De fantastische inkleuring doet de rest – de volle vijf sterren voor dit maffe album.

Ik haat Sprookjesland 1
Tekst & tekeningen: Skotty Young
Uitgever: Menlu
132 pagina’s / €24,99 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: