Home graphic novel In Vlaams gezelschap is goed gezelschap

In Vlaams gezelschap is goed gezelschap

Martin Dupont is volkszanger en werkt zich dagelijks in het zweet om door te breken bij het grote publiek. Zijn vrouw Cecile slooft zich in hun buurtcafé ‘In goed gezelschap’ uit voor twee en maakt de nodige overuren. Ondertussen jaagt Martins dementerende vader menig dorpsbewoner de stuipen op het lijf en zorgt daarmee voor de nodige problemen.

Door Bastiaan van Esch

Het is 1997 en volop zomer in Lintdorp. De moestuintjes spuwen hun groentes uit. Bakker Rudy viert zijn pensioen in goed gezelschap in café Klomper. De genodigden genieten van zijn karakteristieke rabarbertaart. Het was even wachten op de mooie woorden van Rudy, maar nog tijdens zijn eigen speech wordt de pensionado onwel. Grijpend naar zijn hart stort hij ter aarde, nog een maal de naam noemend van zijn geliefde vrouw: Julia!

Gortdroog
De dorpelingen zijn uit het veld geslagen en proberen zo goed en zo kwaad als het gaat hun leven weer op te pakken. Maar hoe kun je verder leven zonder de smaakvolle gebakjes van de bakker? Neemt de concurrent de bakkerij over en zijn het vanaf nu diens gortdroge baksels die de etalages vullen?

Droom
In zijn hele doen en laten is Martin Dupont een diva. Zelfs tijdens de begrafenis wond hij zich op over het feit dat hij niet eens gevraagd is om een paar nummers ten gehore te brengen. De volkszanger heeft namelijk het empathisch vermogen van een vis. Na afloop van de plechtigheid gooit Martin het café open. Op deze manier kunnen ze nog even wat geld verdienen. En als Cecile nou even de tap hanteert, dan kan hijzelf nog even een paar potentiële hits oefenen. Maar dan kent Martin zijn eigen vrouw nog niet.

Cecile
De spin in het web van deze graphic novel is Martins vrouw. Cecile dacht dat ze samen met haar geliefde het buurthuis slash café zou uitbaten, maar ze komt bedrogen uit. Haar vent jaagt enkel en alleen zijn droom na, maar ze is gedwongen zichzelf weg te cijferen, om de keet draaiende te houden. Ze vertikt het. Cecile beent de tuin in en neemt haar welverdiende rustmomentje. Ze pakt haar Palazzo magazine erbij en haar ogen vallen op een artikel over een retraite-programma in Toscane. Zal ze…

Elisa en Frenky
De andere verhaallijn draait om twee jongeren. Elisa neemt het werk van de vaste postbode van het dorp over. Hij heeft ook recht op vakantie. Tassen vol brieven en pakketjes gaan door haar handen heen en vinden uiteindelijk hun eigenaar. De vergoeding is een lachertje, maar ze heeft er wel zelf hard voor gewerkt. Dat kan haar gabbervriendje Frenky niet zeggen. Die moet eens een echte baan gaan zoeken! Hij heeft haar beloofd dat het er nu echt van gaat komen. Een echte baan gaat er bijna van komen. Bijna.

Frenky houdt zich namelijk bezig met louche dealtjes en komt maar niet los van zijn leveranciers. De gabber heeft een ruggengraat vol slagroom en de wet van Murphy heeft permanent vat gekregen op zijn gladde bol. Tijdens Elise’s fietsritjes door het dorp ziet ze haar vriendje rondrijden in zijn golf en ze vraagt zich af wat hij toch allemaal uitspookt. Maar ze is niet de enige die Frenky in de gaten houdt.

Speurneus
En dan komt langzaamaan het moment dichterbij dat de verhaallijnen in elkaar gevlochten worden. Martins schoonvader vindt bewijs na bewijs voor alle onzuiverheden die hij tijdens zijn veldwerk in bewaring neemt. Alles bergt hij veilig op in de kist in zijn werkplaats: de kelder onder het huis van Martin en Cecile. De lezer staat een heerlijk slot te wachten, dat wat mij betreft nog wel langer had mogen duren.

Kleurrijk, maar over de top
De tekeningen zien er cartoonesk uit. Grote ogen, ronde neuzen, vierkante hoofden met lange witte tandenrijen en dat alles zonder veel details. De overcomplete inkleuring zorgt voor een prettige feelgood-sfeer, maar het is allemaal iets te veel van het goede.

Maar de eigenzinnige stijl van Inne Haine en Mathias Van den Berge in zowel het scenario met Vlaamse slag met dito tekeningen smaakt naar meer. Met een glimlach heb ik het boek in een streep uitgelezen. Het open einde geeft hoop op een vervolg.

In goed gezelschap
Scenario en tekeningen: Inne Haine en Mathias Van den Berge
Uitgeverij: Oogachtend
136 pagina’s / hardcover / € 29,90

Scoor dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: