Home Jonge lezers Striptips voor Jonge Lezers 2023: editie 1

Striptips voor Jonge Lezers 2023: editie 1

De eerste editie van dit jaar knalt uit de startblokken met een lading nieuwe strips voor jonge lezers. De beeldschone covers alleen al zijn prachtig. Wij hebben ze alvast voor je gelezen en hebben onze mening geventileerd. Ben je het met ons eens? Ontdek het zelf!

Door Bastiaan van Esch en Gerriën Groen


Het geheim van de witte wolvin 1: ‘De ring’
Scenario: Lylian (naar het originele werk van Henri Loevenbruck)
Tekeningen: Raka
Inkleuring: Sébastien Bouet
Uitgeverij: Daedalus
64 pagina’s / € 10,25 / softcover
Leeftijd: 12+

Op het eiland Gaelia hebben de Druïden de macht. Deze wezens beschikken over voorvaderlijke natuurkrachten. Het evenwicht in het koninkrijk wordt bedreigd door een afvallige zwarte heer. De Druïden lopen gevaar, want de duistere heer wil de raad der Druïden vernietigen en de macht grijpen.

Dan leren we Alea kennen. Het is een jong straatmeisje en ze houdt zich in leven met het voedsel dat ze weet te stelen. Op een vlucht na weer een diefstal, rent het meisje het dorp uit. Ze vindt een ring die haar mysterieuze krachten geeft.

Maar we leren ook Imala kennen. Ze is een witte wolvin. De viervoeter is door haar roedel verstoten en ze dwaalt eenzaam rond tot ze een boself tegenkomt. Alea en Imala lijken door hun lot (de Moïra) aan elkaar verbonden te zijn, alleen weten ze dat nog niet. Gaan de twee het lot van Gaelia bepalen?

Deze nieuwe fantasyreeks is bíjna een lust voor het oog. Op zich is er weinig mis met de tekeningen, maar ze zijn nog niet geweldig. Deze reeks past perfect binnen de Diedeldusfamilie en de verwachtingen van het tweede deel zijn hoog gespannen. Het verhaal is duister, maar ook hoopvol. Meiden van een jaar of 12 zullen zich goed in Alea kunnen herkennen. (BvE) ****


Dance Academy 13
Scenario: Béka
Tekeningen: Crip
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
48 pagina’s / € 8,50 / softcover
Leeftijd: 8+

Julia, Laila en Lucy houden van klassieke en moderne dans. Maar ze zijn niet voor een gat te vangen en proberen ook andere stijlen uit. Hip-hop, flamenco en musical passeren de revue, zolang de vriendinnen maar kunnen dansen.

De Dance Academy is hun gezamenlijke passie, want ook buiten de lessen gaat het dansen door. Als de meiden in het park aan het dansen zijn worden ze opgemerkt door Lago, een choreograaf die de vriendinnen vraagt om bij zijn dansgezelschap te komen dansen in de opera van Parijs!

Dit stripverhaal is uitermate geschikt voor jonge meiden die gek zijn op dansen en dromen van een grote doorbraak. Er zit humor in de strip, de tekeningen spreken tot de verbeelding en het verhaal leest lekker weg. (BvE) ***


Kidpaddle 18: ‘Silence of the lamps’
Scenario: Midam, Patelin, Pujol en Gof
Tekeningen: Midam en Dairin
Inkleuring: Angèle
Uitgeverij: Dupuis
48 pagina’s / € 8,50 / softcover
Leeftijd: 10+

Kid Paddle heeft een zwak heeft voor alles wat bloederig, slijmerig en walgelijk is. De titel zal bij vele ouders bekend in de oren klinken…

Kid’s vader en zusje zien alle streken met lede ogen aan. De twee zijn niet achterlijk, maar ze weten niet dat de acties van de kleine onruststoker voor de nodige problemen gaan zorgen.

Deze pure jongensstrip is voor het snelle leesvoer. Een paar verhaaltjes lezen voor het vermaak en doorrrr. De humor is soms flink aanwezig, maar vaak ook ver te zoeken. Geestig is de juiste benaming voor Kid Paddle’s paginagrote streken. De tekeningen zijn cartoonesk en tonen op een aardige wijze de belevingswereld van onze raddraaier. (BvE) ***


Het vergeten eiland 1: ‘De droomdrinkers’
Scenario: Xavier Bétancourt
Tekeningen: Paola Antista
Uitgeverij: Daedalus (Diedeldus)
56 pagina’s / € 10,25 / softcover
Leeftijd: 11+

De ouders van de tweeling Eva en Mia hebben een boot. De tweeling vaart samen met hun vader en moeder over de Middellandse zee. De ouders maken regelmatig ruzie en zelfs tijdens een hevige storm gaat het mis. Vader zou de weersvoorspelling weer eens niet goed hebben bestudeerd, waar moeder flink over moppert. Maar de storm komt uit het niets opzetten.

Na het avontuur op zee besluit het gezin aan te meren bij een onbekend eiland. De bewoners blijken allervriendelijkst, maar de meisjes merken op dat zij de enige kinderen zijn. Ronduit saai dus! Dan maar samen het eiland verkennen.. Maar op het moment dat het gezin weer wil vertrekken, blijkt de tweeling verdwenen te zijn. Er blijken nog veel meer raadselachtige dingen te gebeuren: enge wezens die over het eiland ronddwalen, volwassenen die verdacht gedrag vertonen…

Het vergeten eiland is een nieuwe reeks met een behoorlijk duistere invalshoek. Leg het vooral niet weg en lees het verhaal helemaal uit, want dan kun je rustig slapen! De tekeningen zijn goed, maar voorzien van een sterk verzadigde inkleuring. Hier moet je van houden. Een strip voor jongens en meiden vanaf een jaar of 11. (BvE) ****


Sting 2: Eeuwige jeugd
Scenario: Mark van Herpen
Tekeningen: Mark van Herpen
Uitgeverij: Syndikaat
46 pagina’s / € 9,95 / softcover
Leeftijd: 10+

Een doldwaas avontuur met de familie Sting in de hoofdrol. Sting, Sting-Boy, Sting-Girl en Opa-Sting nemen het op tegen hordes hamburger etende zombies, een reusachtige gorilla en een groepje zware jongens.

De laatste twee zijn uiteraard vette knipogen naar ‘filmhelden’ King-Kong en de Zware Jongens uit de Donald Duck stripreeks. Het verhaal is luchtig, de tekeningen cartoonachtig en de sfeer chaotisch. Verwacht geen zware plotwendingen of diep uitgespitte karakters.

Een stripboek om onderuitgezakt op de bank te lezen als je een uurtje over hebt. (GG) ***


Katsuo 1: De zwarte samoerai
Scenario: Stéphane Tamaillon & Franck Dumanche
Tekeningen: Raoul Paoli
Inkleuring: Joël Odone
Uitgeverij: Daedalus (Diedeldus)
64 pagina’s / € 10,25 / softcover
Leeftijd: 10+

Katsuo woont in Tokyo. De Japanse zwaardvechtlessen van zijn opa vindt hij dodelijk saai. Liever speelt hij videogames. Dit verandert als de puber per ongeluk de magische sabel van zijn opa aanraakt. Hij raakt gevangen in het verleden, in het hart van middeleeuws Japan. Tegen zijn wil in raakt Katsuo betrokken bij duistere geheimen van zijn eigen familie.

De Zwarte Samoerai is een spannend avontuur, ook uitstekend te volgen voor mensen die niet veel kennis van de Japanse Samoerai hebben. Humor, list, bedrog en duistere geheimen. Ze komen allemaal voorbij en zorgen voor een sterk opgebouwd verhaal.

De tekeningen zijn in mangastijl getekend. De omgeving is sober, bijna saai. De wisselingen van gezichtsperspectieven en de gedetailleerde close-ups zijn interessanter. In de laatste vier pagina’s wacht een plezierig extraatje. Paoli geeft zijn inspiratiebronnen voor de personages en decors prijs. (GG) ****


Heksenkind
Scenario: Maxe L’Hermenier (naar een roman van Pierre Bottero)
Tekeningen en inkleuring: Stedho
Uitgeverij: Daedalus (Diedeldus)
64 pagina’s / € 10,25 / softcover
Leeftijd: 8+

De familie van Jan is bijzonder. Alle vrouwen zijn heksen. Zijn moeder, zusje, oma en al zijn zes tantes bezitten toverkrachten. Maar Jan is geen vrouw en kan zelf niet toveren.

Op een dag valt een ontzettend lelijke magiedrinker zijn familie aan. Deze engnek lijkt op een wandelende olifant, want zijn neus lijkt op een slurf. De vrouwen veranderen een voor een in een lappenpop. Jan is nu de enige die de situatie kan redden. Met de hulp van zijn zusje Lisa, die kon ontsnappen aan het monster, gaat hij op zoek naar zijn vader. Hij heeft deze man nooit gekend, maar het is nodig om zijn familie te kunnen redden.

De illustraties van Stedho zijn getekend in de herkenbare stijl die ook terugkomt in zijn andere werk. De twee hebben onder andere samengewerkt aan de oneshot ‘Oceaankind‘. Het scenario van Maxe L’Hermenier maakt de strip goed leesbaar voor de jonge lezer en trekt je in de wondere wereld van Jan en zijn familie. (BvE) ****


Suske en Wiske Junior 10: Op heterdaad betrapt
Scenario: Kim Duchateau
Tekeningen: Charel Cambré

Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
32 pagina’s / € 7,50 / softcover
Leeftijd: 7+

De kleutervariant van Suske en Wiske staat bol van de een-paginaverhaaltjes vol doldwaze avonturen. De twee zijn baldadig, humoristisch en halen het bloed onder de nagels vandaan van Tante Sidonia en agent Fons.

Op heterdaad betrapt is goed te lezen voor de jongste lezers. Deze stripjes zijn een perfecte manier om in aanraking te komen met het lezen van stripverhalen. Zelfs voor volwassenen is de nodige humor aanwezig, dus ouders kunnen ook samen met hun kind genieten van deze twee donderstenen.

De tekeningen zijn wat je van Suske en Wiske Junior mag verwachten. De strip zit vol herkenbare en bizarre situaties en stereotypes. Vooral de verhaaltjes waarin agent Fons een aandeel heeft zijn om van te smullen. Het enige minpuntje is het beperkt aantal pagina’s. Met 32 verhaaltjes ben je er zo doorheen. (BvE) ***


Jommeke 313: Monster in Zonnedorp
Scenario: Marc Legendre en Philippe Delzenne
Tekeningen: Philippe Delzenne
Inkleuring: Sabine De Meyer
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
40 pagina’s / € 7,50 / softcover
Leeftijd: 8+

Iedereen spreekt over het monster in Zonnedorp! Overal komen de mensen vandaan om naar de dierentuin te gaan. Ze willen een glimp opvangen van het bijzondere wezen.

Jommeke en zijn vrienden zijn ook nieuwsgierig, maar het lukt hen niet om in de buurt van de kooi te komen. Er zit maar één ding op: zichzelf laten opsluiten in de dierentuin om na sluitingstijd en zonder pottenkijkers het mysterie te ontrafelen.

De typische Suske en Wiske lookalike illustraties met de zwarte ogen, de kenmerkende kapsels en dito kledingstijl vervelen allerminst. Het verhaal zit aardig in elkaar en heeft een hoog feelgood gehalte. (BvE) ***


Sisters 17: Dat droom je!
Scenario: Cazenove en William
Tekeningen en inkleuring: William
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
48 pagina’s / € 8,50 / softcover
Leeftijd: 8+

Marine is gek op dromen. Ze heeft sinds kort een dromenvanger in haar kamer hangen en dat betekent voor haar maar een ding: ze wil alle dromen te pakken krijgen!

Op hetzelfde moment probeert Wendy een pyjamafeestje te organiseren, maar dat loopt uiteraard uit op een nachtmerrie.

Deze strip werd door mijn dochter direct uit mijn handen gegrist. Zij zou hem toch echt wel als eerste lezen. Madame vond het prachtig en genoot van de tekeningen en de avonturen van de zusjes. De illustraties zijn aantrekkelijk en vervelen geen moment. Er zit een fijne flow in het verhaal en je droomt er heerlijk bij weg. (BvE) ***