Home Nieuws Winnaars P. Hans Frankfurtherprijs 2020: Bas Schuddeboom en Kjell Knudde (Comiclopedia)

Winnaars P. Hans Frankfurtherprijs 2020: Bas Schuddeboom en Kjell Knudde (Comiclopedia)

De P. Hans Frankfurtherprijs is een oeuvreprijs die jaarlijks door Het Stripschap wordt uitgereikt. Vóór 1997 stond dit bekend als de Jaarprijs voor Bijzondere Verdiensten. De opvolger van de winnaar van vorig jaar, Ger Apeldoorn, is het duo Bas Schuddeboom en Kjell Knudde geworden, vanwege hun tomeloze inzet voor ‘hun’ Comiclopedia.


Foto: © Het Stripschap

Comiclopedia is, naar eigen zeggen, the world’s largest overview of comic artists (’s werelds grootste overzicht van stripartiesten). Gezien het feit dat het aantal vermelde stripauteurs hard richting de 14.000 gaat, zou dat heel goed kunnen kloppen!

Een dergelijke database komt natuurlijk niet zomaar tot stand: ongeveer 20 jaar geleden is de site aan het brein van Kees Kousemaker, oprichter van ’s werelds oudste stripwinkel Lambiek, ontsproten. Samen met Margreet de Heer, de huidige Stripmaker des Vaderlands, en Bas Schuddeboom werd de website opgebouwd.

Bas Schuddeboom, redacteur van het blad Tina, en zijn kompaan Kjell Knudde worden in het juryrapport geroemd vanwege de uitgebreidheid van hun items/biografieën en de actualiteitswaarde ervan. Schuddeboom wordt nog even afzonderlijk in het zonnetje gezet omdat hij de kar een vijftal jaren – met succes – in zijn eentje getrokken heeft. ” De website is anno 2020 een waar instituut geworden” – en zo is het: heren, gefeliciteerd met deze verdiende onderscheiding!