Home graphic novel Alles leeft en 10 andere verhalen

Alles leeft en 10 andere verhalen

alles leeft wasco

Wasco is een bijzonder fenomeen. Hij weet bijvoorbeeld als één van de weinige tekenaars voor elkaar te krijgen dat ik naar de pagina’s zit te staren en me afvraag wat ik nu eigenlijk lees. Bovendien koestert hij een diepe liefde voor pinguïns en katten. Alles leeft en 10 andere verhalen is geen uitzondering op deze feiten.

Door Jeroen van Esch

wasco alles leeftHet boek is een verzameling van ’11 intieme stripverhalen’, weet de achterflap. De verhalen werden in slechts 24 uur geschreven èn getekend. Inderdaad: de zogenaamde 24 hour comics. Een stijlelement waarin de tekenaar in 24 uur, onafgebroken werkt aan een volledig afgeronde strip van 24 pagina’s. Een experiment, zo legt Wasco zelf uit in het nawoord achterin het boek, dat je grenzen opzoekt. Een ‘marathon waarbij je (met heel veel kopjes koffie) tot het uiterste gaat’.

alles leeft wascoHumor in diverse kleurtinten
De inhoud is heel divers. Van vaak zwart getinte humor, via verdrietige scenes tot een apotheose waarin je hardop grinnikend de pagina’s omslaat, al reikhalzend uitkijkend naar het volgende bizarre avontuur.


De inkleuring is blauw, oranje, zwart en wit. Dat moet ook niet te ingewikkeld zijn als je maar een etmaal hebt om af te ronden. Maar het is natuurlijk ook kenmerkend voor Wasco. Net als de bladspiegel (heel veel vakjes) en een gedachtengang waarbij je je soms afvraagt wat die arme tekenaar gerookt had in de donkerste uurtjes. Maar dat terzijde.

alles leeft wasco
Geslaagd experiment

Het voornaamste is dat de winnaar van de Stripschapprijs 2020 heel knap al die verhalen een kop en een staart weet te geven. Het zijn stuk voor stuk heerlijk originele strips in deze lijvige, prachtig gestylede hardcover (maar we verwachten ook niks minder van de uitgever van ‘zorgvuldig verzorgde, fijnzinnig verluchte publicaties’, zie het heerlijk vormgegeven colofon na aanschaf). Een bijzonder geslaagd experiment – alles leeft.

Tekenaar: Wasco
Uitgever: Scratch
334 pagina’s / €24,90 / hardcover

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelKent State: vredig studentenprotest loopt gruwelijk uit de klauwen
Volgend artikelStripmuseum Brussel gesloten wegens Corona
alles-leeft-en-10-andere-verhalenWasco is een bijzonder fenomeen. Hij weet bijvoorbeeld als één van de weinige tekenaars voor elkaar te krijgen dat ik naar de pagina's zit te staren en me afvraag wat ik nu eigenlijk lees. Bovendien koestert hij een diepe liefde voor pinguïns en katten. Alles leeft en 10 andere verhalen is geen uitzondering op deze feiten.