Mei 1970: De gouverneur van Ohio probeert de protesten op de campus van de State University in Kent de kop in te drukken door de Nationale Garde erop af te sturen. De protesterende studenten, die in principe vreedzaam zijn, komen tegenover de agressieve garde te staan. De situatie escaleert gruwelijk…
Door Martijn Douma
In 1970 is het onrustig in de Verenigde Staten als gevolg van het verloop van de Vietnamoorlog. Wanneer president Nixon eind april bekend maakt dat er ook Amerikaanse troepen naar Cambodja zullen worden gestuurd maakt dat de situatie er niet beter op. De oorlog wordt zo namelijk verder uitgebreid, tegen de wil van een deel van de bevolking.
Socialistische opruiers
Op de campus van Kent State lopen de gemoederen verder op vanwege dit bericht. De onrust hierdoor maakt dat de gouverneur besluit de Nationale Garde naar de campus te sturen, om het studentenprotest te smoren. Ook omdat er socialistische opruiers op de campus gesignaleerd zijn. De Nationale Garde bestaat vooral uit piepjonge vrijwilligers, waarvan sommigen zelf aan Kent State studeren. De jongemannen zijn oververmoeid vanwege de lange en harde oefeningen die ze hebben moeten doen. Ze zijn onervaren en hebben de beschikking over ouderwets materieel. Hun bevelhebber heeft zo zijn eigen kijk op zaken. Deze situatie maakt dat het uiteindelijk gruwelijk fout gaat… Met vier doden tot gevolg.
Verschillende groepen
Qua opbouw van het verhaal worden om beurten de verschillende personen en groepen gevolgd in hun doen en laten. Als lezer leer je de betreffende studenten en leden van de Garde een beetje kennen. Tussendoor verschaft auteur Derf Backderf (‘Mijn vriend Dahmer’, ‘Trashed’, ‘Punk Rock & Mobile Homes’) de nodige context en feiten over de locaties op de campus maar vooral over degenen die de beslissingen namen: de gouverneur, de burgemeester, het hoofd van de universiteit, de hoge piefen uit het leger. Langzaam bouwt Backderf een broeierige situatie op, totdat de bloedige climax volgt.
Landelijke impact
Het zal geen toeval zijn dat Derf Backderf juist in deze geschiedenis is gedoken: hij groeide in de buurt van Kent op en was als tienjarige getuige van het patrouilleren van de Nationale Garde in zijn geboorteplaats, enkele dagen voor de dramatische gebeurtenissen. De impact hiervan was lokaal enorm en ook landelijk erg groot: het was ongekend en ongehoord dat het leger wapens inzette tegen zijn eigen ongewapende kinderen, er was landelijke verontwaardiging over (al was het koren op Nixons molen). Daarnaast spelen zijn eerdere albums zich ook in deze regio af.
Uitgebreid onderzoek
Backderf heeft uitgebreid journalistiek onderzoek gedaan, inclusief het interviewen van een aantal betrokkenen, om het hele drama waarheidsgetrouw neer te kunnen zetten. Achterin het boek staan dan ook 26 pagina’s met noten. En hij verzuimt niet om ook te melden hoe het met de schuldigen is afgelopen.
Backderf doet een Joe Saccootje
Met deze vorm van stripjournalistiek zou ik haast zeggen dat Backderf een Joe Saccootje doet. En dat is bedoeld als compliment! De gelijkenis zit vooral in het historisch-maatschappelijk relevante onderwerp en het gedegen onderzoek dat hieraan ten grondslag ligt. Want de tekenstijl van Derf Backderf, een nogal karakteristieke tekenstijl met uitvergrote, karikaturale personages, is heel anders dan de ultra realistische tekeningen van Sacco. Bij Backderf zit er ook meer leven in de tekeningen, en meer humor. Maar ook hier geldt dat het onderwerp je moet liggen en dat je er goed voor moet gaan zitten.
Houd je van dit genre, geef je je er dan aan over, om vervolgens meegezogen te worden in de roerige dagen op de campus van Kent State, begin mei 1970, om er tenslotte met stomheid geslagen weer uit te komen.
Tekst en tekeningen: Derf Backderf
Vertaling stripgedeelte: Jan Donkers
Vertaling tekstgedeelte: Arend Jan van Oudheusden / Studio Peter de Raaf
Uitgeverij: Concerto Books
280 pagina’s / zwart-wit / hardcover met stofomslag / € 29,95 / ISBN 9789493109193