Home graphic novel Punk Rock & Mobile Homes

Punk Rock & Mobile Homes

De Baron is een legende in de punkscene van Akron, Ohio, begin jaren ‘80. Alle grote punkhelden die de stad aandeden wilden met hem optrekken. Maar wie was hij? Hoe is de legende tot stand gekomen? Daar kom je achter in Punk Rock & Mobile Homes, een rauwe graphic novel over de punkscene, die tegelijkertijd een coming-of-ageverhaal omvat. 

Door Martijn Douma 

Buitenbeentje
Otto Pizcok was altijd al vreemd, een buitenbeentje, hij werd gepest en stond overal buiten. Dat zal onder andere te maken hebben gehad met zijn puistjes en met zijn afwijkende interesses en vreemde gedrag. Het citeren uit de werken van J.R.R. Tolkien en het kijken van vage B-films is niet bepaald algemeen geaccepteerd. Otto’s thuissituatie zat ook niet echt mee: hij woont bij zijn oom Elmo, die de baas is van een trailer park. Ze wonen zelf ook op het park, in een woonwagen, trailer, mobile home – hoe je het ook wil noemen. Een abnormale leefomgeving waarin allerlei vreemde types rondlopen.  

De tekenaar heeft een soundtrack (Spotify) voor dit boek samengesteld, dus luister vooral mee tijdens het lezen! 

De Baron
Dan breekt het laatste jaar van de High School aan. Otto is inmiddels van zijn puistjes af en is de langste leerling op school. Vreemd is hij nog steeds – dat krijg je als lezer ook te zien omdat je wordt meegenomen in zijn levensstijl en interesses. Bij vlagen is zijn gedrag nog ronduit puberaal, denk aan het met een verrekijker begluren van een meisje uit zijn klas vanuit de bosjes en het met een cassetterecorder opnemen van zijn scheten. Maar hij wordt steeds uitbundiger in zijn gedrag en trekt zich maar weinig aan van wat anderen van hem vinden. Sinds een paar jaar noemt hij zichzelf De Baron, al weet niemand waarom. 


Punk
 rock
Wanneer twee jongere schoolgenoten Pizcok meevragen naar een lokale punkshow omdat ze vervoer vanuit het dorp Richford naar stad Akron nodig hebben, worden hem de ogen geopend: in de provisorische concertzaal The Bank kan hij zichzelf zijn en kan hij helemaal losgaan. Door een speling van het lot blijken in die tijd grote bands uit de punkscene The Bank aan te doen: Devo, Plasmatics, Pretenders (lokale band), Buzzcocks, Elvis Costello en zelfs The Clash en The Ramones (waarover een leuke stripbiografie is verschenen bij Concerto Books) 

Legendarisch
Toevalligerwijze komt Pizcok daar in contact met enkele van deze legendarische punkbands – en laat zijn gedrag nu net in de smaak vallen bij deze gasten! Gevolg is dat hij in aanzien stijgt en dat mensen hem beter lijken te begrijpen – hij doet niet alsof hij De Baron is, hij ís het! Of dit nu een self fullfilling prophecy is of toeval of iets anders mag je voor jezelf uitmaken…  

Beslommeringen
Verwacht hier geen glorieuze of ranzige verhalen zoals punkers die graag mogen vertellen over die gloriejaren van weleer. Echt grof wordt het niet, maar de nodige seks, drugs en rock ‘n’ roll zijn wel degelijk aanwezig. Het draait allemaal niet om de grootse heldendaden en de legendarische optredens, het gaat meer om de beslommeringen van een puber die zichzelf en zijn plaats in de wereld ontdekt.  

Typetjes
Het boek zit vol amusante en intrigerende typetjes, zoals het religieuze klasgenootje Becky, gekke Ronnie de kampbewoner en oom Elmo zelf. Alles draait uiteraard om Otto ‘De Baron’ Pizcok, een bijzondere figuur: vreemd, charismatisch, puberaal maar ook wel aandoenlijk. In een muziekscene waarin de gevestigde orde niet de norm is, waarin het draait om DIY en Fuck The System kan hij zichzelf zijn en bloeit hij op. Zijn twee jongere vrienden en de andere bijfiguren leren we eigenlijk niet kennen, wat voor de diepte van het verhaal dan weer een gemiste kans is.  

De tekenstijl van Derf Backderf past hier uitstekend bij: uitvergrote, karikaturale personages en tekeningen in zwart-wit die bijdragen aan de groezelige punksfeer. Het ziet er knap kunstzinnig uit allemaal. Backderf heeft jarenlang de krantenstrip The City getekend, maar je kunt hem vooral kennen van Mijn vriend Dahmer (2014, Scratch) en Trashed – een ode aan de rotbaan aller tijden (2016, Scratch)  

Punk Rock & Mobile Homes is een ruig en ronkend coming-of-ageverhaal met tekeningen die net zo overstuurd zijn als de versterkers van de aanwezige punkbands. Grappig, slim en spitsvondig. En passant krijg je als lezer een raak beeld van de punkscene in een provinciestad begin jaren ‘80, en een inkijkje in het leven in een woonwagenkamp geeft. Aanrader! 

Tekst en tekeningen: Derf Backderf
Vertaling: Arend Jan van Oudheusden / Studio Peter de Raaf
Uitgever: Concerto Books
160 pagina’s / € 19,99 / softcover / ISBN 9789493109070