Home graphic novel Licht: leuk, niet luchtig

Licht: leuk, niet luchtig

Lucien is gevlucht naar de andere kant van het land. De jongen komt toevallig bij een circus terecht. Daar wordt hij warm onthaald door Bernt, de circusdirecteur. Maar niet door diens jaloerse, agressieve zoon Ritus. Misschien is het circus toch niet de veiligste plek voor Lucien…

Door Martijn Douma

Het is niet niks, een jongen die bij zijn familie vandaan vlucht naar de andere kant van het land. Helemaal alleen, zonder geld of eten. De circusfamilie neemt Lucien graag op: door allerlei klusjes te doen verdient hij eten, drinken en een slaapplek. Hier houdt hij het voorlopig wel even uit!

Agressieve Ritus
De opvliegende Ritus heeft heel andere plannen: hij is stikjaloers op Lucien. Eigenlijk heeft hij een enorme hekel aan het circus… Een ander leven moet toch mogelijk zijn? Samen met zijn geliefde Fondance ergens anders een nieuw leven opbouwen lijkt hem wel wat. Maar zij werkt als prostituee in een bordeel, dat uitgerekend door een pastoor wordt gerund. Hij ziet haar eigenlijk alleen wanneer hij haar een bezoekje brengt, maar dat is best prijzig. Hij bedenkt een dubieus plan om aan geld te komen, zodat hij Fondance een beter leven kan bieden. En daar is Lucien, die terecht bang is voor Ritus, een belangrijke schakel in.

Toch niet voor alle leeftijden
De tekeningen van Wilbert van der Steen (1966) zijn speels en zwierig. Door een combinatie van expressieve gezichtsuitdrukkingen en inkleuring (rood/blauw) wordt de sfeer per plaat neergezet. Dat werkt heel goed: het is een enorm sfeerrijk verhaal geworden. In dat opzicht zou ik bijna zeggen ‘voor alle leeftijden’, want ik kan me voorstellen dat de toegankelijke tekeningen en het verhaal van een jongen die moet vluchten en in het circus belandt erg aansprekend zijn. Maar dat is dan buiten de expliciete seksscènes in de hoerenkast gerekend.

Niet luchtig
Verder is het verhaal avontuurlijk en spannend, maar niet bepaald “licht en luchtig”: de geborgenheid die Lucien in het circus denkt te vinden (het licht?) wordt overschaduwd door de duistere praktijken van Ritus. Per saldo een dubbel gevoel dus: toegankelijk getekend, een spannend verhaal, maar niet bepaald luchtig.

Wilbert van der Steen
Met het verrassend leuke Ayak + Por, geschreven door Marc Legendre, zette Wilbert van der Steen zichzelf op de kaart. In 2017 volgde het veel geprezen ‘Zon’, waarmee hij de Willy Vandersteenprijs won. ‘Licht’ is het vervolg van ‘Zon’, maar kan ook prima zelfstandig gelezen worden.

Tekst, tekeningen en inkleuring: Wilbert van der Steen
Uitgeverij: Blloan / Ballon Media
86 pagina’s / hardcover / € 19,95 / ISBN 9789462107564