Home graphic novel Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers beklijft!

Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers beklijft!

Geschiedenis saai? No way!
Ontdekken van kortere handelsroutes, ontwikkelen van landkaarten of het ontmoeten van bevolkingsgroepen die nog nooit in contact geweest waren met ‘ons Europeanen’. In Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers maak je op een hele frisse manier kennis met de grote ontdekkingsreizigers uit de mondiale geschiedenis.

Door Bastiaan van Esch

Giovanni da Pian del Carpini
Willem Barentsz is onze zeeheld en het verhaal over het Behouden Huys is wellicht nog blijven hangen. Zijn tocht door de IJszee ging niet over rozen, maar door grote brokken ijs. Hij kwam uiteindelijk niet veel verder dan Spitsbergen en noemt die plek vervolgens Nova Zembla. De overgebleven bemanning moet wachten tot het ijs genoeg gesmolten is om huiswaarts te kunnen keren. Verhalen over Marco Polo zullen het ook goed doen, maar heb je ooit gehoord van Giovanni da Pian del Carpini? Wat een naam! Wat een reis heeft die man afgelegd. Echt heel bijzonder. Het mooie is dat al deze mannen én vrouwen ontzettend veel gedocumenteerd hebben. Ongelofelijke verhalen, natuurverschijnselen die beschreven worden en haast onmogelijk moeten zijn. Hoe groot is de deceptie als je bij terugkomst je landgenoten niet kunt overtuigen van jouw ervaringen en voor leugenaar wordt uitgemaakt? Op zo’n moment besef je dat de honger naar wat er achter de horizon te vinden is enorm groot is, maar het verbeeldingsvermogen van wat er zich zou kunnen afspelen voor de gewone man intens klein blijkt te zijn.

Schilderingen, linosneden en tekeningen van hoog niveau
De heerlijk vlot geschreven verhalen worden prachtig ondersteund door sferische schilderingen, keurige linosneden en mooie tekeningen van landkaarten. Elk verhaal start met een kleurrijk, maar enigszins abstract landschap schilderij. Tussen alle illustraties door lees je kernachtig over de levensgeschiedenis en de grote ervaringen die opgedaan zijn door de globetrotters van weleer. Tussendoor krijg je een chronologisch overzicht van de reis en de route die bewandeld of bevaren is.

Ontdek en absorbeer dit boek
In onze huidige tijd ben je waar ook ter wereld binnen luttele seconden op de hoogte van belangrijke nieuwsfeiten of bepalende gebeurtenissen. Gooi je Twitter aan en het nieuws komt als een orkaan op je af. In de tijd van de grote ontdekkingsreizigers ging dat uiteraard wel anders. Het duurde soms jaren voordat ervaringen met het thuisfront gedeeld kon worden. Wat een schat aan informatie werd meegezeuld over hoge bergen en door diepe dalen. Tijdens het lezen besef je meer dan eens hoe bijzonder het is dat we buitengewoon veel weten over al deze reizen. Ben je wel benieuwd naar deze fascinerende verhalen? Haal dit boek. Het is voor jong en oud enorm toegankelijk. De verhalen lezen prettig weg en de originele Portugese teksten zijn buitengewoon goed vertaald. De illustraties zijn prettig voor het oog en het knerpende papier voelt goed aan. Altas van expedities en ontdekkingsreizigers is beschikbaar in een mooie hardcover uitvoering en is een aanwinst voor je brein en boekenkast.

Scenario: Isabel Minhós Martins
Artwork: Bernardo P. Carvalho
Uitgeverij: Boycott Books
Vertaling: Anne Lopes Michielsen
144 pagina’s / €29,95 / hardcover

Koop dit boek bij je favoriete winkel of direct online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelDe Strip Speeddates van januari
Volgend artikelMetro 2033: overleven na nucleaire apocalyps
atlas-van-expedities-en-ontdekkingsreizigers-beklijftOntdekken van kortere handelsroutes, ontwikkelen van landkaarten of het ontmoeten van bevolkingsgroepen die nog nooit in contact geweest waren met 'ons Europeanen'. In Atlas van expedities en ontdekkingsreizigers maak je op een hele frisse manier kennis met de grote ontdekkingsreizigers uit de mondiale geschiedenis.