Home graphic novel De Grote Boze Vos

De Grote Boze Vos

Je hebt soms van die boeken in handen, waarvan je weet dat ze goud waard zijn. Omdat ze garant staan voor een heerlijk avondje op de bank. Omdat het van die prachtige cadeaus zijn. Voor wie dan ook. De Grote Boze Vos is zo’n boek: niet te zwaar, niet plat, maar gewoon ontzettend grappig.

Door Jeroen van Esch

Alles straalt plezier uit aan dit boek. De cover, met een norsige Vos en drie diepgelukkige kuikens. Die eerste pagina’s met kaderloze tekeningen. Die… en voor je het weet ben je al halverwege.

We lezen dus over Vos. Hij gaat op kippenjacht op de boerderij. Nadat hij vriendelijk wordt begroet door de waakhond en wat andere dieren, krijg je al een indruk van zijn impact op de kippen: die geven hem een ongenadig pak slaag en beklagen zich bij de hond over dit smetje op hun gezapige leventje.

De Wolf, buurman van Vos, ziet dit meewarig aan en bedenkt een ingenieus plan. Wat nou als Vos wat eieren achterover drukt, ze uitbroedt, en zodoende verse kippen voor het oprapen heeft! Kwijlend van verlangen voert Vos dit meesterplan feilloos uit. Totdat de eieren uitkomen en een enthousiast ‘MAMA! MAMA!’ klinkt. Wat nu?

Ga het lezen. Ga hardop lachen in een volle trein, en trek je niks aan van verstoorde gezichten boven flikkerende smartphones. De Grote Boze Vos is slapstick, onweerstaanbaar, liefdevol getekend door Fransman Benjamin Renner. Eer voor zijn werk ontving hij al. ‘De Vos’ is bekroond (FNAC 2016) en verfilmd. Vanaf 19 december in de Vlaamse bioscopen. Of dit in Nederland ook gaat gebeuren is nog niet bekend.

De Grote Boze Vos – Benjamin Renner
Uitgever: Scratch Books
192 pagina’s / ā‚¬22,50 / paperback (met flappen)