Home graphic novel De vele levens van Andy Warhol

De vele levens van Andy Warhol

Andy Warhol is een ongrijpbare figuur, die vele gedaanten heeft aangenomen. Schilder, illustrator, filmmaker, auteur en performer. Was hij geniaal en vernieuwend, of plat en provocerend? Dat kun je nu zelf gaan ontdekken in het 562 (!) pagina’s dikke ‘Andy: Feitelijke fictie – de vele levens van Andy Warhol’.

Door Jeroen van Esch

De biografie is een zware jongen. Letterlijk: 1.55 kilo precies. De retro hardcover en spiegelende coating op de zijkanten van het papier maken het feest compleet. Je krijgt haast het idee dat er een pak wasmiddel voor je ligt. Uitbundig vormgegeven door een overenthousiaste illustrator, met liefde voor zijn vak. Nou, dat kan kloppen. Typex is vijf jaar bezig geweest met dit levenswerk.

10 voor de prijs van 1
Eigenlijk zijn het tien boeken over de kenmerkende fases in Warhols leven. Grofweg van de jaren ’30 tot ’80 van de vorige eeuw. Die lees je niet even op een avondje uit. Sterker nog, Typex zelf waarschuwt om maximaal 1 deel ineens uit te lezen. Er is zoveel te lezen én te bekijken.

 

Overal kleur, info, personen, karakters en uitwassen van zijn extravagante levensstijl. Om het nog enigszins begrijpelijk te houden vind je aan het begin van ieder hoofdstuk vol met glitter en glamour als geheugensteuntje een set met 12 plaatjes. Hierop staan de belangrijkste acteurs die opdraven, inclusief korte bio.

Historisch overzicht
In die vijf jaar heeft Typex waarschijnlijk alles gelezen wat er bekend is over Warhol. Het is extreem gedetailleerd, alsof ze bij elkaar in de straat hebben gewoond. Maar door de stappen in de tijd groeit het boek als vanzelf uit tot een kunstzinnig overzicht van de 20ste eeuw, maar dan met hier en daar een piemel zeg maar. Het boek is in 13 landen tegelijkertijd uitgebracht, waaronder in de VS.

Meer dan waarde voor je geld krijg je al met de ‘gewone’ editie van €35,-. De Luxe editie (inclusief genummerde en gesigneerde zeefdruk en 16 pagina’s bonusmateriaal) til je voor €75,- de winkel uit. Vergeet je trolley niet.

Typex – Andy
Uitgever: Scratch Books
563 pagina’s / €35,- / hardcover
584 pagina’s / €75,- / gelimiteerde Luxe Editie / hardcover