Home graphic novel De Kleuren van de Brand zet hebzucht schaakmat

De Kleuren van de Brand zet hebzucht schaakmat

Parijs, februari 1927. Aan de vooravond van de grote crisis klotst het geld tegen de plinten van het grote herenhuis van de familie Péricourt. Nadat de pater familias het leven laat, dient de erfenis verdeeld te worden. Binnen de vooraanstaande familie ontwaart zich een koude oorlog en dit zet alle verhoudingen op scherp.

Door Bastiaan van Esch

Als erfgename is Marcels dochter Madeleine aangewezen om de dagelijkse leiding van het imperium voort te zetten. Het zorgvuldig opgebouwde imperium lijkt als een kaartenhuis in elkaar te storten, want de door corruptie en hebzucht geleide vertrouwelingen van Marcel Péricourt hebben één gezamenlijk doel: bankroet voor zijn dochter.

Madeleine heeft na de begrafenis wel iets anders aan haar hoofd, dan zich druk te maken over de erfenis. Tijdens de uitvaart waar heel Parijs bij aanwezig was, heeft haar geliefde zoon een zelfmoordpoging ondernomen. Hij heeft wonderwel zijn val overleefd, maar zijn actie komt als donderslag bij heldere hemel.

Oprichten
Het is de rouwende Madeleine er alles aan gelegen haar leven met haar verlamde zoon op de rit te krijgen. Op de achtergrond zijn haar oom en financieel adviseur hun eigen persoonlijke financiële zaken veilig aan het stellen. Ze manipuleren Madeleine met uiterst vileine adviezen, met het gewenste bankroet tot gevolg.

Schaken op meerdere borden
Als de stofwolken enigszins neergedaald zijn, wordt duidelijk dat de dochter van de voorheen onaantastbare familie Péricourt aan alle kanten opgelicht is. Madeleine is beslist niet achterlijk en veert mee met alle gevolgen van haar faillissement, maar bedenkt onderwijl een sluw plan om haar vermogen en familienaam te herstellen. Daarnaast zal ze geen enkele mogelijkheid onbenut laten om haar tegenstanders schaakmat te zetten. En zoals het een echte Péricourt betaamt, zal ze dit op een wijze doen waar enkel en alleen bewondering voor af te dwingen is.

Kolen op het vuur
Het boek leest als een zware stoomlocomotief. Het is in het begin behoorlijk zwaarmoedig, maar eenmaal op stoom dender je vol comfort en genot door het verhaal. De spanningsboog is lang, maar staat steeds onder de juiste hoeveelheid druk. De tekst is goed opgebouwd en de gelaagdheid in de diverse verhaallijnen komt op het juiste moment samen. Op een gegeven moment weet je wel hoe het plot zich zal voltrekken, maar dat resulteert geenzins in een gevoel van teleurstelling.

Verbluffende tekeningen, met uitglijders
De tekeningen zijn over het algemeen goed en van een acceptabel niveau. De fijne pentekeningen en de subtiele, maar donkere inkleuring passen bij het verhaal. De vaak wanhopige, gekrenkte gezichten komen redelijk goed tot uiting en geven juist die extra donkere glans aan dit imposante verhaal.

Helaas zijn sommige verhoudingen in bepaalde tekeningen niet in orde. Dit had naar mijn idee voorkomen kunnen worden, want het hoofd (zie afbeelding) is echt veel te groot. Maar verder zijn de illustraties over de volle breedte verbluffend genoeg.

De kleuren van de brand
Scenario: Pierre Lemaitre
Tekeningen: Christian de Metter
Vertaling: Studio-K
Uitgeverij: Scratch
ISBN: 978-94-93166-51-6
170 pagina’s / hardcover / € 29,95