Home Recensies De Kennedy Files 3: PR machine draait op volle toeren

De Kennedy Files 3: PR machine draait op volle toeren

De Kennedy familie is er één van het aristocratische soort en actief op het hoogste politieke toneel. Het spelletje wordt sluw en meedogenloos gepeeld. Het landsbelang staat daarbij niet altijd voorop… Na de aanvallen van Japan op Pearl Harbor dreigt Jack (John Fitzgerald) Kennedy het lijdend voorwerp te worden. Een desastreus schandaal ligt op de loer.

Door Bastiaan van Esch

Londen
We bevinden ons aan het begin van de Tweede wereldoorlog en vader Kennedy is ambassadeur in Londen. De Britten roepen de hulp van de Verenigde Staten in, om de aanvallen van de Duitsers het hoofd te kunnen bieden.

Door op slinkse wijze president Roosevelt voor het blok te zetten, ontstaat er een diepe crisis voor de Amerikaanse democratie. Het lijkt gedaan met de invloed van de Kennedy’s op het Witte Huis.

De democratie ligt op z’n gat en het is de voormalige ambassadeur er alles aan gelegen om zijn zoons klaar te stomen voor een glansrijke politieke carrière. Maar of ze daar allebei op zitten te wachten…

Zwakke broeder
Van beide broers is Joe de oudste en fysiek sterkste. Jack mankeert van alles en het lukt hem keer op keer niet om door de tests te komen. Zo’n proef verschaft hem het zo gewenste vrijkaartje om toe te treden tot de Marine. Doordat zijn vader zijn netwerk gebruikt, lukt het hem ineens wel. Jack krijgt een kantoorbaan aangeboden in Washington D.C.

Daar ontmoet hij de beeldschone Deense Iga Arvad, maar zij wordt nauwlettend in de gaten gehouden en in verband gebracht met vermoedelijke spionage. Deze relatie is geen lang leven beschoren, want ook dat is onderdeel van het familiepact: een relatie moet onomstreden zijn.

Glansrijke militaire carrière
Jack besluit om deel te nemen aan een militaire operatie en wordt gestationeerd op Pearl Harbor. De Japanners verrassen de Amerikanen met een kamikaze aanval en daarbij ontsnapt Jack ternauwernood… Hoe wordt dit uitgelegd in het thuisland? Was Jack verantwoordelijk voor zijn bemanning? De PR machine van de Kennedy’s wordt voorzien van nieuwe olie en draait op volle toeren. Dat Jack (John F.) uiteindelijk president wordt laat zien hoeveel invloed ze toch nog hadden op de Amerikaanse politiek.

Even wennen
Aan de tekenstijl moest ik even wennen. Het oogt heel simpel, maar dat is het niet. Het dikke lijnenspel is vlot op papier gezet, maar zonder al te veel details. Voor de inkleuring is voornamelijk voor egale kleuren gekozen. In combinatie met de tekeningen past dit prima. Verder is het boek voorzien van een mooie rode linnen rug en het formaat ligt goed in de hand.

Het scenario zit goed in elkaar. Het leest makkelijk weg en het kost echt moeite om het boek tussendoor weg te leggen. De intensiteit aan gebeurtenissen is hoog, maar het is zeer goed te volgen. Op een boeiende manier krijg je inzicht in dit stukje Amerikaanse geschiedenis.

De Kennedy Files 3: Held tegen wil en dank
Scenario en tekeningen: Erik Varekamp en Mick Peet
Uitgeverij: Scratch
96 pagina’s / hardcover / € 22,50

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel online: