Home graphic novel De Tamboer van Borodino

De Tamboer van Borodino

De tamboer van borodino

Vincent Bosse is tamboer in het leger van Napoleon. Met zijn engelensmoeltje hoeft hij niet aan het front te vechten: hij is het lichtpuntje in het Russische drama dat volop aan de gang is. Een laatste restje onschuld, terwijl het grootste leger ooit gezien zijn ondergang tegemoet marcheert.

Door Jeroen van Esch

de tamboer van BorodinoSimon Spruijt wisselt in de tamboer regelmatig met flashbacks. in het begin bevinden we ons op één van de slagvelden maar al snel blijkt het verhaal verteld te worden door de bejaarde Bosse, die zich berooid en anoniem gevestigd heeft in notabene Borodino. De plek waar de Fransen de veldslag, maar niet de oorlog wonnen tegen de Russen. Hij wordt geïnterviewd door een mysterieuze schrijver, die hem zijn verhaal laat vertellen.

Over de slachtingen onder burgers en die op het slagveld zelf. De ontberingen en de dwaze expansiedrang van de keizer. Maar ook: de groteske kampplaatsen die ontstonden nadat alles van waarde werd geroofd uit het brandende, overhaast verlaten Moskou, dat als een soort omgekeerd paard van Troje op de vijandige troepen lag te wachten.

Verrassend artwork
Spruijt heeft het boek geschilderd in een haast romantische stijl. Ecoline, waterverf en rode lijnen om contouren in gezichten te accentueren in plaats van het gebruikelijke zwart. Toch weet hij dood, verderf en verraad uitstekend weer te geven. Het lijkt alsof de kunstenaar zelf ooggetuigen heeft gehoord, in plaats van de schrijver die Vincent Bosse ondervraagt. De naam van deze grote auteur hou ik nog even geheim om het verrassingseffect vast te houden. Ben je geïnteresseerd in het fenomeen Napoleon? Schroom dan niet om deze prachtige graphic novel aan te schaffen.

De tamboer van Borodino
Tekeningen en scenario: Simon Spruijt
Uitgever: Le Lombard
120 pagina’s / €29,95 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete boekwinkel of bestel meteen online: