Home graphic novel Zoeken naar de laatste strohalm

Zoeken naar de laatste strohalm

Heb ik een gelukkig leven gehad? Gerda schuift deze vraag al lange tijd voor zich uit, maar nu het elke dag iets moeizamer gaat, besluit ze op zoek te gaan naar een antwoord. Zwervend door het verzorgingstehuis denkt Gerda terug aan haar jeugd in de jaren zestig, aan haar passie voor astrofysica, aan de scheve blikken die dat opleverde en aan de zomer van haar leven, toen ze de keus moest maken tussen haar liefde voor Peter en een carrière in het buitenland…

Door Jeroen van Esch

Een verrassend perspectief, dat is altijd welkom. Gerda (of mevrouw Wendt, zoals ze keurig wordt aangesproken door het personeel) is een vrouw op leeftijd, die de strijd tegen haar afbrokkelende lichaam en verstand aan het verliezen is. Steeds groter worden de gaten in haar bewustzijn en verdwalen is een gewoonte geworden, in de overbekende gangen van haar rusthuis. Haar laatste energie stopt ze daarom in een reis naar haar verleden, in een tocht naar verantwoording voor gemaakte keuzes. Allesbepalende afslagen. Nam ze de goeie?


Liefdevol

Liefdevol neemt illustrator Barbara Yelin ons mee naar het breekbare leven van Gerda. Met zachte streken van haar kwast tovert ze ons op de achtergrond van het dagelijks leven in het verzorgingstehuis. Bij het wassen, het televisiekijken, het verloren verleden. Moeiteloos schakelt ze tussen een bejaarde vrouw in de diepe winter van haar leven, die het heden ziet ontglippen, maar zo graag terug wil naar haar zomer, toen de wereld zomaar aan haar voeten lag. Toen de kansen voor een bijzonder getalenteerde jonge vrouw voor het oprapen lagen. De liefde, het avontuur, de carrière: het was er allemaal.

Dilemma’s
Yelin houdt van dilemma’s en het maken van afwegingen. In haar vorige boek, Irmina, beschreef ze een vrouw die moest kiezen tussen de Nazi-ideologie en persoonlijke welvaart. Voor De zomer van haar leven ging ze een samenwerking aan met Thomas Steinaecker (Wallner begint te vliegen). Een bijzonder veelzijdige, maatschappelijk betrokken schrijver en scenarist uit Duitsland. Zo ontstond een klein, aandoenlijk verhaal over een groot thema. Het boek helpt daarnaast ook om het beeld van die oude buurvrouw, je vergeetachtige opa of misschien eigen moeder een beetje bij te sturen. Om hen te begrijpen. Of te zien als intelligente, gewone mensen zoals jij en ik, in plaats van opgehokte bejaarden, wachtend op de dood.

Deze recensie is ook gepubliceerd in De Boekenkrant van juli 2018

Thomas Steinaecker en Barbara Yelin
Uitgever: Soul Food Comics
Vertaling: Lindy Jense
80 pagina’s / €19.95 / hardcover

[bol_product_links block_id=”bol_5b50597536861_selected-products” products=”9200000086174697″ name=”zomer van haar leven” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
9,5
TEKST
9
Vorig artikelGung Ho 3: Sexy Beast
Volgend artikelEen sprankje hoop
de-zomer-van-haar-levenHeb ik een gelukkig leven gehad? Gerda schuift deze vraag al lange tijd voor zich uit, maar nu het elke dag iets moeizamer gaat, besluit ze op zoek te gaan naar een antwoord.