Home Recensies Donjon Monsters 9: wat een bende, onder water…

Donjon Monsters 9: wat een bende, onder water…

In dit deel van Donjon Monsters, De bewoners van de diepten, wordt de onderwaterwereld verkend. De tiener Zwemeline wordt, om te overleven, onderdeel van een plunderende en moordende bende, waarna ze zich in het leger weet op te werken. 

Door Martijn Douma 

Dood en verderf 
Het verhaal begint bij een stelletje onderwatermonsters dat het huis van Zwemeline binnenvalt en haar ouders vermoordt. De grote Khan blijkt hierachter te zitten, al heeft de bende zich van huis vergist. Ze ontkomt door zich te vermommen als de soldaat die haar moest afmaken. Wanneer de bende monsters naar het huis van haar beste vriendin gaat, begeeft ze zich onder hen en infiltreert zodoende om haar vriendin te redden. Dat lukt in eerste instantie ook, maar wanneer haar vriendin verkracht wordt door een van de zeemonsters verlost Zwemeline haar uit haar lijden. 

Smeerlapperij 
Een van de soldaten ontmaskert haar vervolgens maar besluit haar als seksslaaf aan te houden. We hebben het hier nog steeds over de ‘grappige’ reeks Donjon Monsters… Maar dit kan ik niet grappig noemen. Zwemeline probeert voortdurend de smeerlap van het lijf te houden en wordt, dankzij haar vermomming, opgenomen in het onderwaterleger dat haar ouders vermoordde. Tegen wil en dank probeert ze er maar het beste van te maken. Door een bijzondere samenloop van omstandigheden promoveert ze zelfs naar een leidinggevende positie. Zo kennen we Sfar & Trondheim tenminste weer een beetje. 


Slagveld
 
De tekeningen in dit album zijn van Patrice Killoffer, die in Frankrijk een flink aantal albums gepubliceerd heeft. Het is pas het tweede album van zijn hand dat in het Nederlands uitkomt, de eerste werd in 1995 (!) uitgebracht. Killoffer heeft een eigen tekenstijl die goed in de wereld van Donjon past (of daarop is aangepast, dat kan natuurlijk ook). Blijkbaar is het onder water een enorm bloederig en ranzig slagveld, nog afgezien van alle tentakels, kwallen, visseneieren en anemonen die daar vertoeven of voorbij komen drijven. Daarmee zijn de tekeningen niet echt mijn smaak, al zitten er wel degelijk fraaie onderwaterplaten tussen.  

Niet mijn kopje zeewierthee 
Wat betreft de toon van het verhaal zit er, na alle ranzigheid in het begin, gelukkig wel een stijgende lijn in en dat is positief. Bij vlagen wordt het ook grappig. Maar ik hield er een vieze nasmaak aan over. Ik ben fan van deze reeks, er zitten meerdere erg leuke en bij vlagen hilarische albums tussen. Dit album is helaas niet mijn kopje zeewierthee, daarvoor gaat het verhaal me te ver en liggen de tekeningen me niet goed genoeg. 

Tekeningen: Killoffer 
Scenario: Joann Sfar & Lewis Trondheim 
Inkleuring: Walter & Killoffer 
Uitgeverij: Silvester Strips 
Vertaling: Van der Heide Producties 
48 pagina’s / hardcover / € 17,95 / ISBN 97894663063623 

[bol_product_links block_id=”bol_5c41ab54341de_selected-products” products=”9200000103879899,9200000082823250,9200000082760425″ name=”Donjon Monsters” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]