Home Nieuws Gemene ratten en een blauwe toekan als eerbetoon aan Marc Sleen

Gemene ratten en een blauwe toekan als eerbetoon aan Marc Sleen

Precies 100 jaar geleden, nou ja, 30 december dan, kwam Marcel Neels ter wereld in Gentbrugge, België. De  sneltekenaar werd de geestelijk vader van legendarisch geworden personages. Marc Sleen, zoals hij zich later noemde kennen we echter vooral van Nero. Niet vreemd dat Het Davidsfonds hem eert met albums uit deze reeks. Aan de aftrap: de klassiekers Het rattenkasteel en De blauwe toekan.

Door Jeroen van Esch

Nero
Nero (2002) – © Stichting Marc Sleen

Het probleem met de Nero-series was dat de kwaliteit, zeg maar voorzichtig, niet altijd de eerste prioriteit had. Geprint op slecht papier of simpelweg geen goede tekeningen. Slordigheidjes waren eerder regel dan uitzondering. Missende wielen bij een auto, inconsequente details rondom de kleding van de karakters of een verhaallijn met gaten waar je een hand door kon steken.
En toch wordt het hem allemaal vergeven. De productiedruk was enorm, de verhalen hilarisch en de Nero – ja dat was Nero.

Restauratie
De originelen gingen vaak verloren. Daarom liet de Stichting Marc Sleen verschillende verhalen volledig restaureren. In de loop van dit jaar worden ze uitgebracht als indrukwekkende hardcovers. Het lijkt alsof de strips vers van de tekentafel komen: fris, strak, en klaar om in de krant gepubliceerd te worden. Ze worden per twee stroken afgedrukt op een pagina, net als destijds in De Nieuwe Gids. Inkter Jos Vanspauwen (De Kiekeboes) voerde de herstelwerkzaamheden vakkundig uit.

Live commentaar
Een geweldige toevoeging is de achtergrondinformatie die onder de strips op elke pagina te vinden is. Het is een soort live commentaar door Sleenofilen Noël Slangen en Yves Kerremans op de betreffende afleveringen. Je ziet ze bijna in hun hokje achter de microfoon strooien met grappige en interessante weetjes. Bijvoorbeeld op pagina 34 van Het rattenkasteel. In 1969 kleurt Sleen behoorlijk buiten de lijntjes wanneer hij voor het album Mama Kali een paar vechtende olifanten uit Franquins Robbedoes-verhaal De Erfenis simpelweg overtekent. Zijn eigen commentaar in Knack: ‘…ik kan goed olifanten tekenen, maar ik was toen ziek en had geen zin om te tekenen. Een Nederlandse fan stuurde me nadien een knipsel, het prentje waarvan ik had afgetekend. Ik had het niet moeten doen, maar ja.’

Of er wordt uitleg gegeven over de kranten en uitgeverijen waarin de stroken verschenen. Uitstekende duiding, om deze Vlaamse stripgeschiedenis en Sleens kijk op de actualiteit te begrijpen. Dit soort dingen kom je op iedere bladzijde tegen en geven een nadrukkelijke meerwaarde aan albums als deze.

cover het rattenkasteelHet rattenkasteel
Het Rattenkasteel is het vierde Nero-avontuur. Het liep in het najaar van 1948 als feuilleton in de krant De Nieuwe Gids, toen nog onder de titel De avonturen van detective Van Zwam. Later zou een ingekleurde versie verschijnen in het weekblad ’t Kapoentje. Nadat het in 1953 ook als album werd uitgebracht, groeide het uit tot een van de populairste Nero-verhalen. Marc Sleen zelf vond Het Rattenkasteel de beste strip uit de reeks. Het is in ieder geval één van de donkerste, want Nero en detective Van Zwam moeten het opnemen tegen gigantische ratten én tegen de sadistische gek Ratsjenko.

cover de blauwe toekanDe blauwe toekan
De blauwe toekan is het zesde avontuur van Nero en liep in de zomer van 1949 in De Nieuwe Gids, eveneens later in kleur verschenen in ’t Kapoentje.

In het verhaal, dat zich grotendeels in het oerwoud afspeelt, alwaar Sleen vrijwel jaarlijks een paar maanden doorbracht, maakt krachtpatser Jan Spier voor het eerst zijn opwachting. Slechterik van dienst is de hypnotiseur Piekhasso.

Waardig eerbetoon
Deze uitstekend vormgegeven ultieme edities zijn het startschot van een waardig eerbetoon aan Marc Sleen. Zeer mooie uitgaves. De hardcovers meten bijna 25×25 cm en ogen zodoende ook luxe. Wij als Nederlanders zijn minder bekend met dit fenomeen, maar door de uitgebreide aanvullingen van Kerremans en Slangen gaat er een oude wereld opnieuw open. Aanraders.

Tentoonstelling
Voor wie niet genoeg kan krijgen van Marc Sleen moet afreizen naar Brussel. In het Stripmuseum loopt Een eeuw van verandering – Een confrontatie van het oeuvre van Marc Sleen met de wereld van vandaag. De tentoonstelling is tot en met 5 maart 2023 te bezoeken. Kijk op de website van het Stripmuseum voor alle informatie.

Heb je nog tijd en energie over? Steek dan de straat over naar het Marc Sleen Museum. Toegang is gratis!

 

 

Marc Sleen / De ultieme edities / Het rattenkasteel & De blauwe toekan
Tekst & tekeningen: Marc Sleen
Artwork & restauratie: Jos Vanspauwen
Live commentaar: Yves Kerremans & Noël Slangen
Uitgever: Davidsfonds

96 pagina’s / €24,99 per deel / hardcover

Haal deze boeken bij je favoriete winkel, of bestel direct online:

RECENSIES OVERZICHT
Artwork
Tekst
Vorig artikelZo koopt de klant wèl graphic novels in je boekwinkel
Volgend artikelHet heftige levensverhaal van Nina Blom
gemene-ratten-en-een-blauwe-toekan-als-eerbetoon-aan-marc-sleenPrecies 100 jaar geleden, nou ja, 30 december dan, kwam Marcel Neels ter wereld in Gentbrugge, België. De  sneltekenaar werd de geestelijk vader van legendarisch geworden personages. Marc Sleen, zoals hij zich later noemde kennen we echter vooral van Nero. Niet vreemd dat Het Davidsfonds hem eert met albums uit deze reeks. Aan de aftrap: de klassiekers Het rattenkasteel en De blauwe toekan.