Home graphic novel Een knotsgekke biografie van Prince

Een knotsgekke biografie van Prince

Jef en Tom reizen door de VS. Hun doel: de opnames van de samenwerking tussen Prince en Miles Davis bemachtigen. Die bevinden zich in Paisley Park, Prince’s studio in Minnesota. In een grote kluis. Het wordt een gedenkwaardige roadtrip!

Door Martijn Douma

Sergio is eigenaar van de Franse platenzaak The Vault. Hij nadert de pensioengerechtigde leeftijd. Het nieuws van het overlijden van Prince Nelson Rogers (1958-2016) raakt hem zodanig, dat hij in het ziekenhuis belandt. Vanwege zijn beroerde gezondheid wil hij zijn grootste wens in vervulling laten gaan: het bemachtigen van de opnamen die Prince heeft gemaakt van zijn samenwerking met de legendarische jazztrompettist Miles Davis.

The Vault
Saillant detail: het is niet 100% zeker of ze bestaan. Maar áls ze er zijn, moeten ze in Prince’s archief liggen, in Paisley Park, zijn studio in Minnesota. Daarin bevindt zich The Vault, de kluis waarin hij duizenden opnamen bewaarde. De inhoud ervan zou genoeg moeten zijn om postuum nog minimaal 30 albums te kunnen vullen. Dat de Franse platenzaak dezelfde naam draagt is natuurlijk geen toeval!

Oversteek
Omdat hij de reis naar de VS niet zelf kan ondernemen, stuurt Sergio er twee van zijn vaste klanten naartoe: Jef, zelf ook groot fan van Prince, en Tom, een jonge muziekliefhebber. De platenzaakbaas heeft een verrassing in petto, want hij geeft ze een Ford Thunderbird mee die daadwerkelijk van het popidool is geweest. En dus rijden de beide mannen de auto een schip op en wagen de grote oversteek.

Bizar
Er volgt een bizar avontuur, want de twee muziekliefhebbers verzeilen in de ene situatie na de andere. Ze verzamelen her en der informatie over Paisley Park en ontmoeten zo een keur aan bekende en minder bekende personen. Denk aan bijvoorbeeld rapper Snoop Dogg, regisseur/acteur Kevin Smith, George Clinton – de ‘uitvinder van de funk’, en een voormalige lijfwacht van The Artist. Allemaal hebben ze wel een anekdote, een verhaal of wat feitjes over het fenomeen Prince te vertellen. Het helpt Tom en Jef dichterbij hun doel te komen. Maar of het ze gaat lukken…?

Tegenslag
De roadtrip gaat niet helemaal over rozen, de mannen krijgen ook de nodige tegenslagen te verwerken. Pech, maar ook situaties die in geweld dreigen te ontsporen. Zoals bedreiging. En ze komen in aanraking met de politie.

Komische inslag
Tekenaar Jef weet wat hij doet: zijn pagina-indeling en enscenering zitten goed in elkaar. Hij tekent in een realistische stijl, met een komische inslag. Het ziet er goed uit. De beroemdheden die passeren lijken goed, al slaan ze soms wel door naar het karikaturale. Dat is eerder potsierlijk dan grappig. De koppen van hoofdpersonen Tom en Jef zien er ook niet altijd even goed uit. Met name het hoofd van Tom is soms wel heel apart en vervormd getekend. Prince komt er daarentegen altijd goed vanaf: er is duidelijk extra aandacht besteed aan hoe hij getekend is en welke epische pose hij aanneemt.

Serieus
Als je een serieuze biografie van Prince verwacht, kom je bedrogen uit. Maar stiekem kom je wel heel veel over hem te weten, door veel gebeurtenissen, de personen die ze ontmoeten en de kennis waarover hoofdpersoon Jef al bezit.

Knotsgek
Deze knotsgekke, frivole en bizarre roadtrip, verweven met het leven van Prince, is bij vlagen hilarisch. Je komt veel te weten over het popidool, dat bijnamen had als The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP), The Symbol en The Artist. Dat het niet direct over hemzelf gaat moet je dan maar voor lief nemen. Voor fans van Prince en mensen die in popmuziek in het algemeen geïnteresseerd zijn. Ik heb er in ieder geval van genoten. Een bijzondere graphic novel over een bijzonder fenomeen.

Scenarist Thomas Kotlarek (1980, Puy-en-Velay) is vooral bekend als filmmaker van korte films, reclames en documentaires. Hij schreef de scenario’s van Flash ou le grand voyage, zijn eerste samenwerking met Jef, in 2013, en het drieluik Une histoire de France (2019-2021), wederom met Jef.

Tekenaar Jef (1973, Lyon), echte naam: Jean-François Martinez, is bekend van de hierboven genoemde titels en van onder andere de oneshots Jim Morrison, dichter van de chaos (Saga Uitgaven), Verdwaalde kogels (Dark Dragon Books), Geronimo (Daedalus, op scenario van Matz) en hij heeft een bijdrage geleverd aan Go West Young Man, op scenario van Tiburce Oger (Saga Uitgaven).

We gaan niet naar Paisley Park
Scenario: Thomas Kotlarek
Tekeningen en inkleuring: Jef
Uitgeverij: Lauwert
Vertaling: Tonio van Vugt
Opmaak: Studio K
111 pagina’s / hardcover / € 27,95