Home graphic novel Bizarre voorwendsels en verhalen

Bizarre voorwendsels en verhalen

Een duikmissie op zee gaat faliekant mis en een van de duikers wordt vervolgens wakker in een wrak op de bodem van de zee. De oorzaak: een aanval van een uit de kluiten gewassen octopus. Een zeemonster dat relikwieën verzamelt en daar graag over verhaalt. Een tikkeltje bizar kun je dit debuut wel noemen.

Door: Bastiaan van Esch

In sommige gevallen vraag ik mij af in welk universum een auteur of illustrator leeft. Welke gedachten passeren er in zijn brein en hoe vertaalt zich dit dan in een graphic novel. In het geval van de Brusselaar Bernard Tant, die met Voorwendsels en verhalen een herwerkte versie van zijn meesterproef heeft uitgebracht, heb ik deze vragen ook.

Octopus
Eerst maar eens een samenvatting van het verhaal. Na de ingrijpende gebeurtenis kijkt de duiker uit zijn raampje in de kapiteinshut. Hij ziet scheepswrakken en bemanningen die eruit zien als zombies. Zij beleven een hevige storm alsof het tafereel zich voor zijn ogen plaatsvindt. Uit het niets komt er een tentakel van de octopus die het schip omarmt en het schip meeneemt naar zijn verzamelplaats.

Uit de oude doos
Hij vertelt aan de duiker dat deze gebeurtenis inmiddels al een hele tijd geleden is. Het vond plaats in een tijd waarin hij deze krachtmetingen nog aankon. Tegenwoordig zijn de schepen te groot geworden. De octo is bijzonder gecharmeerd van zijn eigen verzamelingen en probeert hiermee de waardering te krijgen van de diepzeeduiker. De bezoeker vindt op zijn beurt allerlei voorwerpen uit lang vervlogen tijden.

Beleg
Het zeemonster zit op de praatstoel en rijgt, aan de hand van de door de duiker opgepakte attributen, het ene verhaal aan het andere. De vertellingen zijn redelijk onderhoudend, maar ook een tikkeltje bizar. Hij praat over een zeemonster uit de prehistorie waar hij het gevecht mee aangegaan is en ook het beleg van Wenen in 1683 passeert de revue. De octopus heeft het allemaal meegemaakt.

Klare lijn
Het boek heb ik na het lezen enigszins verbijsterd aan de kant geschoven. Ik weet niet goed wat er ik nou van moet denken. Wat het tekenwerk betreft kan ik kort zijn. Dit is op zich best sterk uitgevoerd. Het tekenwerk is beperkt gebleven tot weinig details en neigt naar de klare lijn, maar ik ben er zelf niet zo kapot van. De inkleuring is voorzien van kleuren met een hoog contrast. Kortom: deze stijl moet je van houden.

Twijfel blijft
Ik ben een dag na het lezen van dit boek nog altijd niet overtuigd van de bedoelingen van Bernard Tant. Ik heb het idee dat hij met dit boek vooral wil laten zien waartoe hij in staat is: aardige verhalen vertellen vanuit een compleet andere, bizarre wereld. Of ik daar €28,- voor over zou hebben, durf ik hardop te betwijfelen.

Gokje wagen
Bernard Tant (Antwerpen, 1998) heeft zijn master Beeldverhaal/Graphic storytelling behaald aan de Luca School of Arts in Brussel. Zijn Voorwendsels en verhalen is een bewerking van zijn meesterproef. De 76 pagina’s tellende publicatie wordt uitgegeven door Uitgeverij Oogachtend en is tot stand gekomen door de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Soms heb je een schot in de roos, de andere keer pakt een gok verkeerd uit.

Voorwendsels en verhalen
Scenario en tekeningen: Bernard Tant
Boekverzorging: Rob Westendorp
Uitgeverij: Oogachtend
76 pagina’s / hardcover / €28,00