Home graphic novel ‘Zweet’: de gloriejaren van André Hazes

‘Zweet’: de gloriejaren van André Hazes

André Hazes was de meest geliefde volkszanger die Nederland gekend heeft. Hij wist met een ‘snik’ in zijn stem mensen uit alle lagen van de bevolking te beroeren. Vanwege zijn unieke levensstijl wordt hij ook wel als cult gezien. Dit verhaal gaat over Hazes’ gloriejaren: van 1977 tot 1990. Weet deze graphic novel de lezer net zo te beroeren als Dré’s ‘snik’?

Eenzame kerst 
Dit tweede deel van Hazes’ driedelige stripbiografie, ‘Zweet’, begint in 1977: met ‘Eenzame kerst’ scoort hij zijn eerste landelijke hit, waardoor hij door het hele land kan optreden. Hij houdt er door eigen toedoen echter zo weinig geld aan over dat hij gewoon weer in de kroeg gaat werken.  

Worstelen met de roem  
Wanneer het succes eindelijk terugkeert zien we André Hazes op het toppunt van zijn kunnen en zijn roem. Iedereen kent hem, hij wordt om de haverklap op straat aangesproken en krijgt steunbetuigingen vanuit alle rangen en standen. We zien hoe hij worstelt met de roem en de druk om iets goeds neer te zetten in de muziek en in zijn optredens. Dit gecombineerd met zijn toenemende onzekerheid leidt ertoe dat hij zijn toevlucht zoekt in alcohol.  

Privé-perikelen 
We zien vervolgens hoe zijn huwelijk te lijden heeft onder zijn buitenechtelijke fratsen en andere onhandige acties, hoe het uiteindelijk strandt en hoe zijn ex eraan onderdoor gaat. Ook de moeizame relatie met zijn vader komt in beeld en we krijgen zijn kinderen te zien, waaronder zoon Melvin. 



Geeltinten: bier?
 
Al deze heftige ups en downs worden op een toegankelijke manier in beeld gebracht in de vlotte tekenstijl van Ben Westervoorde. Daarbij valt ook het kleurgebruik op: er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van geeltinten en dat werkt goed. Het zou maar zo de kleur van al Dré’s genuttigde bier kunnen zijn, of het zweet uit de titel van het boek.  

Voice-over creëert afstand 
In de vertelling van het verhaal, uit de koker van Jan-Willem de Vries, wordt veel gebruik gemaakt van tekstblokjes die fungeren als voice-over. Dat werkt op zich goed voor alle informatie die gedeeld moet worden. Het nadeel hiervan is wel dat het de lezer op afstand houdt: net als in een documentaire worden er feitjes, situaties en gedachten gepresenteerd, terwijl er van dialogen veel minder sprake is. Gevolg is dat het verhaal niet echt blijft hangen: de grafische vertaling van de “snik” in Hazes’ stem weet het hart helaas niet te beroeren.  

Interessant inkijkje maar geen ‘snik’ 
‘Zweet’ leest lekker weg en geeft een interessant inkijkje in het leven van de grootste volkszanger die ons land heeft gekend. Een must-have voor de fan van het levenslied, een nice-to-have voor de striplezer met hart voor muziek. 

Scenario: Jan-Willem de Vries 
Tekeningen en inkleuring: Ben Westervoorde 
Initiatiefnemer en uitgever: Silvio van der Loo / Silvester Strips 
Grafische verzorging: Patrice van der Linden 
80 pagina’s / hardcover / 19,95 / ISBN 9789463064910 

[bol_product_links block_id=”bol_5ba69c7732d37_selected-products” products=”9200000101128795,9200000059268436″ name=”André Hazes, de stripbiografie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]