Home graphic novel Brecht Evens wint Speciale Juryprijs Angoulême

Brecht Evens wint Speciale Juryprijs Angoulême

Brecht Evens heeft met Het Amusement de Speciale Juryprijs gewonnen op het stripfestival van Angoulême. Dat werd zojuist bekend gemaakt. De Fauve d’Or voor het beste stripalbum ging naar My favorite thing is Monsters van Emil Ferris.

Door Jeroen van Esch

De speciale juryprijs is voor een boek dat nadrukkelijk onderscheiding verdient, maar niet zo goed is in te delen in één van de prijscategorieën. Op zich is dat niet heel raar, gezien het bijzondere karakter van Evens’ forse inzending. De aquarelkoning van Parijs tovert een bijna waanzinnige nacht stappen op papier.

Het eerste dat opvalt zijn de kaderloze tekeningen, een paar duizend schat ik zo, verdeeld over bijna 340 pagina’s. We zien vervolgens drie twintigers. Een fictieve, grenzeloze stad ligt aan hun voeten. Een stad waar je serieus kunt uitgaan zeg maar. Het is echter niet alleen maar feest.

Rodolphe kampt met een fikse depressie. Jona wordt ingehaald door zijn dubieuze reputatie en Victoria wordt beteugeld door een cordon bezorgde vrienden. In deze pulserende mozaïek komen ze elkaar tegen. In de taxi, het restaurant en club Harem, één zwoele zomernacht lang.

Het Amusement is officieel een graphic novel. Maar dat is vooral omdat er een kaft om het verhaal zit. Persoonlijk vind ik het echter veeleer een dik pak topkwaliteit aquarellen. De teksten, die los om de hoofdpersonen staan, zijn vaak zelf beeldfiguren. Er is zo extreem veel kleur, zoveel te zien en bizars te lezen dat je rustig een paar lange avonden in kunt plannen om Het Amusement helemaal te beleven. Magistraal.

Het Amusement – Brecht Evens
Uitgever: Oogachtend
336 pagina’s / €35,- / hardcover