Home Nieuws P. Hans Frankfurtherprijs voor Ger Apeldoorn

P. Hans Frankfurtherprijs voor Ger Apeldoorn

Bij het horen van de naam Ger Apeldoorn zal niet bij iedereen gelijk een lampje gaan branden. Toch loopt Ger al meer dan vier decennia rond in het Nederlands striplandschap en is hij daar bekend als de bonte hond. Zoals er in het bijgeleverde commissierapport al wordt aangehaald ‘Wat heeft deze stripman niet gedaan?’, zo ruim is het curriculum vitae van deze Haarlemse stripliefhebber en -kenner. Het werd dan ook tijd om Ger Apeldoorn de jaarprijs voor Bijzondere Verdiensten oftewel de P. Hans Frankfurtherprijs, zoals de prijs officieel heet, toe te kennen.

 

Vanmiddag werd het nieuws door presentatrice Daphne Bunskoek bekend gemaakt in het RTL4-programma 5 uur live, waarin Ger Apeldoorn te gast was.

Hoewel het schrijven van tv-series en het maken van vertalingen zijn broodwinning zijn, is voor Ger het beeldverhaal nooit ver weg. Misschien is er niemand in Nederland die een grotere liefde koestert voor het legendarische stripblad Pep dan hij, alhoewel het oerdegelijke Amerikaanse stripwerk sinds jaar en dag ook bovenaan zijn lijstje staat.

Carrière Gers ‘stripcarrière is dan ook indrukwekkend te noemen. Van vertalen van superheldenstrips tot redactiewerk voor Eppo, van Striprofiel tot het schrijven van boeken als ‘De jaren Pep’ en ‘De jaren Eppo’ , van het hoofdredacteurschap van de Nederlandse MAD tot het schrijven van stripscenario’s.

Foto: Cok Jouvenaar

De P. Hans Frankfurtherprijs is de prijs die sinds 1981 wordt uitgereikt aan personen of instanties die meer dan verdienstelijk zijn geweest voor het stripverhaal in Nederland. Ger Apeldoorn is dan ook in goed gezelschap. Eerdere winnaars zijn onder meer de redactie van Donald Duck, Het Nederlands Stripmuseum, uitgever Hansje Joustra, inkleurster Wilma Leenders en het meidenstripblad Tina.

Uitreiking Ger zal de prijs uitgereikt krijgen door Tamar Frankfurther, dochter van de oprichter van Het Stripschap, P. Hans Frankfurther. De uitreiking vindt plaatst tijdens De Stripdagen, die op 23 en 24 maart gezamenlijk en gelijktijdig met Heroes-Dutch Comic Con worden georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht. Naast de uitreiking van deze prijs neemt Typex op dit evenement de Stripschapprijs 2019 in ontvangst en wordt bekendgemaakt welke stripalbums de titel ‘Album van het jaar 2018’ en ‘Jeugdalbum van het Jaar 2018’ krijgen.

Het is meer dan logisch dat Ger Apeldoorn graag de liefhebbers te woord zal staan en zijn boeken zal signeren. Meer informatie hierover is binnenkort te vinden op de website van De Stripdagen.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5c50876a44b07_selected-products” products=”9200000089701287″ name=”hans” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]