Home graphic novel Het Beest: Marsupilami zoals je hem niet eerder zag

Het Beest: Marsupilami zoals je hem niet eerder zag

De diersoort was er al lang voor ze Marsupilami werd genoemd. Dit dier, met zijn extreem lange staart, stelt de deskundigen voor een raadsel. Het is oersterk, ongelooflijk intelligent, empathisch, een tikje agressief en altijd hongerig. Dit is het authentieke verhaal van een dier dat in 1955 ronddoolde door een regenachtig België.

Door Jeroen van Esch

het beest coverDe Robbedoes spin-off Het Beest is een op zichzelf staand tweeluik, èn stiekem één groot eerbetoon, waarover zometeen meer. Daarom is het zojuist genoemde jaartal een vreemde keus, aangezien onze hoofdrolspeler, de Marsupilami, in 1952 al werd waargenomen in Robbedoes en de erfgenamen. Maar goed, daar zal wellicht een goede reden voor zijn. Misschien een leuk vraagstuk voor onze lezers.

het beestIndrukwekkend
Beginnen we meteen maar met de conclusie? Waarom ook niet, het is tenslotte bijna Kerst. Het Beest is simpelweg indrukwekkend. Het begint al met de eerste bladzijdes. Paginagrote dramatische zwart-wit platen van de Antwerpse haven. In de stromende regen wordt een mysterieus dier binnengevaren. Een stel ongure stropers heeft het per ongeluk gevangen en wil het goed verkopen aan hun nietsontziende opdrachtgever. Een slechterik uit de 1e categorie. Maar de overdracht loopt meteen uit op een enorme chaos. En het beest weet te ontsnappen, de Belgische nacht in. ‘Houba!’ klinkt het nog in de verte, op weer zo’n waanzinnige dubbele tekening waar je het koud van krijgt.

Het Beest
Jijé als dominant schoolhoofd

Hommage
De jacht is geopend, maar voor we goed en wel zijn bekomen van de ouverture, rollen we al in het dagelijks leven in de jaren 50. We zijn op een school, op de markt, bij de hoofdpersonen thuis. En iedere keer als we de pagina omslaan worden we getrakteerd op het beste dat tekenaar Frank Pé in huis heeft. Op basis van het heerlijk frisse scenario (Zidrou) is het lezen van Het Beest een feest.

het beest
Yvan Delporte, hoofdredacteur van Spirou, als Charel Chachreyn

Het enige dat teleurstelt is dat er ook aan dit boek een einde komt. Want ja, een tweeluik bestaat nu eenmaal uit twee delen. De kater wordt veroorzaakt doordat je wild uit een droom wordt gerukt. Je wil janken. Je weet: dit is zo’n magnifiek album dat gegarandeerd prijzen gaat pakken. Je wilt niet stoppen, je wilt deel 2 verslinden. Ik kan niets anders doen dan licht in shock van al dat moois, de volle mep aan sterren toekennen. Doe jezelf niet tekort en haal deze graphic novel, deze hommage, dit grafische pareltje, dit kunstwerk.

Het Beest
Uiteraard is één van de hoofdrollen voor de meester, Franquin, zelf. Foto: Wikipedia

Het Beest – deel 1 van 2
Scenario: Zidrou
Tekeningen: Frank Pé
Uitgever: Dupuis
160 pagina’s / €29,95 / hardcover

Haal Het Beest bij je favoriete boekenzaak of bestel ‘m direct online: 

RECENSIES OVERZICHT
SCENARIO
ARTWORK
Vorig artikelMusing on Music
Volgend artikelLijstjestijd: de beste strips van 2020!
het-beest-marsupilami-zoals-je-hem-niet-eerder-zagDe diersoort was er al lang voor ze Marsupilami werd genoemd. Dit dier, met zijn extreem lange staart stelt de deskundigen voor een raadsel. Het is oersterk, ongelooflijk intelligent, empathisch en altijd hongerig. Dit is het authentieke verhaal van een dier dat in 1955 ronddoolde door een regenachtig België.