Home graphic novel Het kille vaderland van de gebroeders Werner

Het kille vaderland van de gebroeders Werner

Twee Joodse broers hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd. Na de oorlog blijven Konrad en Andreas noodgedwongen hangen in de overlevingsstand. Om te ontkomen aan een heropvoedingskamp in de Sovjet-Unie treden de heren in dienst bij de Stasi, de geheime dienst van de DDR (Duitse Democratische Republiek).

Door Bastiaan van Esch

Spion zijn ten tijde van de Koude Oorlog is de mannen op het lijf geschreven. Tijdens hun opleiding vallen ze op door hun inzet en ijzeren discipline. Na verloop van tijd bepalen hun leidinggevenden dat het tijd wordt om de broers van elkaar te scheiden. De broers verliezen elkaar jarenlang uit het oog. Van oorlogswezen naar op jezelf aangewezen zijn. Uit liefde voor het vaderland.

Oost en West
Konrad, de oudste van de twee jongens, wordt spion in het Westen van de BRD (Bonds Republiek Duitsland) en gaat een dubbelleven leiden in het kapitalistische Duitsland. Een land waarin alles mag, kan en waarbij de neonverlichting van de reclameschermen de nacht verlicht houdt.

Andreas gaat naar het troosteloze Kiev om opgeleid te worden tot sportfysiotherapeut, met als doel te infiltreren in de vertegenwoordigende DDR teams op mondiale toernooien. Tijdens het WK voetbal van 1974 zet de Stasi zijn beste agenten in. De gebroeders Werner zien elkaar na jaren weer terug, zonder daar vooraf over ingelicht te zijn. Een ieder in zijn eigen rol. Een ongekend spannend plot is in ontwikkeling.

Voetbalwedstrijd WK 1974
Tijdens het toernooi nemen de BRD en de DDR het in een historische wedstrijd tegen elkaar op. Erich Honecker, leider van de Stasi, besluit om op het veld van het Volkspark Stadion in Hamburg een Koude Oorlog uit te vechten met de kapitalistische, verafschuwde West-Duitse ploeg.

Het DDR-team met veredelde amateurs móet winnen van de zakkenvullende spelers onder leiding van Franz Beckenbauer van de BRD. Op deze manier zal de superioriteit van het socialistische regime bewezen worden. In het boek wordt heel krachtig uiteengezet hoe beide broers te werk gaan en zich op sluwe wijze laten informeren door nietsvermoedende voetballers.

De druk van het moeten winnen
Alles rondom de wedstrijd en de partij zelf is prachtig uitgewerkt. De spanning spat van de pagina’s af. Een hele reeks bladzijden met slechts een luttel aantal woorden. De tekeningen vertellen het verhaal. De onderstaande video zocht ik op na het lezen van het boek. De intensiteit van de tekeningen in combinatie met deze beelden bezorgde mij enige tijd kippenvel.

De beladen sfeer is ontzettend goed overgebracht op de tekeningen. De wedstrijd betekende onbeschrijfelijk veel voor de inwoners van de DDR. Een volksfeest barstte los. Ongekend voor die tijd.

Veelzijdig en doelgericht scenario
Het verhaal wordt in alle rust opgebouwd en het verleden van de broers krijgt met het juiste tempo de nodige lading. Het verhaal draait op volle toeren in juni 1974 en er wordt telkens geswitcht tussen de belevenissen van Konrad en Andreas.

De tekenstijl spreekt mij aan. Vlot getekend, niet statisch, maar voorzien van een prettige flow. Elke periode of verhaallijn is voorzien van een bepaalde kleur: geel, zalmroze, blauw en paars. Deze keuze is aangenaam, maar niet bijster origineel. Het zorgt voor afwisseling en een goede onderbreking van de tweekleurige illustraties.

In de afgelopen periode heb ik een aantal uitstekende boeken gelezen die door Daedalus uitgegeven zijn. Dit boek heeft mij in positieve zin verrast. Ik was erg benieuwd of het mij kon overtuigen. Ik ben gek op voetbal en historische verhalen en dit beeldverhaal heeft alles in zich voor een avond vol spanning en sensatie, voorzien van een bizar plot.

Het vaderland van de gebroeders Werner
Scenario: Philippe Collin en Sébastien Goethals
Tekeningen: Sébastien Goethals
Inkleuring: Sébastien Goethals en Horne Perreard
Uitgeverij: Daedalus
134 pagina’s (exclusief dossier) / hardcover / € 25,50

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel online: