Home graphic novel Het Omgeval

Het Omgeval

omgeval

Het Omgeval is een hartverwarmend boek vol ontwapenende personages, die afwisselend voor hilarische en ontroerende scènes zorgen.

Door Jeroen van Esch

Het is wel goed om de achtergrond kort te noemen. Oorspronkelijk is het boek een jubileum-uitgave van de Stichting Neuerkerode. Een klein Duits dorpje dat feitelijk een begeleid wonen project is. Vaak spat de reclame van dit soort uitgaves af. Het knappe van Het Omgeval is dat daar geen enkele sprake van is. Scratch heeft een sappige krent uit de Duitse pap gevist.

Noël
Het verhaal gaat over Noël. Hij houdt van marshmallows, van cavia’s, de muziek van Eezzie-Diessie en van zijn mamsie. Ze blijven altijd bij elkaar, dat heeft ze beloofd. Maar als zijn moeder een beroerte krijgt moet Noël verhuizen, weg van zijn veilige thuis, weg uit Berlijn. Hij komt terecht in Neuerkerode.

Uitdaging
En dat is best een uitdaging, als je op sociaal vlak anders in elkaar zit dan anderen. Als je hebt te dealen met nog veel meer jongens en meiden die elkaar en de wereld op geheel eigen wijze benaderen. Tekenaar Mikael Ross (Totem) ging een tijdje tussen de bewoners logeren, om ze zo van dichtbij te observeren. Het levert een hilarische en ontroerende vertelling op. Het onbegrip, verdriet, maar allesoverheersende doorzettingsvermogen zorgen dat dit een volstrekt uniek werk is geworden, een liefdevol en ontzettend grappig inkijkje in een waardevolle omgeving.

Mikael Ross – Het Omgeval
Uitgever: Scratch
Vertaling: Christine Anneliese Braun
128 pagina’s / €24.90 / hardcover