Home Recensies Jelmer en de Friese kruistocht

Jelmer en de Friese kruistocht

Jelmer

Jelmer vertelt het historische verhaal van de kruistocht naar Damiate (1214-1218) door de ogen van Jelmer van Bedum. Jelmer begint zijn reis vol overtuiging, maar gaandeweg krijgt hij steeds meer twijfels over de expeditie. Op 24 augustus 1218 veroveren de kruisvaarders de Kettingtoren van Damiate. Jelmer en zijn mannen spelen hierbij een beslissende rol.

Door Jeroen van Esch

Jelmer is niet alleen een spannend avonturenverhaal, maar ook een verhaal met meerdere lagen. Scenarist Josse Pietersma: “Het gaat om de innerlijke strijd van Jelmer. Hij begint te twijfelen aan de rechtmatigheid van de kruistocht, maar de mensen om hem heen zien in Jelmer juist een uitverkorene die de aanval moet gaan leiden. Jelmer worstelt met heel menselijke vragen: Waar geloof ik in? Waar wil ik voor vechten? En hoe verhoudt mijn overtuiging zich tot het belang van anderen?”

JelmerGevoelig onderwerp
De scenarist durft zo een gevoelig onderwerp uit te werken. Een zeer religieus getint thema allereerst, met daarbinnen allerlei gewetensvragen en vaak opportunistische antwoorden. In het volgende deel zou ik de pagina’s denk ik iets minder doordrenken met bijbelse teksten en liederen. Het kan ook teveel van het goede worden.

Het tekenwerk is sfeervol. Je waant je ook echt in een stoffige, oosterse omgeving. Persoonlijk mis ik in de tekeningen wel eens de details maar echt storend is dit niet. Een mooi project over een heftige geschiedenis. Zeer nieuwsgierig naar het slot van dit tweeluik, dat in maart 2020 verschijnt.

De makers
Josse Pietersma studeerde geschiedenis aan de RuG. Hij specialiseerde zich in Middeleeuwse geschiedenis en filmanalyse. Josse is onderzoeker, schrijver en documentairemaker. Voor het Nationaal Archief schreef hij het stripscenario Peking – Oorlog in de diplomatenwijk (2014).

Roelof Wijtsma is een Groningse illustrator en striptekenaar. Roelof tekende de historische avonturenstrip Arin en de graphic novel Doolhof van Eeden. Voor uitgeverij Regaad tekende hij In wrâldreis yn 80 dagen. Ook is hij de tekenaar van de voetbalstrip Roel Dijkstra.

Jelmer 1: wie dienen wij hiermee
Josse Pietersma & Roelof Wijtsma
Uitgeverij Personalia

56 pagina’s / €8,95 / softcover

[bol_product_links block_id=”bol_5dd04d20ed32b_selected-products” products=”9200000110044180″ name=”Jelmer 1″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]