Home graphic novel Weten hoe de wereld klinkt

Weten hoe de wereld klinkt

weten hoe de wereld klinkt

Voor een artikel dat hij aan het schrijven is, besluit Sam in New York te gaan wonen. En: zestig dagen lang met niemand te praten. Behalve een oefening in observatie en zelfbeheersing, is deze periode van zelfgekozen isolatie voor Sam een poging om zijn pijnlijke verleden te vergeten en zijn gebroken hart te genezen. Hij wil weten hoe de wereld klinkt.

Door Jeroen van Esch

weten hoe de wereld klinktMaar waar hij niet op heeft gerekend, is dat de stad zijn plannen in de war schopt en geheimen onthult die al die tijd voor zijn neus lagen. Hij hoeft alleen zijn ogen te openen…
En dat kan hij gelukkig prima. Sam is de afgelopen tien jaar fotograaf geweest voor zijn eigen magazine en gewend om in beeld te denken. Een gegeven dat de Italiaanse tekenaar Giacomo Keison Bevilacqua schitterend doorvoert.Fotografisch

Het is een stijl die meer is dan filmisch. Het is fotografisch. Natuurlijk zitten de stroken erbij die als foto’s over elkaar heen liggen. Maar daar begint het pas. De tekenaar speelt met zoomtrucs, slimme scherptediepte (een voorgrond met vogeltjes die juist wazig is), supergroothoek of juist close-ups. En in een zo’n goed evenwicht, met zo’n mooie compositie dat je pagina na pagina zelf stilvalt van verwondering.

weten hoe de wereld klinktSprookje
De basis van het verhaal is de ontroerende, schitterend geïllustreerde reis door het New York van nu, die draait om de vraag hoe je jezelf – en misschien wel je soulmate – kunt vinden in een drukke stad die nooit stil is. De wijze waarop dit uitgewerkt wordt is als een modern sprookje. Een knappe prins en dito prinses, voor elkaar bestemd. Vind je dat te zoet? Lekker voor kennisgeving aannemen.

Dit boek is er eentje om mensen te overtuigen van de kracht van het getekende verhaal. Wát goed. Volkomen terecht dat er alleen al in Italië 24 duizend exemplaren verkocht werden van Belvilacqua’s kleurendebuut. Weten hoe de wereld klinkt, dat ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Turkije verschijnt, verdient alle vijf sterren.

Giacomo Bevilacqua – Weten hoe de wereld klinkt
Uitgever: Scratch
Vertaling: Mark van Schaik
192 pagina’s / €29,90 / hardcover

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelJelmer en de Friese kruistocht
Volgend artikelGenomineerden ‘Angoulême’ bekend gemaakt
weten-hoe-de-wereld-klinktVoor een artikel dat hij aan het schrijven is, besluit Sam in New York te gaan wonen. En: zestig dagen lang met niemand te praten. Behalve een oefening in observatie en zelfbeheersing, is deze periode van zelfgekozen isolatie voor Sam een poging om zijn pijnlijke verleden te vergeten en zijn gebroken hart te genezen.