Home graphic novel Moishe, biografie van Moses Mendelssohn

Moishe, biografie van Moses Mendelssohn

Moishe

Moses Mendelssohn, onder vrienden doorgaans Moishe genoemd, was net zo intelligent als dat hij krom was. Maar gebocheld of niet, de elite was gek op ‘m. Op zijn geschriften, zijn elegante schrijfstijl en zijn humor. Typex probeert het allemaal te vangen in zijn biografie.

Door Jeroen van Esch

En dat is best opmerkelijk, aangezien Typex na voltooiing van het levensverhaal over Andy Warhol plechtig beloofde nooit meer een biografie te maken.
Maar dat eeuwige creative bloed èn het Joods Museum in Berlijn bepaalden ook nu weer anders en ziedaar: Moishe (1729-1786).

Moishe

Moishe
Voor wie deze man niet kent een kleine toelichting. Hij raakte door zijn publicaties bekend als de Berlijnse Socrates of eenvoudigweg als de Berlijnse Jood, en was een Berlijns instituut. Zijn filosofie was destijds zeer invloedrijk en klinkt modern tot op de dag van vandaag. Mendelssohn was een orthodoxe jood, leefde daar ook naar, maar vond dit prima te combineren met de Verlichting. Hij was een groot voorstander van hervormingen op allerlei vlakken. Handelsvrijheid, vrijheid van geloof en scheiding van kerk en staat. Daarnaast vertaalde hij de Hebreeuwse bijbel in het Duits.

Anekdotes
Het verhaal is opgedeeld in zes beroemde, gedetailleerd uitgewerkte anekdotes. Het ene wat meer waargebeurd dan het andere. En dat staat er gelukkig nadrukkelijk bij in de kantlijn. Ieder hoofdstuk is voorzien van een verhelderende inleiding, en fungeert daardoor als handige kapstok, zeker als je de figuur van Mendelssohn en zijn werk net zo goed kent als uw recensent van dienst. De enige anekdote die een goede inleiding mist is het verhaal van Moishe als zijdehandelaar. Dat komt een beetje uit de lucht vallen. Gaandeweg begrijp je wel dat hij daar ervaring mee had, maar dit had in een paar regels eenvoudig verklaard kunnen worden.

Potlood
De thematisch ingekleurde potloodtekeningen geven een zachte touch aan de illustraties. Dat werkt mooi in de strips maar bij de grotere platen die de verschillende hoofdstukken scheiden valt het helemaal de andere kant op. Deze lijken onscherp – en hebben daardoor minder impact. Een vreemde keuze in mijn ogen.

Ondanks deze schuiver heb ik het boek met veel plezier gelezen en een mij onbekende maar grote Duitse filosoof leren kennen. Beter laat dan nooit et cetera en dat allemaal dankzij dit prachtige medium, de beeldroman. Geen topnotering, wel een aanrader voor de denkers onder ons.

Moishe
Tekst & tekeningen: Typex
Uitgever: Scratch
88 pagina’s / €24,- / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: