Home Nieuws Hitlers laatste geheim: tweestrijd op de Noordzee

Hitlers laatste geheim: tweestrijd op de Noordzee

December 1944: de bemanning van de Duitse onderzeeër U-864 krijgt de opdracht een heel belangrijke lading, die het verloop van de oorlog zou kunnen beïnvloeden, naar Japan te brengen. De geallieerden krijgen hier lucht van en sturen de HMS Venturer erachteraan. Op de Noordzee volgt een confrontatie onderwater.

Door Martijn Douma

Terwijl de geallieerden vanuit het westen oprukken en het Rode Leger vanuit het oosten is Duitsland aan de verliezende hand. Dat besef begint langzamerhand tot de gelederen door te dringen. Een aantal hoge functionarissen is gevlucht naar Zuid Amerika of overweegt dat. De belangrijke lading die door de piepjonge Korvettenkapitän Ralf-Reimar Wolfram en zijn bemanning met de U-864 naar Japan moet worden gebracht, zou de oorlog een andere wending kunnen geven. Het is daarom van het allergrootste belang dat die missie slaagt!

HMS Venturer
Kapitein James Lauders, Royal Navy, patrouilleert met de onderzeeër HMS Venturer op de Noordzee. Wanneer hij op het spoor van de U-864 wordt gezet volgt een spannende achtervolging. Onder water hadden duikboten geen zicht en moest er vooral worden vertrouwd op geluid. Een periscoop boven het wateroppervlak uitsteken betekende dat een vijand direct je locatie te pakken had. Net als het gebruiken van een sonar detectiesysteem, of het afvuren van een torpedo. Na de eerste confrontatie moet de U-864 gerepareerd worden in het Noorse Bergen.

Sabotage
Het 5e Ranger Batallion van het Amerikaanse leger, onder leiding van kapitein Duke Collins, is intussen bezig aan een missie achter de frontlinies, om de Duitsers van binnenuit te saboteren. Vervolgens belandt het team in Noorwegen. Gezien de waardevolle lading van de Duitse duikboot krijgt het bataljon de opdracht om deze tegen elke prijs buit te maken. Het Noorse verzet helpt een handje door inlichtingen te verschaffen.

Explosieve confrontatie
Nu de locatie van de U-864 bekend is zet de bemanning van de Venturer de achtervolging weer in. De Britten krijgen de opdracht het Amerikaanse bataljon op te pikken. Zij blijken er andere motieven op na te houden. Terwijl de jacht op de Duitsers steeds spannender wordt, neemt ook de spanning aan boord van de Venturer intense vormen aan. Alles wijst in de richting van een explosieve confrontatie…

Onderzeeërs in de sneeuw
De tekeningen, van Fabio Piacentini (Rome, 1972), ogen behoorlijk realistisch. Er komen veel platen voorbij van scenes met de onderzeeërs, op zee en in de besneeuwde Noorse bergen. Dat levert fraaie beelden op. De gestaltes van de personen komen niet altijd even overtuigend over. De inkleuring, van Massimo Travaglini (Termoli, 1985), doet wonderen qua sfeer. In de scenes waarin de U-864 en Venturer de confrontatie aangaan wordt handig met kleuren in beeld gebracht in welke duikboot we een kijkje nemen: rode verlichting voor de Duitsers, blauwe voor de Britten. Dat de platen bij vlagen wel erg statisch zijn nemen we maar op de koop toe.

Fragiel en claustrofobisch
Het blijft fascinerend: het riskante, fragiele en claustrofobische leven van de bemanning van een onderzeeër in oorlogstijd. Scenarist Mathieu Mariole (Parijs, 1978) zou je kunnen kennen van onder andere Blue Note (oneshot), de reeks Nautilus, Zij schreven geschiedenis deel 11 en als coauteur van drie delen van de Thorgal-spinoff Kriss van Valnor. Hij heeft in deze strip de geschiedenis als uitgangspunt genomen en wel – spoiler alert (!) – de enige keer in de historie dat een onderzeeër een andere tot zinken heeft weten te brengen terwijl er op periscoopdiepte gevaren werd.

Meer sjeu
Bij dit op zich al interessante uitgangspunt inclusief enkele mannen die daadwerkelijk op de Britse onderzeeër waren, heeft hij zich afgevraagd wat er op het Duitse schip moet hebben plaatsgevonden. Hij laat bij de Duitse bemanning twijfels aan bod komen over het verdere verloop van de oorlog en wat ze zelf nog te kiezen hebben. Het subplot met het Amerikaanse bataljon dat ook betrokken raakt bij deze strijd is, voor zover ik heb kunnen nagaan, verzonnen. Maar eerlijk is eerlijk: het voegt wel meer sjeu toe aan het verhaal!

Kat-en-muisspel
Wat, naast de tekeningen, vooral indruk maakt in dit album is het kat-en-muisspel tussen de beide onderzeeërs. Juist omdat ze elkaars locatie bijna niet kunnen bepalen en veel afhankelijk is van inschattingen op gevoel en toeval, zou de tweestrijd alle kanten op kunnen. Het levert een filmachtige ervaring op die, en dat is logisch, ook regelmatig doet denken aan de film Das Boot uit 1981. Het claustrofobische gevoel dat de film bij je oproept krijg je niet wanneer je het stripboek leest.

Vooral vanwege het onderwerp, de strijd tussen twee duikboten, en de tekeningen onderscheidt dit album zich van de talloze andere WOII-strips. Bij mij zal ie nog wel een tijdje blijven hangen.

Hitlers laatste geheim
Scenario: Mathieu Mariolle
Tekeningen: Fabio Piacentini
Inkleuring: Massimo Travaglini
Uitgeverij: Silvester Strips
Vertaling: Frederik van Wonterghem
Uitgever: Silvio van der Loo
Uitgeverij: Silvester Strips
112 pagina’s en 8 pagina’s schetsen / hardcover met stofomslag / € 24,95

Koop dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: