Home Recensies Niet nu Laura – ma eih!

Niet nu Laura – ma eih!

Niet Nu Laura header

Op de cover van dit boek een meisje dat een stuk pizza in de lucht houdt, naast haar staat een taartpunt. Terwijl op haar laptop ‘Gezond leven’ te lezen valt. Daarmee is de toon voor het boek al aardig gezet: dat staat namelijk vol strips, gags eigenlijk, met situaties uit het dagelijks leven van Laura.

Door Martijn Douma

Niet Nu Laura - Laura Janssens - coverFastfood en relatiedingetjes
Laura is een samenwonende, werkende, twintiger met een voorliefde voor fastfood en Harry Potter. Wat er zoal voorbij komt in dit boek: pizza’s, kroketten, sushi, paaseitjes, Netflix, nieuwe schoenen, relatiedingetjes, muggen…

Online naam gemaakt
De strips zijn een selectie van wat Laura Janssens (1990) de afgelopen jaren onder de naam ‘Niet nu Laura’ heeft gepost op Facebook (bijna 22.000 volgers) en Instagram (ruim 17.000 volgers). Situaties met een autobiografisch tintje. De tekeningen zien er relatief eenvoudig uit, in een stijl die meer naar illustratie neigt dan naar strips, maar ze passen als twee trommelstokken bij de verhaaltjes uit het dagelijks leven.
Niet Nu Laura - Hoe ik eruit zie - Laura JanssensHerkenbaar!
De herkenbaarheid van de gênante, frustrerende, irriterende maar soms ook wel lieve, romantische strips maakt dat het allemaal zeer toegankelijk en laagdrempelig is: dit boekje kun je ook aan je stripboekenmijdende nichtje van midden 20 cadeau doen, want de kans dat ze het leuk vindt is groot. Of aan dat bevriende stel dat zojuist is gaan samenwonen. Het taalgebruik is zoals de alledaagse situaties: meer spreektaal dan schrijftaal en ook dat past goed. Niet dat alle stroken even grappig zijn hoor, maar er kan bijna altijd wel minimaal een glimlach vanaf.

Niet Nu Laura - Ma eih - Laura JanssensVlaams taalgebruik
Dat Laura Vlaamse is levert voor Nederlanders wel een nadeel op omdat er relatief veel Vlaamse termen voorbij komen. Hierdoor zullen niet alle grappen aankomen. Het beste voorbeeld daarvan is het stripje waarin Laura ‘ma eih’ zegt. Die uitspraak komt in het boek één keer voor, maar komt op sociale media regelmatig voorbij. Maar hoe laat zich dat nu vertalen? “nou moe?!” “nou jaaa zeg!” “maar héé?!” Ik ben er nog niet uit, maar het zal wel geen “mijn ei” zijn.

Dit is in ieder geval een leuk en grappig boek met herkenbare alledaagse situaties: vind-ik-leuk!

Tekst en tekeningen: Laura Janssens
Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
90 pagina’s / softcover / € 15,00 / ISBN 9789460017094

[bol_product_links block_id=”bol_5b50597536861_selected-products” products=”9200000095657184″ name=”Niet nu Laura” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]