Home Recensies Aeropostale 2: Mermoz – over de woestijn en de oceaan

Aeropostale 2: Mermoz – over de woestijn en de oceaan

Aeropostale 2 Mermoz

De reeks Aeropostale gaat over de piloten die aan het begin van de twintigste eeuw in dienst waren van de Franse luchtpostdienst. Omdat het niet overal in de wereld pais en vree was moesten de postbezorgende piloten onverschrokken zijn en open staan voor avontuur. In dit tweede deel gaat het over Jean Mermoz, die eind 1930 de Atlantische oceaan wil oversteken naar Québec.  

Door Martijn Douma 

De combinatie van de vliegtuigen van die tijd, een schier eindeloze oceaan en onvoorspelbare weersomstandigheden betekende dat een piloot en zijn bemanning hun leven op het spel zetten bij zo’n verre reis. 

Noodlanding in de Sahara
Terwijl Mermoz samen met zijn crew boven de oceaan vliegt en het barre weer moet trotseren gaan zijn gedachten terug naar 4 jaar eerder. Toen moest hij een noodlanding maken in de Zuid-Marokkaanse woestijn. Zijn enige metgezel: een niet echt spraakzame tolk, afkomstig uit de regio. Ze laten het vliegtuig achter en proberen te voet de dichtstbijzijnde bewoonde plaats te bereiken. Onderweg in de Sahara lopen ze continu gevaar: naast het risico van dorst om te komen zwerven er bendes opstandige Moren rond. Gevangengenomen worden betekent vermoedelijk dat ze losgeld zullen eisen en dat de gevangenen gemarteld worden. Tenslotte gaan de mijmeringen van Mermoz ook nog even terug naar hoe hij vliegenier voor de luchtpostdienst is geworden, een aantal jaren eerder in Parijs. 

Zandkorrels en noodweer
De setting van dit verhaal is best origineel. De Sahara met z’n oneindige zandhopen en brandende koperen ploert wordt afgewisseld met het vliegtuig dat boven de donkere diepten van de oceaan geteisterd wordt door slagregens. Het vertellen van een verhaal kan dan ook wel worden toevertrouwd aan ervaren scenarist Christophe Bec, bekend van onder andere Carthago, Pandemonium, Prometheus, het (verfrissend leuke) Vasten en De verloren wereld. Bec weet een spannend verhaal te maken van de hoogtepunten uit Mermoz’ biografie.

Aeropostale 2 Mermoz plaatjeVergezichten
Tussen de tekeningen, van de hand van Patrick A. Dumas, zit veel fraais. De platen van vliegtuigen die door stormen vliegen, de vergezichten over de woestijn en de karavanen zijn een lust voor het oog. De vliegtuigen (dubbeldekkers, eendekkers) zien er ook goed uit. Of de getekende vliegtuigen helemaal volgens de ‘kenners’ verantwoord zijn durf ik niet te zeggen, want dat ben ik niet. Kortom: prima album! 

Aeropostale 2 Mermoz pagina 5Tekst: Christophe Bec
Tekeningen: Patrick A. Dumas
Inkleuring: Diogo Saïto
Vertaling: Marc Peeters
Uitgever: Silvester Strips
48 pagina’s / hardcover / € 16,95 / ISBN 9789463063432

[bol_product_links block_id=”bol_5ba69c7732d37_selected-products” products=”9200000094984274,9200000044721475″ name=”Aeropostale” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]